ERP HABER – erpturk.com işbirliği ile hazırladığımız ERP Seçim Dosyasının bu seferki durağı Logo Yazılım oldu. ERP Seçen bir firmanın Logo Yazılım ve ürünleri ile ilgili tüm bilmek istediklerini Logo Yazılım Pazarlama ve Kurumsal İletişimden Sorumlu İcra Kurulu Üyesi Sn. Fatma Tarpinof cevapladı.

logo-fatma-tarpinof-600

ERP HABER: Bize Logo Yazılım’ın Türkiye yapılanmasından bahseder misiniz?

Fatma Tarpinof: 2014 yılında 30. yıla merhaba diyen Logo, Türkiye’nin en büyük yazılım kuruluşudur. Perakendeden dağıtıma, üretimden turizme, teknolojiden denizciliğe kadar pek çok sektöre hizmet veren Logo, iş pratiğine ve yasal mevzuata uyarlanan KOBİ Çözümleri, ERP Çözümleri, Dikey Çözümler, Sektörel Çözümler, Entegrasyon Ürünleri, İnsan Kaynakları Çözümleri, İş Zekâsı Çözümleri, Mobil Çözümler ve e-devlet çözümleri (e-fatura, e-defter, e-arşiv) içeren geniş ürün grubunu, yetkili iş ortakları tarafından ya da tam yetkili distribütörleri aracılığıyla kullanıcılarına ulaştırmaktadır. Türkiye’nin en yaygın satış ve dağıtım ağına sahip LOGO, bugün 170 bini aşkın firmada 1,3 milyonun üzerinde kullanıcıya, yaklaşık 500 kişilik merkez ofis çalışanı ve 500’ün üzerinde yetkili iş ortağı ile hizmet vermektedir.

Müşterilerimize daha iyi hizmet verebilmek amacıyla yeni ürünler yaratmak, mevcut ürünlerimizi daha yetenekli kılmak ya da değişen teknoloji ve platformlara uyum sağlamak için kaynaklarımızın en büyük bölümünü araştırma ve geliştirmeye ayırıyoruz. LOGO çalışanlarının yarısından fazlası AR-GE departmanında görev yapıyor. Değişimin ve e-dönüşümün bu denli hızlı yaşandığı bir ortamda, AR-GE faaliyetlerinin, rekabetçi olabilmenin temel bileşeni olduğuna inanıyor, yatırımımızı her yıl artırarak sürdürüyoruz.

ERP HABER: Logo Yazımın ürettiği ERP çözümleri hakkında bilgi verebilir misiniz?

Fatma Tarpinof: İşletmelere çalışanları bazında ve tüm iş süreçlerinde uçtan uca verimlilik ve etkin bir maliyet yönetimi gerçekleştirme fırsatı sunan Logo ERP çözümleri, rekabet odaklı kurumların yerel ve uluslararası standartlara uyum sağlamasını kolaylaştırırken, güncel mevzuatlar ile gündeme gelen değişiklikler için de hazır bir altyapı sunmaktadır. Muhasebe ve Finans Yönetimi, Üretim Yönetimi, Malzeme Yönetimi, Bütçe Yönetimi, Proje Yönetimi, Bakım Yönetimi, Varlık Yönetimi, Satınalma Yönetimi, Talep Yönetimi, Tedarik Zinciri Yönetimi, Müşteri İlişkileri Yönetimi, Dış Ticaret, İş Zekası ve İnsan Kaynakları gibi bir işletmenin sahip olabileceği tüm fonksiyonları ve müşterilerden tedarikçilere tüm ekosistemi başarıyla yönetme becerisine ve gelişmiş entegrasyon özelliklerine sahip Logo ERP çözümleri, kalite standartları çerçevesinde sürekli geliştirilmekte; tüm kurumsal bilgi, işlem ve süreçlerin önceden tanımlanmış standartlar çerçevesinde, güvenli bir platforma taşınmasını, yönetilmesini ve denetlenmesini sağlamaktadır.

