ERP HABER – erpturk.com işbirliği ile hazırladığımız ERP Seçim Dosyasının bu seferki durağı Workcube oldu. ERP Seçen bir firmanın Workcube ERP Çözümleri ile ilgili tüm bilmek istediklerini Workcube Yönetim Kurulu Başkanı Sn. Özlem Açıkel Turhan cevapladı.

workcube

ERP HABER: Bize Workcube’ün Türkiye yapılanmasından bahsedermisiniz?

Özlem Açıkel Turhan: Workcube A.Ş., Iconomy Grup bünyesinde yer alan, ana işi E-İş kapsamlı yeni nesil Web Tabanlı ERP Çözümleri geliştirmek olan bir yazılım şirketi. Workcube’ün fikir olarak oluşumu aslında 1999 yıllına kadar dayanıyor. Ancak esas kod geliştirimi dönemi 2001 yılında başladı. İnterneti kullanan kişi sayısının çok çok az, bağlantı hızlarının ise 128 k dial-up olduğu o dönemlerde “Biz % 100 Web tabanlı bir ERP yazılımı geliştireceğiz. Hatta ERP yazılımının içine müşteri yönetimi, proje yönetimi, dijital arşiv, video konferans, intranet, B2B, B2C portaller v.b. şirketi yönetmek ve işbirliği için gerekli tüm diğer fonksiyonları da ekleyeceğiz” dediğimizde herkes deli olduğumuzu düşündü. İşte Workcube bu şekilde pazarın hiç hazır olmadığı bir ortamda tamamen ileri ve vizyoner bir bakış açısıyla kuruldu.

2001 yılında konsept ve kavram geliştirme çalışmalarına başlayan Workcube, 2001-2004 yılları arasında tamamen Türkiye’de gerçekleşen kod yazımı ve test aşamalarının ardından 2004 yılı itibariyle satışa sunuldu. Workcube için pazarın belli bir olgunluk seviyesine gelmesi için doğal olarak en az bir 4-5 yıl geçmesi gerekti. O dönemde internete olan güvensizlik Web Tabanlı bir ERP yazılımı için savaşılması gereken en büyük kaleydi. Son 4-5 yıldır gerek bankacılık sektöründe internet uygulamalarının gelişmesi ve gerekse internet üzerinden iş, işbirliği ve ticaretin gelişmesi önyargıları yıktığı gibi, dünya ile iş yapmanın yolunun internet üzerinde iş yapmayı destekleyen ERP yazılımlarından geçtiğini herkes anladı. Özellikle son 3 yıldır, işletmeler artık “ERP arıyoruz” değil “Web tabanlı ERP arıyoruz” demeye başladılar. Web teknolojilerinin gelişmesi, şirketlerin uluslararası pazarlara açılma ihtiyacı ve kurumsal yönetim bilincinin gelişmesi Workcube’ün önünü açtı.

Workcube klasik ERP çözümlerinden farklı olarak CRM, İnsan Kaynakları Yönetimi, Tedarik Zinciri Yönetimi, Fiziki Varlık Yönetimi, Dijital Varlık Yönetimi, Proje Yönetimi, İş Süreçleri Yönetimi ve B2B, B2C çözümlerini de ERP kavramının içine katmış ve tüm bu fonksiyonları tek bir ürün olarak sunan bir yazılım.
Şirket olarak ayrıca müşterilerimizde uygulamasını gerçekleştirdiğimiz çözümlerimiz için e-İş, Süreç Danışmanlığı Hizmeti ve Workcube çözümlerinin %100 performansla ve sorunsuz çalışmasını garantileyen Destek ve Eğitim Hizmetleri veriyoruz.

Merkez ofisimiz İstanbul Koşuyolu’nda. Ayrıca GOSB Teknopark’ta AR-GE ofisimiz var. Development ekibimizin bir kısmı burada. Ana ürün geliştirimleri bu ofiste yapılıyor. Merkezde ise proje ekibi, özelleştirmelerden sorumlu development ekibi ve diğer idari birimler var. Ayrıca Almanya’daki ofisimizde ise Workcube ERP ve diğer ürünlerimiz Workcube TV ve beraberindeki SaaS çözümümüz Boomboss’un pazara özelleştirilmesi, satılması ve projelendirilmesi için çalışan bir ekip mevcut.

Pazara girdiği ilk günden itibaren şirketlere tüm departman ve operasyonlarında ve e-iş uygulamalarında tamamen bütünleşik olarak kullanabilecekleri bir çözüm sunan Workcube, ERP’ye Web tabanlılık özelliğini getiren ilk yazılım şirketlerinden biridir.

