ERP HABER – Tüm dünyada internetin iş yapış biçimlerini tamamen değiştirmesi ve iletişime getirdiği yeni olanaklar ERP dahil tüm kurumsal yazılımların internet tabanlı yazılımlar haline dönüşmesine yol açıyor. Türkiye’de de başta ERP olmak üzere %100 Web tabanlı yazılımlara (cloud erp)  olan talep hızla artıyor. 2001 yılından buyana Web tabanlı iş yazılımları üreten Workcube A.Ş. Başkan Yardımcısı Özlem Açıkel Turhan, 2010 yılında kurumsal yazılıma yatırım yapan işletmelerin tercihlerini %100 Web tabanlı yazılımlar üzerinde yoğunlaştıracağını söyledi.

Özlem Açıkel Turhan yaptığı açıklamada, geleneksel mimariye ve satın alma modellerine sahip, pahalı ve komplike yazılım çözümlerine olan ilginin her geçen gün azaldığını, düşük yatırım maliyeti ve kolay uygulama arayışında olan işletmelerin tercihlerini tamamen Web üzerinde çalışan yazılımlara yönelttiğini söyledi. İnternetin ve sunduğu imkanların var olduğu bir dünyada internetle hiç ilgisi olmayan veya küçük pencerelerle internet ile dar ilişkiler kurabilen yazılım çözümlerinin kurumlara bütünlüklü iş yönetimi imkanı sunamadığını ve dünyaya açılan kapıları kapattığını dile getiren Özlem Açıkel Turhan’a göre Web tabanlılık, özellikle kurumsal bilgi sistemlerine yeni yatırım yapacak olan işletmelerin seçim kriterlerinde bir numaralı özellik olmaya doğru hızla yükseliyor.

Cloud ERP implementasyonu hızlı ve verimli

2001 yılından bu yana Web tabanlı yazılım çözümleri ile pazarda yer aldıklarını ve o günden bu güne pazardaki talep değişimini en yakından takip eden yazılım tedarikçilerinden biri olduklarını söyleyen Özlem Açıkel Turhan, “ İnternet bağlantı hızları, kişisel ve kurumsal pazarda internetin kullanım oranının hızla artması, Web 2.0 teknolojisinin sunduğu avantajlar, Web tabanlı teknolojinin özellikle ERP projelerinin sürelerini ve maliyetlerini çok azaltması talebin bu yöne kaymasında büyük rol oynuyor. Geleneksel anlamda kullanıcı bazlı lisanslama modelinin yaygın olduğu bu pazarda Web tabanlı teknolojiler sunucu bazlı lisanslama modeli ve sınırsız kullanıcı imkanıyla hem yatırım hem de yaşatma maliyetlerini belirgin biçimde düşürüyor.” dedi.

Özellikle bir bilgi sistemine şiddetle ihtiyaç duyan orta boy işletmelerin esnek, düşük maliyetli, hızlı kurulan ve kullanılan Web tabanlı ERP çözümlerini ciddi bir alternatif olarak değerlendirmeleri gerektiğinin altını çizen Özlem Açıkel Turhan, “Klasik ERP çözümlerine bugüne kadar çok büyük paralar ödemiş dev şirketlerin bu yatırımlardan vazgeçerek Web tabanlı ve bütünleşik yeni sistemlere geçmesi elbette kolay değil. Bu konuda hiç yatırım yapmamış KOBİ’ler en şanslı durumda olanlar. Çünkü eski yatırımlarından vazgeçmek, bu yatırımları güncellemek ve iyileştirmek için yine o eski teknolojilere bağımlı kalmak gibi bir sorunları yok. Dahası yeni nesil yazılımlara harcayacakları tutarlar klasik ERP çözümlerine yapılanların çok çok altında. Hem satın alma hem de kiralama modeliyle sunulan Web tabanlı yazılım çözümleri, ERP kavramını KOBİ’ler için erişilmez bir tabu olmaktan çıkardı. Bu da pazarın büyümesi ve daha ötesinde Türkiye’nin e-dönüşümünü gerçekleştirmesinde çok büyük bir rol oynuyor, oynayacak” dedi.

Shares: