CoreSys

ERP söz konusu olduğunda, projenin başarısı üzerinde en çok etki eden faktörlerden biri kuşkusuz danışmanlık. Bu alanda tecrübeli bir ekibe sahip olan CoreSys ’in kurucusu Levent Bayoğlu hem pandemi döneminde ERP endüstrisini hem de danışmanlığın kritik rolünü değerlendirdi. Röportajımızı buradan izleyebilirsiniz:

 1- Öncelikle bizlere kendinizden ve ERP endüstrisindeki kariyerinizden bahseder misiniz?

1995 yılında Dokuz Eylül Endüstri Mühendisliği bölümünden mezun oldum. Daha sonra yüksek lisans eğitimimi de Dokuz Eylül Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği bölümünde tamamladım. Mezun olduktan sonra 2002’de Norm Civata’da, ERP kariyerime başladım. Yaklaşık 10 sene, bilgi işlem müdürü, ERP yöneticisi olarak çalıştım. Canias ERP uyarlaması ve sistem içerisindeki sürdürülebilirliğini sağladığım bu dönemin ardından, 2012’de de ayrılarak, kendi şirketim olan CoreSys’i kurdum. 2012’den bu yana da müşterilerimize CoreSys çatısı altında hizmet vermeye devam ediyoruz.

2- 2020 herkes için oldukça zorlayıcı bir yıldı. Bu yıl içerisinde dijital dönüşümün ve ERP’nin önemi çok daha net biçimde anlaşıldı. Böylesine zorlu bir yılda, CoreSys olarak müşterilerinize nasıl destek sağladınız?

Tüm dünya zorlu bir yılı geride bıraktı. Bu dönemde, kendi sağlığımızı, müşterilerimizi korumanın yanında, iş süreçlerimizin de devamlılığını sağlamaya çalıştık. Kendi adımıza başarılı olduğumuzu düşündüğüm bir dönem olduğunu söyleyebilirim. Yılbaşında, 5 ERP projesi için ayrı canlı geçişler gerçekleştirdik. Canlı geçiş süreçlerinde mümkün olduğunca, maske, mesafe ve hijyen kurallarına uyum sağlayarak, müşterilerimize yerinde destek verdik. Mevcut müşterilerimize de daha çok uzaktan çalışma modeli ile destek verdik. Dolayısıyla karma bir çözüm oluşturduğumuzu söyleyebilirim. Bu durumun herkes tarafından benimsenmesi hem bizim açımızdan hem de müşterilerimiz açısından birçok faydayı beraberinde getirdi. Yol masrafları, zaman kayıpları gibi birçok konuya son veren bu dönemde, her iki taraf da kazanç sağladı. Uzun yıllardır uzaktan yapılabileceğini bildiğimiz birçok eylemi bu dönemde zorunlu olarak gerçekleştirdiğimizde, müşterilerimiz de faydayı görmüş oldular. Bundan sonraki süreçte de uzaktan çalışma modelinin kalıcı olacağına inanıyorum.  Geride bıraktığımız yılın herkes için oldukça öğretici bir yıl olduğunu görebiliyoruz. Bu öğrendiklerimizi yeni senelerde, önümüzdeki yıllarda, daha da geliştirip, daha iyi hizmet vermeyi hedefliyoruz.

3- ERP denilince akla ilk gelen sistemler olsa da bir ERP projesinin başarısı üzerinde etki eden birçok parametre var. Bunların başında da danışmanlık geliyor. Endüstrideki uzmanlığınız olan ERP danışmanlığının önemi adına neler söyleyebilirsiniz?

