sap

Yazılım sektörünün dünya lideri olarak anılan SAP, 2019’un ilk çeyrek sonuçlarını açıkladı. Sonuçlara ilişkin olarak konuşan CEO Bill McDermott, faaliyet alanların güçlü olmaya devam edeceklerini vurguladı. İşte sonuçlara dair diğer detaylar ve görüşler;

sap

SAP CEO’su Bill McDermott;

“SAP’nin aldığı sonuçlar, kurumsal uygulama uygulama ve yazılım endüstrisinde benzersiz bir konumda olduğumuzu bir kez daha gösteriyor. Ana faaliyet alanımızda çok güçlüyüz, kurumsal yazılımlarda bulutta en hızlı büyüyen şirketiz ve etkileyici bir IFRS dışı faaliyet kârı artışımız var. Gelecek çeyrek dönemlerde de marj artışını sağlayabilmek için SAP’nin en iyi şekilde işlemesine odaklanıyoruz.” 

SAP CFO’su Luka Mucic ise;

Bulutta hızlı bir büyüme ve ana faaliyet alanımızda güçlü bir yapı sergilediğimizi görmekten büyük memnuniyet duyuyorum. IFRS dışı faaliyet kârımız, son üç yılın en büyük artışını gördü; hem bulut brüt kâr marjı hem de faaliyet kârı beklentilerimizi aştı. Bu tablonun verdiği güvenle, orta vadeli marj artırımı ve hissedarlarımıza daha yüksek getiri vaadimizi daha da artırıyoruz.” dedi.

SAP 2019 Öne Çıkan Finansal Sonuçlar:

Birinci çeyrekte yeni bulut kontrat satışları %32 (sabit kurlarla %26) arttı. Bulut gelirleri geçen yılın aynı dönemine kıyasla %45 artarak 1,56 milyar Euro (IFRS) oldu; %48 (IFRS dışı) ve sabit kurlarla %41 (IFRS dışı) artış kaydedildi. Yazılım lisans gelirleri geçen yılın aynı dönemine kıyasla %4 artarak 650 milyon Euro (IFRS) oldu; %4 (IFRS dışı) ve sabit kurlarla %1 (IFRS dışı) artış yaşandı. Yeni bulut ve yazılım satışları da birinci çeyrekte geçen yılın aynı dönemine kıyasla %17 arttı (sabit kurlarla %13). Bulut ve yazılım gelirleri geçen yılın aynı dönemine kıyasla %16 artışla 5,04 milyar Euro’ya (IFRS) ulaştı ve %16 (IFRS dışı), sabit kurlarla %12 (IFRS dışı) artış gösterdi. Toplam gelir geçen yılın aynı dönemine kıyasla %16 artarak 6,09 milyar Euro (IFRS) olarak gerçekleşti ve %16 (IFRS dışı), sabit kurlarla %12 (IFRS dışı) yükseldi.

SAP’nin hızla genişleyen bulut iş kolu ile birlikte destek gelirlerindeki güçlü büyüme, daha öngörülebilir gelirlerin payını artırmaya devam etti; birinci çeyrekte bu pay, yıldan yıla yüzde 1 puanlık artışla %72 olarak gerçekleşti.

Daha önce de belirtildiği gibi, birinci çeyrekteki IFRS faaliyet kârı, SAP’nin 2019’daki yeniden yapılanmasının öngörülen maliyetlerinden (886 milyon Euro) ve büyük ölçüde Qualtrics satın almasından kaynaklanan satın almayla ilişkili harcamalardan ve hisse bazlı personel giderlerinden etkilendi. Bu durum, -136 milyon Euro IFRS faaliyet zararına neden oldu (2018’in birinci çeyreği: 1,025 milyon Euro faaliyet kârı). Buna karşılık, IFRS olmayan kâr %19 artışla 1,467 milyon Euro olarak gerçekleşti (sabit kurlarla %13 artış). Hisse başı kazanç -0,10 Euro (IFRS) (2018’in birinci çeyreği: 0,59 Euro) ve %24 artışla 0,90 Euro (IFRS dışı) oldu.

İlk 3 ay için faaliyetlerden elde edilen nakit akışı, geçen yılın aynı dönemine kıyasla %9 artarak 2,80 milyar Euro oldu. Serbest nakit akışı yıldan yıla %10 artarak 2,37 milyar Euro’ya çıktı. Birinci çeyreğin sonu itibarıyla net likidite -6,19 milyar Euro oldu.