Tamamen internet tabanlı özelliği sayesinde müşterimiz sunucusuna Workcube’u kuruyor ve tüm şirket çalışanları sadece browser kullanarak veya mobil cihazlar üzerinden sisteme anında erişebiliyor ve iş yapabiliyorlar.

Workcube, bugün 600’e yakın şirkette 50000’in üzerinde eş zamanlı kullanıcıya sahip. 2010′da Almanya’da ilk distribütörlük anlaşmasını imzalayan Workcube, yerelleştirme çalışmalarının tamamlanmasıyla beraber Almanya, Ukrayna, Azerbaycan, Rusya ve İran, Yemen ve Pakistan’da satışa sunuldu. Workcube’ün dış Pazar hedeflerinden biri de yurt dışı iş ortaklığı programını geliştirerek, hedef pazarlardaki yer almak ve bilinirliğini arttırmak.
Yurtdışı pazarlardaki operasyonlarımız başta olmak üzere AR-GE proje ekiplerimiz için sürekli iş gücü yatırımı yapıyoruz. 2011 başı itibariyle AR-GE ekibimizi tamamen bağımsız bir birim haline getirerek sadece ürün ve teknoloji geliştirmeye odaklı çalışmak üzere Teknopark şubemizde konumlandırdık ve daha steril hale getirdik. Almanya, İsviçre ve Avusturya pazarında aktif rol almak için yurtdışında da istihdamımız oldu. İşbirlikleri geliştirdiğimiz Ukrayna, Azerbaycan, Pakistan, Körfez Bölgesi Ülkeleri, Malezya ve Uzak Doğu Asya Ülkelerindeki operasyonlarımızı desteklemek için yeni istihdamlar planlamaktayız.
Yeni dönemde ayrıca farklı sektörlerde deneyimi olan tecrübeli iş ortaklarımızla birlikte yeni sektörlere de giriş yapacağız.

ERP HABER: Workcube’un ürettiği ERP çözümleri hakkında bilgi verebilirmisiniz?

Özlem Açıkel Turhan: Bir kurumun tüm yönetim ihtiyaçlarını karşılamak üzere tasarlanmış uçtan uca kurumsal bir platform olan Workcube; ERP, CRM, SCM (Tedarik Zinciri Yönetimi), İnsan Kaynakları Yönetimi, Proje yönetimi, Kurumsal Performans Yönetimi, Eğitim yönetimi, Varlık Yönetimi, B2B, B2C fonksiyonlarını ve iletişim araçlarını tek bir veri tabanı üzerinde bir arada sunan fonksiyonelliğe ve modülerliğe sahiptir.
İşletmelere müşterileri, çalışanları ve tedarikçileriyle gerçek zamanlı ve tümleşik iş yapma olanağı sağlayan Workcube ERP’yi işletmelerin büyüklüklerine ve iş potansiyellerine uygun olarak 4 farklı çözüm paketiyle satışa sunuyoruz.

Çözüm içerisindeki 4.500’den fazla iş fonksiyonu ve iş nesnesi alt alta, yan yana üst üste kurumların gereksinimlerine uygun şekilde bir araya getirilerek bu paketler oluşturuldu. Gelecekte ihtiyaçlarının ve işlerinin gelişmesi ile orantılı olarak işletmeler bugün aldıkları paketi diğer paketlerde yer alan ek fonksiyonları ekleyerek genişletebilirler.

• Enterprise Edition – Orta ve Büyük Ölçekli İşletmeler İçin Komple Çözüm
• Plus Edition – Orta ve Büyük Ölçekli İşletmeler İçin Ekonomik Paket
• Pro Edition – Üretim Yapan Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler İçin Kapsamlı Paket
• Standart Edition – Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler İçin Başlangıç Paketi

Bu ürünlere ilave olarak İnsan Kaynakları Yönetimi ve Workcube TV/Radyo Çözümü de bulunan Workcube’ün bu çözümleri diğer Workcube çözümleriyle %100 entegre çalışmaktadır.

ERP HABER: Workcube ERP nin fark yaratan özellikleri nelerdir?