Kuşkusuz, ERP söz konusu olduğunda en önemli noktalardan biri danışmanlık. Aslında, danışmanlık, ERP yazılımı ve müşterinin bakış açısı süreç için birbirinden ayrılmaz önemli parametreler. Bu üçü, uyumlu ve doğru bir şekilde seçildiğinde doğru projeler ortaya çıkıyor. Müşterinin bu süreçte, ERP yazılımı ve danışmanlık hizmetini doğru seçmesi gerekiyor. CoreSys olarak, danışmanlık noktasında bizim kendimize ait bir uyarlama felsefemiz var. Müşterimizin ihtiyaçlarının analiz edilmesiyle sistemin sağladıkları arasında köprü kurarak, ikisinin de yeteri kadar esneklik sağlamasına yardımcı olarak, orta noktada buluşturmaya çalışıyoruz. Yani her iki tarafın da yapabileceği oranda fedakârlık sağlamasına yardımcı oluyoruz.  Bu sayede yaptığımız uyarlama da sürdürülebilir bir uyarlama oluyor. Yani, iki yıl sonra tekrar yenilemek zorunda kalmıyorsunuz. Orta noktayı bulma noktasında kritik önem taşıyan şey ise tecrübe! Çok tecrübeli bir kadronuz olmadan, bu tarz uygulamalar yapma şansınız neredeyse yok. Ne kadar farklı süreç görürseniz, uygulamalarda o kadar başarı sağlıyorsunuz. Bu gördüğümüz farklı süreçlerden öğrendiğimiz en önemli nokta, bütün sektörlerde üç aşağı beş yukarı, benzer çalışma şekillerinin belirli noktalarda buluşabildiğidir. Bu buluşmayı sağladığınızda, doğru bir implementasyon süreci ile birlikte, başarıyı yakalayabilirsiniz. CoreSys’in kadrosunun tamamının tecrübesi 10 yılın üzerinde, bu sayede projelerimizde başarı sağlayabiliyoruz!

4- Her endüstride iş yapış biçimlerini değiştiren pandemi sürecinde ERP danışmanlığı konusunda da değişiklikler yaşandı mı? ERP danışmanlığının geleceği adına öngörüleriniz nelerdir?

Geçtiğimiz yılın sıra dışı yapısı ve beraberinde getirdiği teknolojik gelişmeler ile yazılımların becerisi gün geçtikçe artmaya devam ediyor. Becerilerin artmasıyla birlikte de danışmanların ya da yazılım sağlayıcıların müşteriye uygun bir uyarlama yapmak adına harcadıkları efor azalıyor.

Bu durum, sürecin daha detaylı olarak analiz edilebilmesine ve süreç içerisinde danışmanlık adına farklı alanların da yaratılmasına olanak tanıyor. Yönetim danışmanları, yalın üretim danışmanları gibi farklı danışmanlık modelleri ile sıklıkla karşılaşacağız gibi görünüyor. Yine otomasyon tarafında da bağlantıların daha fazla arttığını gözlemleyebiliyoruz. Bu bağlantılarla birlikte daha kompleks projelerin ortaya çıkacağını söyleyebilirim.

5- Daha önce de bahsettiğimiz üzere bir ERP projesinin başarısı üzerinde birden fazla parametre rol oynuyor. Bunlardan bir diğeri de ERP stratejisi! 2021 yılında firmalar nasıl güçlü bir ERP stratejisi oluşturabilirler?

Güçlü bir ERP stratejisi için öncelikle firmaların kendilerini çok iyi tanımaları gerekiyor. Firmaların kendi ihtiyaçlarını, insan kaynaklarını ve tüm diğer kaynaklarını doğru bir şekilde konumlandırmaları ve buradaki eksiklikleri net bir şekilde belirlemeleri gerekiyor. Çünkü süreç içerisinde, ortaya çıkan eksikler ve problemler projeleri sekteye uğratıyor. Firmalar, kendi analizlerini ortaya koyduktan sonra ERP’ye geçmek için gerçek ihtiyaçlarını ve bu ihtiyaçlar için olması gerekenleri belirlemeli. Bunun bir değişim projesi olduğunu kabul ederek, adım atmalılar. Bu adım doğru atılmadığında, dirençler ortaya çıkabiliyor ve bu da projeyi aşağıya çekiyor. Ayrıca, doğru bütçenin oluşturulması da bir o kadar önemli. Tüm bunları yaptıktan sonra doğru proje planı ile birlikte ERP projesinin başarısız olma ihtimali ortadan kalkmış oluyor. Doğru adımları attığınızda, doğru sonuca varıyorsunuz!