Endüstri 4.0 ile birlikte her geçen gün hayatımıza giren kavramlar, tüm sektörlerde etkili olmaya devam ediyor. ERP sistemleri söz konusu olduğunda çağın gereğini yerine getiremeyen sistemler, organizasyonların rekabet potansiyelini düşürdüğünden, bu kavramlar çok daha önemli bir hale geldi. Özellikle tüm sektörler üzerinde etkili olan Nesnelerin İnterneti ( IoT ), ERP sistemlerinin potansiyelini artırması ile bütünlüklü bir iş modeli sunabiliyor. Peki, IoT ERP sistemlerinin gelişimi üzerinde nasıl bir rol oynuyor? Bu soruya birkaç madde ile yanıt vermeye çalışacağız;

IoT

Veri Kullanılabilirliğini İyileştirin

Bugün veri organizasyonlar için en önemli parçalardan biridir. ERP,tek bir veri kaynağı sağlamasıyla organizasyonlara avantaj sağlarken, IoT, bu verilerinin kullanılabilirliği ve doğruluğunu büyük ölçüde artırmanıza yardımcı olabilir. Bunun yanı sıra müşteri hizmetleri, envanter ve varlık yönetimi ile iş zekâsı gibi alanlarda ERP’nin verimliliğini artırır.

Nesnelerin interneti halihazırda üretim sektörü açısından büyük bir etki yaratmıştır. Örneğin, donanım sensörleri ile üretim sektöründe daha yüksek düzeyde bir bakım otomasyonu sağlanabilmektedir ya da atölye teknisyenlerinden c-suite karar vericilerine kadar hayati verilere erişim kolaylığı sunabilmektedir. Üretim sektöründe yarattığı bu etkinin dalga dalga diğer sektörlere yayılmasıyla, ERP sistemleri açısından IoT’nin önemi katlanarak artacak diyebiliriz.

İletişimi Güçlendirin

Bir üretici doğrudan müşteriye satış yaptığında, genellikle sevkiyat sırasında, ERP sisteminin servis modülü, her seri numarası için müşteri bilgileriyle güncellenir. Ancak ürünler, bayiler aracılığıyla satıldığında, son kullanıcı verilerini elde etmek daha güçtür. IoT ile bu güç durumun üstesinden gelmek oldukça kolay! Ürün depodan çıktığı andan itibaren doğrudan üretici ile iletişim kurulmasına olanak tanıyan nesnelerin interneti, mühendislik departmanlarına zengin bir bilgi kaynağı sunar.

Birçok ERP sistemi, satıcılara ve müşterilere doğrudan erişme, onaylama ve sipariş güncellemeleri ya da herhangi bir sorunu kaydetme durumunda iletişimi ve hizmetlerini geliştirebilmeleri için portallar sunmaktadır. Nesnelerin interneti özelliğine sahip ürünler doğrudan ERP sistemi ile iletişim kurabilmekte ve tedarik zincirindeki olası hataların önüne geçmenize yardımcı olmaktadır.

Yine envanter yönetimi söz konusu olduğunda doğrudan ERP sistemleri ile iletişim kurabilen ürünler büyük avantaj sağlamaktadır. Eldeki değerlerin gerçek zamanlı güncellemeleri, üreticilerin üçüncü taraf lojistik depolarında bulunan konsinye stoklarını yönetmelerine olanak tanır. Bu sayede üreticiler, stok seviyelerini bildirmek için o depodaki bir işçiye bağımlı olmak yerine, tutarlı ve daha doğru veriler alabilir.

İş Zekasını İyileştirin

İşletmeler artık dünyanın her yerindeki makine işlemlerini izleyebilir ve gerçek zamanlı veri akış analizi yapabilir. Makine bakımını yönetmenin yanı sıra, IoT sosyal analize ve müşterilerle daha doğrudan bir ara yüze izin verir. Doğru iş zekasının anında bulunması yöneticilerin daha stratejik kararlar almasına yardımcı olur. IoT sensörleri ve cihazlarının kullanımıyla, yenilenen siparişler, ikmal ve Kanbanlar ERP sistemine manuel müdahaleye gerek kalmadan, gerçek zamanlı olarak iletilebilir.

Gün geçtikçe yenilenen teknolojilere uyum sağlamadan hedeflere ulaşabilmenin neredeyse olanaksız olduğu bu ortamda, ERP yazılımınızın potansiyelini artırmak ve daha kesin adımlarla hedefinize ilerlemek istiyorsanız, IoT teknolojisinin avantajlarından faydalanmanızı tavsiye ederiz.

Shares: