İşletmelerde insan kaynağı, makine, malzeme ve her tür değerin en verimli şekilde kullanılmasını sağlayan ERP (Enterprise Resource Planning: Kurumsal Kaynak Planlaması), Yıldız Teknik Üniversitesi ndeki ERP laboratuvarında, doğrudan bilgisayarlara yüklenmiş kendi uygulamalarından öğreniliyor.

Uygulamalı eğitimin sonunda sertifika veriliyor

Türkiye’de işletmelerin sadece % 3’ünde yerleşik olarak kullanılan ERP uygulamaları, daha çok işletmelerin iş süreçleri sırasında veya işte eğitim ile öğreniliyor. Bu yüzden zaman ve kaynak masrafını engellemek için işletmelerin dışarıdan operatör eleman arama yoluna gittikleri görülüyor. Yıldız Teknik Üniversitesi nde ERP alanında uzmanlaşmak isteyen öğrenciler, aldıkları teorik eğitim ile laboratuvardaki uygulamayı birleştirerek mezun olurken diplomalarının yanında bir sertifika almaya hak kazanacaklar. Bu sayede işletmeler kariyerlerinde seçimlerini yapmış ve yetişmiş ERP uygulamacılarına kavuşurken, öğrenciler de iş dünyasında kullanılan yazılımlar için mezuniyetlerinden önce uzmanlaşmış olacaklar.

YTÜ Rektörü Prof.Dr.Ören: Öğrenciler iş uygulamaları ile okulda tanışıyor

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Durul Ören, Türkiye’de bir ilk oluşturan bu laboratuvarın özel sektör ve akademik dünya arasındaki işbirliği için örnek olmasını dilediğini belirterek şunları söyledi:
Üniversitemizde kurulan ERP laboratuvarımızın bilgi teknolojilerinin iş dünyasında daha etkin biçimde kullanılabilmesi için önemli bir adım olduğuna inanıyorum. Öğrencilerimizin, bugün iş dünyasında kullanılan en ileri ERP uygulamaları ile okulumuzda tanışmaları ve bu yönde deneyim kazanmaları geleceğimize yapılan önemli bir yatırımdır. Böylelikle geleceğin başarılı iş insanlarını teknolojiyi yalnız kullanan değil, onu anlayan ve geliştiren bireyler olması için de yetiştirmiş oluyoruz. Microsoft ve Arçelik’in katkılarıyla başlattığımız bu çalışmamızın diğer özel sektör temsilcilerimiz için de iyi bir örnek olacağına, öğrencilerimizin bu sayede daha donanımlı ve iş hayatına daha hazır yetişeceğine dair inancımı yineliyorum

Microsoft Türkiye Genel Müdürü Çağlayan Arkan ise ERP Laboratuvarının faaliyetleriyle ilgili şu değerlendirmeyi yaptı:

Ülkemizin birçok sorununa çözüm anahtarının bilgi teknolojilerinin etkin kullanımından geçtiğini fırsat bulduğumuz her ortamda söylüyoruz. Vizyonumuz, ‘Türkiye Bilişimle Kalkınıyor’ etrafında kıymetli olduğuna inandığımız işbirlikleri gerçekleştiriyoruz. Bu çerçevede, Yıldız Teknik Üniversitesi nde oluşturulan ERP laboratuvarını gerek akademik dünya, gerekse de Türk iş dünyası adına atılmış umut verici bir adım olarak değerlendiriyorum. Yeni mezun gençlerimizin iş hayatına çok daha hazırlıklı olacağına inanıyorum. Genç beyinlerin ERP gibi doğru araçlar ve teknolojileri kullanarak Türk iş dünyasına küresel rekabette sıçrama yaratabileceğini düşünüyorum.

ERP Laboratuvarı Ders Programına Giriyor

Laboratuarda verilen ERP eğitimi, Yıldız Teknik Üniversitesi nde şimdilik seçmeli ders olarak öğrencilerin tercihine sunuluyor. Gelecek akademik yıldan itibaren ise ERP laboratuarı müfredata alınacak ve tüm gün boyunca öğrencilerin kullanımına açık olacak.

ERP uygulamasını öğrenciler Microsoft Dynamics AX (Axapta) yazılımı ile öğreniyorlar. ERP, bilgi teknolojileri vasıtası ile kurumların her tür kaynağını optimum şartlarda ve zamanda yönetmesini sağlıyor. Son 20 yıldır iş süreçlerinde gittikçe daha fazla ağırlığını hissettiren ERP, her boyuttan işletmenin verimini artırıyor ve daha iyi yönetilmesini sağlayarak pazardaki rekabet koşullarını yukarı çekiyor.