yapay zeka

ERP platformları, organizasyonların finansmanını, tedarik zincirini, operasyonlarını, raporlamasını, üretimini ve insan kaynakları gibi birçok departmanını verimli bir şekilde yönetmesi ve entegrasyon imkânı sağlamasıyla rekabet üstünlüğü sağlamaya devam ediyor. Geçmişe nazaran ERP konusunda işletmeler çok daha bilgili olsa da teknoloji hızla gelişiyor ve yeni gelişmeler, ERP’nin etki alanı ile tanımını baştan yazıyor. Özellikle endüstri 4.o gibi etkili bir gelişmenin ardından hayatımıza giren kavramlardan biri olan Yapay Zekâ, ERP ile bir arada düşünüldüğünde birçok soruyu beraberinde getiriyor. Bu yazımızda hem soruları kısmen de olsa yanıtlamak hem de AI modüllerinin daha verimli olması için yapabileceklerinize değinmek istedik;

yapay zeka

Modern ERP platformlarındaki AI modülleri, yeni bilgilerin işlenmesi için esneklik sunmasının yanında bu modüler verilerle çalışmak, modelleme sürecini anlamak ve operasyonel süreçlere yerleştirmek için bir insan dokunuşuna her zaman ihtiyaç oluyor. İşte bu dokunuş ve ERP yazılımındaki AI modülünün şirketler için etkili bir biçimde çalışabilmesi için birkaç strateji;

Veri Alanları;

Günümüzde farklı departmanlardan sürekli bir veri akışı sağlanmaktadır. İşletmeler, ERP yazılımını çeşitli şekillerde kullanabilir. Özellikle kişiselleştirilebilen ERP sistemleri ile verileri miktarı artar ve buna bağlı olarak yönetimi de zorlaşır. AI analizi ile bu zorlukların üstesinden gelmek mümkündür. ERP yazılımlarında, analistlerin modelleme sürecine dahil olan alanları geliştirmek adına, yapay zekâ teknolojisi kullanılabilir.

Veri filtreleme;

Şirketlerin farklı departmanlardan sahip oldukları veriler her zaman analiz için uygun olmayabilir. İşte bu gibi durumlarda verilerin analiz edilebilmesi için şirketlerin ERP yazılımları, AI modülleri ile analistlerin analiz için ihtiyaç duydukları uygun verileri filtrelemesine olanak tanımalıdır.

Algoritma Seçenekleri;

AI modülleri, verilerdeki kalıpları tanımlamak adına bir algoritma kullanır. Bazı algoritmalar belirli bir veri türü ile daha iyi çalıştığı için uygun bir algoritmanın seçilmesi, işletmelerin iş süreçlerine daha olumlu etki eder. Organizasyonlar için bugünden vazgeçilmez elemanlara dönüşen veri bilimciler, algoritmalar aracılığıyla daha iyi tahminler gerçekleştirebilirler.

Raporlama Seçenekleri;

ERP yazılımlarının geçmişten bugüne işletmelere sağladıkları arasında raporlama en fazla ihtiyaç duyulan ve organizasyonların seçim yaparken kriter olarak sunduğu en önemli faktördür. İş zekâsı sistemleri ve yapay zeka modüllerinin bir araya getirilmesi ile analistler çok daha verimli sonuçlar elde edebilirler.