Orta ve büyük ölçekli, ticaret, hizmet gibi alanlarda faaliyet gösteren işletmelerin ihtiyaçları esas alınarak geliştirilen Tiger Plus ürünü firma süreçlerinin en etkin şekilde yönetilmesini sağlarken; üretim planlama, üretim, kalite kontrol süreçleri olan daha büyük ölçekteki işletmeler Tiger Enterprise ile bütünleşik şekilde tedarik zinciri, kalite kontrol, maliyet yönetimi süreçlerini yönetebilmektedir. Java platformunda geliştirilen, merkezi kuruluma sahip, esnek lisanslama seçenekleri ile sunulan yeni nesil iş yönetim platformu j-guar ile de etkin ve çevik bir ERP çözümünün avantajları, geleceğin teknolojilerini bugünden kullanmak isteyen kurumsal işletmeler için sunulmaktadır. Bunun yanında Netsis ürün grubunda yer alan Netsis Standard, orta ölçekli işletmelerin farklı ihtiyaçlarına modüler yapısı, yabancı dil, eş zamanlı çok kullanıcı, çoklu para birimi, uluslararası muhasebe standartları gibi birçok teknolojik özelliğiyle cevap verirken; 10 kullanıcılı işletmelerden, 500 kullanıcılı holding yapısındaki çok işletmeli kuruluşlara kadar çözüm sunabilen Netsis Enterprise ise, işletme/holding mantığı, Oracle veritabanlarını desteklemesi, çoklu dil desteği, satır bazı güvenlik uygulaması, kurumsal karne ve iş zekası gibi özellikleri ile kapsamlı bir ERP çözüm kümesi sunmaktadır.

ERP HABER: Logo ERP ürünlerinin yazılım dili ve mimarisi hakkında bilgi verebilir misiniz?

Fatma Tarpinof: Hem delphi hem de java platformunda geliştirilmiş ERP ürünlerimiz mevcuttur.

ERP HABER: Logo ERP ürünlrinin fark yaratan özellikleri nelerdir?

Fatma Tarpinof: Tüm Logo ERP ürünleri ulusal/uluslararası mevzuat ve standartlara tam uyumlu olarak esenek ve güvenli altyapılar ile geliştirilmektedir. Yerel ve yaygın yetkili iş ortaklığı yapısı sayesinde her türlü firma ihtiyacına göre uyarlama esnekliğine sahip ürünler, 3. parti sistemlerle kolay entegrasyonu, kolay öğrenilebilen kullanıcı dostu arayüzlerle sunmaktadır. Üretim ve satış lojistiği özellikleri ve bu temel faaliyetleri destekleyen planlama ve finans yönetimi gibi sistemleri ile bir işletmenin tüm iş fonksiyonlarını kapsayacak şekilde optimum maliyet ile kısa sürede şirket içi kullanıma geçecek özelliklere sahiptir. Diğer yandan Logo ERP çözümleri, lisans satış ve kiralama gibi farklı sahip olma modelleri ile birlikte, on-premise ve private hosting kurulum modelleri ile kullanıcılara sunulabilmektedir.

ERP HABER: Sektörel çözümleriniz var mı?

Fatma Tarpinof: Tüm sektörler için kullanılabilen Logo ERP çözümleri, Logo çözüm ortakları tarafından geliştirilen ve Logo ERP ürünleriyle tam entegre olarak çalışan, CRM, Bütçe, Satış Sonrası Servis, Doküman Yönetimi vb. konularda finans, perakende, akaryakıt, üretim, hizmet gibi sektörlerde kullanılabilen birçok farklı sektörel çözüm sunmaktadır.

ERP HABER: Bir ERP yazılımının esnek olması Logo için ne ifade eder?

Fatma Tarpinof: İç ve dış 3.parti yazılımlarla olan entegrasyon kabiliyeti. Çoklu şirket yapısına uyan, firmaya ait farklı şirketlerin süreçlerini ortaklaştırabilen özellikler. Kolay güncellenebilir ve mevzuatsal değişikliklere çabuk uyum. Kısa sürede canlıya geçiş için uygun hazır altyapı ve kabiliyetler.

ERP HABER: Orta Ölçekli olup üretim yapan bir firmanın Logo ERP çözümlerini alması durumunda, lisans ve projenin canlıya geçiş dönemine kadarki (Özel geliştirmeler hariç) danışmanlık ücretlerini de içine katarsak ortalama ne kadarlık bir bütçe ayırması gerekiyor?

Fatma Tarpinof: Tüm projelerde işletmenin içinde bulunduğu sektör, iş/üretim hacmi ve süreçleri, mevcut ve 3. parti sistemler, kullanıcı sayısı projenin başlıca değişken maliyetleri dolayısıyla ortalama bir bütçe belirtmek zor ancak 30.000 TL civarlarından başlayan tek sefer lisanslama maliyetlerinin söz konusu olduğunu söyleyebiliriz.
Önemli bir nokta olarak herhangi bir poje sırasında, yapılan ön analiz çalışmaları ile işletmenin ihtiyaçları, projenin kapsamı, proje adımları, projenin süresi ve en önemlisi projenin fiyatlandırması, önceden çalışılmakta, bu da projeye başlandığında işletme için herhangi sürpriz yaşanmasının önüne geçmektdir.

ERP HABER: ERP Kurulum ve Danışmanlık Destek süreleçleriniz hakkında bilgi verebilir misiniz?

Fatma Tarpinof: Logo eko sisteminde, ERP kurulum ve danışmanlık destek süreçleri, yetkin ve yetkili Logo iş ortakları tarafından yürütülmektedir. Tüm Logo ürünleri, proje yapma yetkinliğine sahip yetkili Logo İş Ortakları tarafından satılmakta, kurulum ve danışmanlık hizmetleri de yine bu iş ortakları tarafından yapılmaktadır. Bu noktada satıştan proje teslimine kadar ki tüm ana sorumluluk Logo iş ortağında olup, projenin mahiyetine göre gerektiğinde Logo’dan proje ekipleri de sürece destek vermektedir. Logo projeleri denetler, kalitesini kontrol eder, supervizör rolü üstlenerek gerektiği noktada iş ortağı ve kullanıcıya destek olur.
Projelendirme süreci boyunca Logo ve iş ortağı tarafından sunulan danışmanlık ve yönlendirmenin yanında, kullanıcı eğitimlerinin yanısıra sistem testleri ile birlikte sistemin sürekli çalışır durumda olması sağlanmakta, kullanıcıya en uygun çözüm ve destek hizmetleri ihtiyaç duyulan her durumda verilmektedir.

ERP HABER: Türkiye’deki ERP sektörünün gidişatı hakkında neler düşünüyorsunuz?

Fatma Tarpinof: Bilgi İşlem Teknolojilerinde son yıllarda yaşanan hızlı gelişmeler hayatımızın her alanını derinden etkilemeye devam ederken iş hayatını da büyük bir hızla değiştiriyor ve yepyeni teknolojik vizyonları beraberinde getiriyor. Küresel boyuttaki rekabetçi durum artık tüm işletmelerin kâr edebilecekleri ve iyileştirme sağlayabilecekleri alanları çok iyi araştırmalarını mecbur kılmaktadır. Bu alanların en başında da ERP konusu geliyor. Üretim planlama sistemlerindeki spesifik sorunları çözebilmek amacıyla ortaya çıkan ERP uygulamaları zamanla işletmelerin tüm değer zincirlerini kapsayan ve etkinliğini artıran sistemler haline geldi.

Türkiye’de yazılım ve yazılım hizmetleri alanında yapılan yatırım ve harcamalar henüz istenilen boyutta değil. Dünyadaki ERP sektörünün pazar hacmiyle Türkiye’ deki ERP sektörünün pazar hacmi karşılaştırıldığında daha alınacak yol var ve pazar Türkiye’de hala gelişim aşamasında. Gelecek 5-10 yıl içerisinde de ERP pazarı ivmelenmiş bir şekilde büyüme trendini sürdürecektir.

Türkiye’de ekonominin çok büyük bir kısmı kobiler üzerinden ilerliyor. Hal böyleyken bu şirketlerin kurumsallaşma ve kalıcı olabilme yolunda ihtiyaç duydukları en önemli konu iş ve ERP yazılımları. Esneklikleri ile kazandıkları rekabet avantajlarını koruyup bir üst seviyeye taşıyabilmek için ister istemez ERP’ye olan ilgileri giderek artmakta. Ayrıca yakın zamanda başlayan e-dönüşüm projeleri paralelinde bu gibi sistemleri iş modellerine adapte etmek gerekiyor. Türkiye’deki her geçen gün daha fazla şirket kurumsallaşma ve kalıcı olabilme yolunda ihtiyaç duyulan en önemli konulardan birinin iş ve ERP yazılımları olduğunu öngörüyor, yatırım ve planlamalarını buna göre yapıyor.

ERP HABER: Türkiye ERP pazarındaki rekabet hakkındaki düşünceleriniz ve önerileriniz nelerdir?

Fatma Tarpinof: Eskiden ERP sadece büyük ölçekteki kurumsal işletmelerin altyapılarına yönelik sistemler bütünü olarak algılanıyordu ancak artık bu algı yavaş yavaş ortadan kalktı. Tabi burada ERP sağlayıcıların sayısının artması ve farklı büyüklükteki firmaların birçok ihtiyacını karşılayacak modüler ve ulaşılabilir sistemlerin gelişmesinin de payı büyük. Artan rekabet ve genişleyen fonksiyon kümeleri ile birlikte kalite ve destek süreçlerinin de çok daha iyi boyutlara geleceğini düşünmekteyiz. Diğer yandan ERP farkındalığını artırmak için ERP sağlayıcıların, akademisyen ve eğitim kurumlarının çeşitli etkinlik ve ortak çalışmalar yapmaları sektörü ve rekabeti pozitif yönde geliştirecektir. Sektördeki ürün ve sistemler, fonksiyonellik ve kabiliyet açısından artık birbirine çok yakın. Bu noktada rekabeti belirleyen ana unsurların; fiyat, implementasyon süreleri ve sistemin sürekliliğini sağlayacak destek süreçleri olacağını söylemek gerek.

Logo olarak 2014 yılı içerisinde çok önemli bir satın alma gerçekleştirdik. Türkiye pazarının önemli markalarından Netsis Yazılım’ı bünyemize kattık. Uygulama yazılımı pazarındaki en büyük Türk şirketiyiz ve ERP segmentinde Türkiye pazarında yer alan global markalar ile rekabet halindeyiz. Toplam satışları 1 ila 100 milyon TL arasında olan ve ülke ekonomisinin itici gücü konumundaki 500 bine yakın KOBİ’miz hem en büyük müşteri kaynağımız hem de hedef ortağımız.

ERP HABER: Bir firma neden ERP kullanmalıdır?

Fatma Tarpinof: ERP’nin temel işlevi iş süreçlerinde iyileşme ve işletme maliyetlerinde azalma sağlamaktır. İş sistem ve fonksiyonlarını basitleştirip standartlaştırarak, birbirleri arasındaki koordinasyonu düzenleyen ERP sistemleri BT altyapısını tek bir sistem altında toplayarak yönetimi kolaylaştırmaktadır. Raporlama/analiz sistemlerinde ve dolayısıyla alınan operasyonel kararlarda iyileşmenin yolunu açan ERP ile tüm işletme kademesi ve çalışanlarının veriye kolay erişimi sağlamaktadır. ERP sistemleri aracılığı ile kurumsal ve operasyonel tüm işlerini verimli çalışan bir altyapı üzerine kuran işletmeler, faaliyet gösterdikleri sektörde kendi yetkinliklerine daha fazla odaklanarak başarıya daha hızlı ulaşabilmektedir.

ERP HABER: Sizce Bir ERP yazılımına karar vermeden önce firmaların değerlendirmesi ve araştırması gereken en önemli 3 konu nedir?

Fatma Tarpinof: Karar verme aşamasındaki kurumların ihtiyaçlarını ve iş süreçlerini iyi şekilde analiz etmeleri ve bu ihtiyaçları en iyi şekilde karşılayabilecek çözümleri tercih etmeleri gerek. Diğer bir konu da projede işbirliği yapılacak doğru iş ortağının seçilmesi. Bu noktada iş ortağının firmanın faaliyet gösterdiği sektörde benzer referans projeleri yapmış olması, iş yapış ve yaklaşım tarzının firma kültürüne uygunluğu da önemli.

ERP HABER: ERP seçim sürecindeki firmalara tavsiyeleriniz nelerdir?

Fatma Tarpinof: Mevcut yapı ve ihtiyaç analizini iyi yapmak çok önemli. Kurumun sorunlarının ve gelecekle ilgili beklentilerinin yetersiz analizi, beklenenden uzun projeler ve beraberinde ön görülmeyen maliyetler ortaya çıkartabilir. Dolayısıyla firmaların proje ön hazırlık çalışmalarını içlerine sinecek şekilde yapan bir iş ortağı ve ihtiyaçları ile iyi örtüşen kabiliyetlere sahip bir proje ürünü ile yola çıkmaları önemli konuların başında geliyor.

ERP HABER: Son olarak ERP seçimi yapacak firmalara Logo ERP çözümlerinin doğru bir seçim olduğunu nasıl anlatırsınız?

Fatma Tarpinof: Daha öncede bahsettiğim gibi Logo, Türkiye’deki en yaygın iş ortağı yapısına sahip yazılım markası. Logo kullanıcıları, standart özellikleri ile her tür işletmenin ihtiyacını karşılayabilen iş yazılımı altyapısına, çok fazla uyarlama gerektirmeyen esnek arayüzlere sahip, sürekli güncel ve mevzuata uygun doğru içeriklerin yer aldığı Logo çözümlerine, bu yaygın satış ve destek ağı ile birlikte ulaşmakta.

Logo’da sistematik haraket edilen, gereksiz maliyetlerden kaçınılarak gerçekleşen yalın ve efektif proje süreçleri, Logo Akademi ile birlikte verilen etkin son kullanıcı eğitimleri, farklı büyüklükteki işletmelerin IT ve iş çözümü ürünlerine yönelik beklentilerini fazlasıyla karşılamakta.

Logo, sunduğu çözümlerinin kabul görmesi için, işletmenin ihtiyacı olan fonksiyonel özellikleri analiz etmenin yanısıra, kısa, orta ve uzun vadede o işletmeye nasıl bir fayda sunacağını, özellikle yapılacak yatırımın geri dönüşünün nasıl gözlemlenebileceğini ortaya koymakta, uygulamanın esneklik kabiliyetleri ile uygulama beraberinde sunulacak eğitim, danışmanlık ve destek hizmetleri ile işletmelere özel yaklaşımlar sergilemektedir.

Shares: