ERP HABER – Bağımsız araştırma şirketi IDC tarafından gerçekleştirilen küresel ölçüde yapılan araştırma sonuçlarına göre şirketlerin sadece üçte birinden azı kullandıkları kurumsal uygulamaları esnek ve kullanımı kolay buluyor.  ABD, BK, Almanya, Fransa, Benelüks, İskandinavya ve Hindistan’daki şirketlerde kurumsal uygulamalardaki kullanılabilirliğin ve esnekliğin önemini inceleyen araştırmada sonuçları ERP yazılımlarının kendilerini şirketlerin bu taleplerini karşılayabilecek şekilde yenilemeleri gerektiği ortaya koyuyor.

Kullanımı Kolay Olmayan ERP Verimliliği Düşürüyor

Günümüzün küresel iş dünyası hiç olmadığı kadar karmaşık ve birbirine bağlı. Bu nedenle de üretkenlik ve iş çevikliği konusunda sürekli yeni zorluklar ortaya çıkıyor. Şirketlerinin gittikçe daha çok sezgisel ve kullanımı kolay kurumsal uygulamalar talep etmesinin nedeni de işte tam olarak bu. Anket açıkça ortaya koyuyor ki ERP sağlayıcılarının yazılımlarını, bu talepleri karşılayacak şekilde iyileştirmesi gerekiyor.

Kullanılabilirliğe ve kullanıcı deneyimine odaklanmaya devam edeceğiz

IFS Teknolojiden Sorumlu Başkanı Dan Matthews, “Araştırma, bizim IFS’de yıllardır bildiğimiz bir şeyi kanıtlıyor: kullanılabilirlik ve esneklik, üretkenlik açısından şirketler için hayati öneme sahip. Bu alanlar gittikçe daha fazla öneme sahip olacağı için IFS, kullanılabilirliğe ve kullanıcı deneyimine odaklanmaya devam edecektir.” diyor.

Anket, yedi farklı endüstride C seviyesindeki kişilerle yapılan görüşmelere dayalı olarak kullanılabilirlik ve esnekliğin kurumsal uygulama yazılımlarını değerlendirirken göz önünde bulundurulan önemli özellikler olduğunu doğruladı. Araştırmanın en önemli bulguları:
• Üçte birden daha azı (%29), kurumsal yazılımları sezgisel ve kullanımı kolay buluyor.
• Yarıdan fazlası (%60), kurumsal yazılımları kullanırken bazı işleri zaman kaybı olarak görüyor.
• Neredeyse yarısı (%45), gelecek 12-24 ay içinde iş dünyasında önemli değişikliklerin olmasını bekliyor ve bunların %82’si iş uygulamalarının bu değişiklikleri desteklemek için değiştirilmeye ihtiyaç duyacağına inanıyor.
• %44’ü kurumsal uygulamalarının iş çevikliği üzerinde olumsuz bir etkiye sahip olduğunu düşünüyor.

IDC’de Araştırma Müdürü olan Anders Elbak, “Araştırma, bir şirketi yürütmek için gerekli olmasına karşın kurumsal uygulamaların sezgisel olmayan arayüzler, zayıf entegrasyonlar, zor navigasyon ve yetersiz arama işlevselliği nedeniyle üretkenliği engellemesinin muhtemel olduğunu net bir şekilde kanıtlıyor.” diyor.

Her ne kadar şirketlerin büyük bir çoğunluğu (%60) yeni bir sistem satın alırken kullanılabilirliği göz önünde bulundursa da—hatta yanıtlayanların %24′ü bunu en önemli kriter olarak nitelendirse de—, yanıtlayanların yalnızca üçte birinden azı (%29) sezgisel ve kullanıcı dostu kurumsal yazılımlar kullanıyor—şirketlerin %64’ünün kullanılabilirliği önemli bir konu olarak nitelendirdiği ve %42’sinin sistemlerinin kullanımını kolay olarak bildirdiği aynı konu hakkındaki 2008 IFS Araştırmasına kıyasla bu, ERP sistemlerinin nasıl sezgisel ve kullanıcı dostu olacağı konusundaki beklentilerin yazılım uygulamaları ve akıllı telefonlarının önce tüketici pazarına sonra iş dünyasına sunulma genel eğilimine paralel olarak arttığını gösteriyor. Bu da yeni sistemleri değerlendiren şirketler için kullanılabilirliğe bir kriter ve yazılım şirketleri için bir tasarım etmeni olarak öncelik verecek bir gelişme olarak ortaya çıkıyor.