ERP HABER – ERP den beklentiler. Global kurumsal uygulamalar sektörünün öncü şirketlerinden IFS’nin yayınladığı İngiltere’de yapılan bağımsız bir araştırma raporuna göre, BT karar vericilerinin üçte birinden fazlası (%35) mevcut ERP sistemlerinde bekledikleri en önemli iyileşme olarak “esnekliğin artırılmasını” gösteriyorlar. Bunun hemen ardından ise %29 ile daha “yüksek müşteri servis standardı” geliyor.

Kullanıcı anketine katılanların %18′i daha “iyi eğitimi” ve %9′u sistemin daha “iyi kullanılabilmesini” en önemli beklentileri olarak belirtiyorlar. Burada dikkat çeken önemli bir nokta, iş dünyasının maliyetlerin düşürülmesi yoluyla verimliliğin artırılması konusuna ne kadar çok odaklandığının bilinmesine rağmen, “yatırım geri dönüşü” kullanıcıların sadece %4’ü tarafından en önemli beklenti olarak gösterilmiş olmasıdır.

IT Profesyonelleri ERP sistemlerinin  esnekliğe sahip olmadığını düşünüyorlar

Ayrıca, BT karar-vericilerinin %15’i, mevcut ERP sistemlerinin kesinlikle diğer araç ve iş sistemleriyle birlikte çalışabilecek esnekliğe sahip olmadığını düşünüyorlar. Diğer yandan son bir istatistik olarak anketi yanıtlayanlardan %5′i sahip olduğu ERP paketinin hiçbir enstrümanını değiştirme gibi bir niyetlerinin olmadığı söylüyorlar.

IFS CEO’su Alastair Sorbie’ye göre “İşletmelerin, ERP sistemlerinin daha esnek olmasını ve çözüm sağlayıcıların daha iyi servis sunabilmesini, yatırım getirisi (ROI) gibi faktörlerden daha önemli görmesi çok enteresan bir tespittir. Bu, birçok CIO ve BT yöneticisinin değişen iş gereksinimlerine ayak uyduramayan ve gerekli çevikliği sağlamayan kurumsal uygulamalardan ve ERP sağlayıcılarından artık bıktıklarını ve mimari anlamda yeterince esneklik ve çeviklik sunabilen kurumsal uygulamaların kendilerine büyük potansiyel yararlar sağlayacağına inandıklarını göstermektedir.”

ERP den Beklentiler

Önemli analiz kuruluşlarından Frost & Sullivan’da Danışman ve Program Yöneticiliği görevini sürdüren Sille Gavnholt Jygert rapora yönelik olarak aynı görüşte olduğunu belirterek şunları eklemiştir: “ERP uygulamalarında beklenti maliyetten verimliliğe doğru kaymaktadır. Şimdi geçerli olan, doğru şeylerin doğru biçimde yerine getirilmesidir. Bu, çoğu kez ERP uygulamalarında ve kullanımlarında esnekliği beraberinde getirmektedir. İşe odaklılık ve esneklik kullanıcıların özellikle şu üç alanda  ERP paketlerinden önemli yararlar sağlamalarına yardımcı olacaktır:

  • ERP sistemiyle desteklenen süreçlere daha çok odaklanabilme
  • Yeni hizmet sunum ve destekleme modelleri: Yazılım firmalarının giderek belirli bir teknolojinin desteklenmesinden çok belirli iş konularına yönelik çözümlere ağırlık vereceklerine ve bu amaçla yeni servis sunum modelleri geliştireceklerine inanmaktayız.
  • Müşteri servis: Kullanıcıların sistemden maksimum düzeyde yararlanmaları. Geleneksel müşteri servis tanımı bilindiği gibi olay ve isteklere reaksiyon gösterilmesi esasına dayanmaktadır. Oysa iş süreçlerini ve kullanıcıları daha iyi destekleyebilecek yeni modellerin geliştirilmesi ve bu yolla kullanıcıların karşılaştıkları problemlerin çözümünde sistemden tam olarak yararlanabilmeleri mümkündür.

Bir havacılık ve makine mühendislik kuruluşu olan Portsmouth Aviation’da BT Yöneticisi olarak çalışan James Greaves’e göre ERP sağlayıcılarında ve uygulamalarında aranan en önemli niteliklerden biri sistemin yeterince esnek olması ve gelişen iş ihtiyaçlarını karşılayabilmesidir. Greaves devamında şu gerçekleri hatırlatmakta yarar gördüğünü belirtmiştir: ” Portsmouth Aviation bugünkü başarılı konumuna, birinci-sınıf teknik destekle güçlendirilmiş esnek bir ERP sisteme sahip olmadan asla gelemezdi. IFS ERP Uygulamaları ile gelen standart fonksiyonaliteler raporlama, güvenlik, arayüz gibi önemli konularda bize optimum kontrol imkanı ve tabandan yönetim kuruluna kadar her düzeydeki kullanıcılar için çok büyük kolaylıklar sağlamıştır.”  James Greaves BT yatırımın geri dönüşüyle ilgili olarak da şunu eklemektedir: “Yatırım geri dönüşleri, her zamankinden daha önemli bir konu olarak önümüzde durmaktadır, fakat mevcut finansal krize rağmen ERP yatırımlarımızı sürdürmekteyiz.  Bugün doğrusu daha az kaynakla daha fonksiyonel olmanın yollarını arıyor ve IFS ERP sayesinde iş süreçlerimizi daha da hızlandırabildiğimizi görüyoruz.

Not: Araştırma IFS adına “Research Plus Ltd.” isimli bağımsız araştırma şirketi tarafından İngiltere’de yapılmıştır.  Söz konusu araştırmanın örneklemini 368 orta/üst düzey BT yöneticisi oluşturmaktadır.

Öznur Tekiner , IFS Türkiye Pazarlama Müdürü