ERP HABER – ERP çözümünden maksimum faydalanmanın ilk adımı, doğru çözümü seçebilmek. ERP projelerinde başarıyı yakalayan yüzbinlerce şirket yapılarına, mevcut teknik olanaklarına ve kurumsal hedeflerine en uygun çözümü seçebilmiş şirketler. Seçiminizin daha az başarılı olması halinde, firmanız için önemli ölçüde zaman ve maliyet kaybı ortaya çıkabilir. Yaşanan sıkıntılar, operasyonel verimliliğinizin düşmesine, müşteri memnuniyetinizin azalmasına ve maliyetlerinizin yükselmesine, hatta operasyonun tamamen durmasına zemin hazırlayabileceğinden, çözümü doğru belirlemeye odaklanmak gerekiyor. ERP çözümü seçimi sırasında sistematik bir yol izleyerek, ihtiyacınıza en uygun çözümü belirleyebilir ve olası sıkıntıları güvenle aşabilirsiniz.

Kurumsal hedeflerin belirlenmesi ile başlayan ve çözümün farklı parametrelerine dek uzanan kapsamlı bir metodoloji, aşağıdaki basit süreci içermektedir.

ERP Seçimi : Kendinize en uygun ERP Çözümünü nasıl seçebilirsiniz?

1. Aşama: Önce süreçlerinizi belirleyin

Kendi yaptığınız işin bütünü görmeye çalışarak başarınızı artırabilirsiniz. Süreçlerinizi belirlemeye artan operasyonel işlerinize karşın stratejik bakış açısınızı yeterince geniş tutarak başlayabilirsiniz. Kendinize Netsis danışmanlarının yardımıyla ayna tutarak süreçlerinizi net olarak ortaya koymaya çalışın.

* İşletmenizin günlük, haftalık, aylık iş fonksiyonlarını gözünüzün önüne getirdiğinizde işletmeniz müşterilerinizin taleplerini karşılamada ve diğer rakiplerinize göre yetersiz ve ağır mı kalıyor? İşletmenizin piyasa refleksini artırmak mı istiyorsunuz?
* Büyüme ve gelişme sonrası artan iş gücü ve işlem sayısı mı yoksa mevcut sisteminizin performansının yetersizliği mi yeni çözümleri zorluyor? Yaygın bir ERP çözümünü müşterileriniz, tedarikçileriniz ve iş ortaklarınızla birlikte kullanmanın size kazandıracağı network etkisinden yararlanmak istiyor musunuz?
* Mümkün olduğu halde tasarruf yapamıyor olmak mı?
* Kontrolünüzü artırarak yaptığımız işi daha ucuz, daha hızlı veya daha az kişiyle yapabilmek mi?
* Süreçlerinizi ERP yoluyla basitleştirerek müşterileriniz, tedarikçileriniz, iş ortaklarınız ve çalışanlarınız ile daha verimli hale getirmek mi?

Hergeçen gün daha da artan rekabet koşullarında riskleri ERP çözümüyle minimize ederek işletmenizi daha yüksek bir güvenlik seviyesine taşımak mı?

2. Aşama: Hedeflerinizi değerlendirin

Gerçekleştirmeye çalıştığınız amaç ve hedeflerinizi stratejilerinizle başarıya ulaştırabilirsiniz. İhtiyaç duyduğunuz çözümü ne zaman hayata geçireceğinizi, bütçe durumunuzu ve çözümü içeriden mi, dışarıdan mı geliştirileceğinizin kararını daha kolay verebilirsiniz.