Özlem Açıkel Turhan: İşletmelerin Workcube’ü tercih etmeleri için pek çok sebep sıralayabiliriz. Şöyleki;

Workcube diğer ERP çözümlerine göre çok daha hesaplı bir üründür. Çünkü sunucu bazlı lisanslama yapar ve tamamen merkezi bir sistemdir. Müşteri istediği kadar kullanıcıyı sisteme entegre edebilir. Her ek kullanıcı için sonradan ek para ödemek durumunda kalmazsınız. Bu kullanıcının dünyanın en uç noktasında olması da fark etmez. Sadece bir bilgisayar ve internet bağlantısı herhangi bir kişinin sisteme erişip iş yapması için yeterlidir. Bu sayede şirketlerin şubelerine veya mağazalarına ayrı ayrı Workcube kurmaya gerek kalmadan Workcube kullanıcısı, şirket tüm birimleri ile eş zamanlı iş yapabilir hale gelir. Ekstra kurulum gerektirmemesi maliyeti fazlasıyla düşürür. Workcube ayrıca platform bağımsız bir üründür. Elinizdeki var olan yatırımları korur ve yüksek maliyetli ek yazılım donanım yatırımı yapmanıza gerek bırakmaz.

Workcube ile tüm işinizi yönetebilirsiniz. Başka yazılıma ihtiyaç duymazsınız. Bu da işletmeler için çok önemli bir konu. Özellikle KOBİ’lerin üretim departmanı, insan kaynakları departmanı, servis&destek departmanı, finans muhasebe departmanı veya müşteri ilişkileri departmanları için, yönettikleri projeler için ayrı ayrı yazılım alması neredeyse imkansızdır. Bu yazılımları ayrı ayrı aldığınızda tüm yazılımları birlikte yönetmek ve her birinden çıkan bilgiyi tümleştirip anlamlı sonuçlar üretebilmek için ekstra iş gücüne ve güçlü bir altyapıya ihtiyaç duyarsınız. Bu hem maliyet hem de operasyon yükü açısından yönetilmesi güç bir iştir. Workcube ise sadece tek başına tüm departmanlara ve işlerine hizmet edebilir yapıdadır. Bu sayede işletmeler tek bir ürüne yatırım yapıp yollarına devam ederler. Ek maliyet ve iş yükünden kurtulurlar.

Workcube %100 web tabanlıdır. Teknolojisi en son teknolojidir. Bir ERP yatırımı yapmak demek dünya ölçeğindeki standartlara göre en azından 5 yıl o yazılımı kullanacağınız anlamına gelir. Şimdi en son teknolojiye yatırım yapmadığınızda üzerine bir 5 yıl daha eklediğinizde satın aldığınız yazılımın teknolojisi çok çok gerilerde kalabilir. Günümüzün teknolojisi mutlaka internet olgusuna dayanmak zorundadır. Bu anlamda Workcube tamamen internet üzerinde işleyen ve HTML sayfalardan oluşan bir yazılım çözümü olarak günümüzde ERP’nin son teknolojisini temsil eden çözümlerden biridir.

Workcube kolay uygulanır, öğrenilir ve kullanılır. KOBİ’lerin büyük çoğunluğu daha önce ERP yatırımı yapmamış durumda. Bu açıdan bakıldığında satın alacakları çözümün kolay öğrenilir, işletmenin ihtiyaçlarına göre kolay şekillenir ve kolay kullanılır bir çözüm olması KOBİ’ler için çok önemlidir. Workcube’ün HTML sayfalardan oluşan ara yüzü kullanıcıya adeta bir web sitesinde geziniyormuş hissi yaratacak şekilde tasarlanmıştır. Bu anlamda çok kolay öğrenilip kullanılabilir. Ayrıca Workcube’ün parametrik yapısı her işletmenin Workcube’ü kendi ihtiyacına göre şekillendirmesine ve kullanmasına katkı sağlar.

İşletmeler web sitelerini ve partner portallerini Workcube ile tasarlayıp hayata geçirebilir. B2B ve B2C günümüzde işletmeler için rekabetin ayrılmaz bir parçası haline gelmiştir. Satın aldığınız ERP çözümünüzün size Web sitenizi ve bayi, tedarikçi extranetinizi tasarlayabileceğiniz ve yaşatabileceğiniz araçlar sunması çok önemli. ERP ile %100 entegre bir sistem ile KOBİ’ler Workcube üzerinden tüm müşterilerine, tedarikçilerine, bayilerine yönelik internet alanları ve uygulamaları yaratabilmekteler. Bu da Workcube’ü tüm diğer rakiplerinden ayıran önemli bir farktır.

ERP HABER: Sektörel Çözümleriniz varmı?

Özlem Açıkel Turhan: 2010 yılı itibariyle büyük bir sıçrama yaşayan Workcube’ün pek çok farklı sektörde başarı hikayeleri mevcuttur. Workcube, başta inşaat, mobilya, metal, çok katmanlı pazarlama, perakende, hizmet, gıda, dağıtım ve iletişim gibi 20’nin üzerinde farklı sektörde implemente edilmiştir. Workcube, esnek ve hızlı özelleştirilebilen yapısı ve farklı şirket büyüklüklerine göre ölçeklenebilir yapıdadır.

ERP HABER: Workcube ERP nin yazılım dili ve mimarisi hakkında bilgi verebilirmisiniz?

Özlem Açıkel Turhan: Dünya standartları üzerine kurulu olan Workcube mimarisi, açık kaynak kodlu ve platform bağımsızdır. Sizi tek bir yazılım ve donanıma bağımlı yapmayan Workcube, ColdFusion, Java ve W3C standartları ile geliştirilmiştir.

wc02Veri tabanı olarak MS SQL’i tercih eden Workcube, %100 browser temelli sesli ve görüntülü iletişim sunucusu Flash Communication Server, e-mail ve fax sunucuları ile uyumlu çalışır.

ERP HABER: Orta Ölçekli olup üretim yapan bir firmanın WORKCUBE ERP çözümü alması durumunda, lisans ve projenin canlıya geçiş dönemine kadarki (Özel geliştirmeler hariç) danışmanlık ücretlerini de içine katarsak ortalama ne kadarlık bir bütçe ayırması gerekiyor?

Özlem Açıkel Turhan: Günümüz de işletmeler, sektörlerine, hizmet verdiği müşteri kitlesine ve çalışan seviyelerine/ sayılarına göre farklılık göstermekte. Üretim sektöründe aynı işi yapan orta ölçekli iki işletmeyi göz önüne alsak dahi bu işletmelerin de iş süreçleri ve işleyişleri birinden farklı, dolayısıyla ERP’den beklentileri ve anlayışları da. Bu farklılıklar da bütçeyi etkiliyor haliyle. Dolayısıyla tüm bunları gözardı etmeden minimum seviyelerde bir bütçeleme yapmak gerekirse lisans, proje (özelleştirme hariç) ve donanım giderleriyle birlikte toplam sahip olma maliyetinin orta ölçekli üretim yapan bir işletme için 50.000 – 150.000 USD arasında değiştiğini söyleyebiliriz.

ERP HABER: ERP Kurulum ve Danışmanlık Destek süreleçleriniz hakkında bilgi verebilirmisiniz?

Özlem Açıkel Turhan: Workcube’ün kurulumu müşteri sunucularına yapılabildiği gibi bizim anlaşmalı bir Datacenter’a da yapılabilmektedir. Kurulum ve proje implentasyonun tamamlanmasıyla birlikte müşterilerimize ihtiyaç ve beklentilerine göre kapsamı farklılık gösteren Workcube Bakım Destek paketleri sunuyoruz. Bunun yanı sıra Workcube eğitim salonunda haftalık kullanıcı eğitimleri düzenliyoruz. Ayrıca yılın belli dönemlerinde bünyesinde IT ekibi çalıştıran ve Workcube üzerinde kendi geliştirimlerini yapmayı tercih eden müşterilerimize yönelik “Temel ve İleri Seviye Coldfusion” ve “Workcube Üzerinde Kod Geliştirim” eğitimleri de gerçekleştiriyoruz.

ERP HABER: Türkiye’deki ERP sektörünün gidişatı hakkında neler düşünüyorsunuz?

Özlem Açıkel Turhan: Türkiye’de ERP bu güne kadar hep çok büyük işletmelerin kullandığı, neredeyse ilk 500’e hapsolmuş bir kavram olarak şekillenmiş iş dünyasının zihninde. Bu yüzden böyle bir yazılıma gerek finans, gerekse de insan kaynağının yeterli olmayacağını düşünerek uzak kalmış olan pek çok KOBi olduğu gibi, böyle bir çözüme hiç gerek duymayan ve nimetlerinin farkında olmayan çok ciddi bir kitle de mevcut. Yeni nesil teknolojilerin geliştirim ve uyarlama kolaylığı, teknolojiyi bilen ve kullanan yeni nesil yöneticilerin işleri devralması, kiralama v.b. opsiyonlar, e-devlet uygulamaları, internet üzerinden satışın konvansiyonel satışa ciddi bir rakip haline gelmesi v.b. sebeplerle KOBİ’lerin önümüzdeki dönemde kurumsal yazılıma önem vermemek gibi bir lüksleri olamayacak. Bu anlamda Pazar bu alanda ciddi bir büyüme kaydedecek.

ERP HABER: Bir firma neden ERP kullanmalıdır?

Özlem Açıkel Turhan: Biz Workcube olarak ERP kavramına yeni bir tanımla yaklaştık ilk günden bu yana ve Workcube olarak kendi ürünümüzü de hep şöyle tanımladık. – Workcube bir şirketin tüm kurumsal departmanlarını, tüm operasyonlarını, tüm süreçlerini yönetmek üzere tasarlanmış ve tüm iletişim ve işbirliği araçlarını, çalışandan müşteriye, tedarikçiden bayiye ekonomik habitat içerisindeki tüm oyuncuları kapsayan bir kurumsal yazılım çözümüdür. İşte ERP’nin son noktada geldiği tanım da bizce budur. Yani ERP bir kurumun bütününde akan tüm bilginin tamamen entegre ve birbiriyle %100 bütünlüklü biçimde kayıt ve kontrol altına alınmasını sağlayan yazılımlardır. Bu bilginin ne kapsamda olması ve ne hızda yönetilmesi gerektiğinin tanımı da hızla globalleşen dünyaya ayak uydurmaya çalışan iş dünyasının ihtiyaçları ve rekabetin değişen tanımı ile birebir ilişkilidir.

ERP küçük büyük tüm kurumlar için artık neredeyse olmazsa olmaz haline gelmiştir. Çünkü artık işletmeler için en büyük değer ürettikleri bilgidir. Eğer bu bilgiyi planlı ve bütünlüklü biçimde yönetemezseniz rekabette geri kalırsınız, dünyaya açılamazsınız. ERP veya herhangi bir merkezi bilgi sisteminiz olmadığında bu bilgi excell dosyalarında, e-maillerde veya her departmanın kendi kullandığı yazılımda parça parça dağınık biçimde yaşar. Kişilerin ürettikleri kişilerde kalır. Bilgi kuruma değil kişilere bağımlı hale gelir. Paylaşılması yaygınlaştırılması zorlaşır. Bilgilerin ortak raporlamaları çıkamadığı için karar vericiler yanlış kararlar alabilirler. Workcube gibi yeni nesil ERP çözümlerinde iş müşteri algısından başlar, satış sonrası bakım destek süreçlerinin yönetilmesine kadar gider. Bu süreçte yaşadığınız ve yaptığınız her şeyi kayıt altına almak ve o bilgilere anlık olarak ulaşmak şimdi işletmeler için en hayati konudur.

ERP HABER: Son olarak ERP seçimi yapacak firmalara WORKCUBE ERP çözümününün doğru bir seçim olduğunu nasıl anlatırsınız?

Özlem Açıkel Turhan: Workcube kullanan müşterilerimiz içerisinde orta ölçekli işletmeler ağırlıkta olmakla beraber pek çok küçük işletme ve büyük holdingler, grup şirketleri de yer alıyor. Bu açıdan baktığımızda ürünümüzün 4-5 kişinin çalıştığı bir KOBİ’den binlerce çalışanın olduğu büyük holdinglere kadar çok geniş bir yelpazeye hitap ettiğini söyleyebiliriz.

Workcube sadece üretim, finansal ve işgücü kaynaklarını planlamak ve yönetmek üzere tasarlanmış klasik ERP çözümlerinden çok farklı bir ürün. Biz Workcube’ü geliştirmeye başladığımız ilk günden itibaren ERP kavramına yepyeni bir bakış açısı getirdik. Bize göre artık bir işletmenin kaynakları sadece ham maddesi, finansı ve insan kaynakları değil. Artık işletmeler çalışanlarından, müşterilerinden, bayilerinden, tedarikçilerinden ve ürünlerini kullananlardan oluşan çok geniş bir Network’e sahip. Bu Network arasında akan bilginin, dokümanın, ilişki ve iletişimin yönetilmesi işletmeler için çok hayati. Workcube bu bağlamda işletmenin tüm iş networkunu ve ilişkilerini içine alan ve kapsayan bir ERP olarak diğer çözümlerden farklılaşıyor.

Workcube tüm kurumsal kaynak planlama (ERP), müşteri ilişkileri yönetimi (CRM), proje yönetimi, insan kaynakları yönetimi, fiziki varlıkların yönetimi, içerik ve doküman yönetimi, b2b, b2c yönetimi fonksiyonlarını tek bir sistemde barındıran bir çözüm. Bu anlamda bir şirkete Workcube girdiğinde o şirketin yönetim süreçleri için başka hiçbir yazılıma ihtiyacı kalmıyor diyebiliriz.

Workcube’ün bir önemli ve güzel özelliği de kullanıcı sınırsız olması. Sunucu bazlı lisanslama yapıyoruz, bu sayede Workcube alan işletme sisteme istediği kadar kullanıcıyı ekleyebiliyor. Hatta sınırsız sayıda şirket de Workcube üzerinde yönetilebiliyor. Bu anlamda özellikle grup şirketleri ve holdingler için de çok ideal bir çözüm.