3. Aşama: ERP çözüm sağlayıcıları değerlendirin

Çözümün garantisi ve başarısı çözüm sağlayıcının kendisidir. Çözüm sağlayıcı desteğinin yeterliliği ve sürekliliği ERP projenizin başarısını tesis eder. ERP çözümünüzün kurumunuzun yapısal parçası haline geleceğini akılda tutarak uzun vadeli bir strateji kurgulamalısınız ve çözüm şirketiniz uzun vadeli ve çözüm desteğini sürekli artıran bir yapıda olmasına dikkat ediniz. Çözümünüzü seçerken çözüm sağlayıcınızın stratejileri, uzun vadeli hedefleri, odaklandığı sektörler ve bu sektörlere yönelik bilgi birikimi ve coğrafi yaygınlık gibi birçok parametre ışığında değerlendirme yaparak daha doğru ve başarılı sonuçlar elde edebilirsiniz. İşletmeniz ve iş ortaklarınız ile 60 ilde hizmet veriyorsanız ve yüksek teknoloji kullanımına gereksiniminiz varsa, size iş yaptığınız 60 ilde destek verebilecek ve yüksek teknoloji sunabilecek bir çözüm sağlayıcı tercih etmeniz uygun olur.

4. Aşama: Belirlediğiniz Çözümleri İyi Değerlendirin

Alternatif çözümlerin değerlendirilmesi aşamasında pazarda bulunan çözümler içerisinde kendinize en uygun alternatifleri belirleyin. Dolayısı ile daha somut kriterler ve sorular ışığında ilerlemeniz çok önemli. Çözüm alternatiflerinizi belirlerken öncelikle çözümün kurumunuzun kapasitesi ve büyümesi için yeterliliğinden emin olun. İşlem hacminizi ve çalışan sayınızı kaldırabilen çözümleri seçmelisiniz. Ayrıca gereksinim duyduğunuz fonksiyonların büyük bir kısmı çözüm sağlayıcınızdan edinebilmelisiniz. Diğer yandan çözümünüz kullandığınız diğer uygulamalar ile entegre çalışabilmelidir.

5. Aşama: Entegratörünüzü/Çözüm Ortağınızı İyi Değerlendirin

Çözümün sağlayıcınızın güçlü ve kendisinin başarılı olmasının yanı sıra belirlediğiniz çözümü hayata geçirecek olan satıcı şirketin/entegratörün yapısı da son derece önemlidir. Entegratör, kurumunuz içerisinde bir departmanınız gibi çalışacak ve çözümü işbirliği içerisinde ayağa kaldıracak olan yegane taraftır. Entegratörün referansları, çözüm sağlayıcı ile olan işbirliği geçmişi, bilgi seviyesi, sektörel deneyimi ve proje yönetimi ve uygulama tecrübesi gibi parametreleri kullanarak entegratör firmanızı değerlendirilebilirsiniz.

6. Aşama: Destek ve hizmetlerin değerlendirilmesi

ERP çözümünün uzun vadeli bir yatırım olduğunu hep hatırlayın. Zaman içerisinde ihtiyaç duyacağınız destek ve hizmetler son derece önemli olduğu için çözüm sağlayıcı firmanınızın ne tür destek programlarına sahip olduğu, desteğini ve hizmetlerini hangi kanallardan ve hangi metodoloji ile size sunmakta olduğuna önem verin.

7. Aşama: Geleceğinizi Bugün ile birlikte Planlayın

Yalnızca bugünün ihtiyaçlarını değil, kurumsal stratejileriniz çerçevesinde yarının ihtiyaçlarını göz önüne alarak seçim yapmak son derece önemli. Aday çözümünüzün, ihtiyaçlarınızı ne ölçüde ve ne kadar zaman boyunca karşılayabileceğini, kullanıcı sayınızın ve işlem miktarınızın artması halinde ne ölçüde genişleyebileceği, yeni iş fonksiyonlarınızın sisteminize eklenmesinin ne şekilde gerçekleştiği ve güncellemeleri nasıl hayata geçireceğinizi ve en önemlisi çözüm sağlayıcınızın çözümüyle ilgili geleceğe yönelik projeksiyonu ve vizyonu konularına dikkat etmekte de büyük fayda var.

Shares: