ERP HABER – Yazılım Şirketleri Büyüme Beklentilerini 2010′un İkinci Yarısına Odakladı.

2009 yılı gerek dünyada gerekse ülkemizde iş dünyası için oldukça zorlu bir yıl oldu. Kurumsal yazılım pazarında faaliyet gösteren yazılım şirketlerinden biri olan Workcube ERP E-İş Sistemleri A.Ş. Başkan Yardımcısı Özlem Turhan, 2009 yılına ilişkin yaptığı değerlendirmede, nakit pozisyonunu korumanın 2009′un en zor kısmı olduğunu dile getirdi. 

yazılım şirketlerinin hedefleri özlem turhan workcube

Satışların daralmasından öte yapılan satışların tahsilatında da önemli sıkıntılar yaşandığını belirten Özlem Turhan, “2009′un ikinci yarısında, rekabette öne çıkma ve kriz döneminde verimliliği artırma arayışları, iş dünyasının BT yatırımlarına yöneliminde kıpırdanmalara sebep olduysa da henüz kriz öncesi döneme dönmüş değiliz, bunun için en az 1-2 yıla daha ihtiyaç var. ” dedi.

Yılın ilk yarısında krizin etkilerini daha çok hissettiklerini ifade eden Özlem Turhan sözlerine şöyle devam etti. “Hem kriz hem de AB reform sürecindeki aksamalar Türkiye’ye yatırım yapılabilir ülkeler sırlamasında ciddi bir düşüş kaydettirdi. Yabancı yatırımcılar da doğal olarak Türkiye’den ellerini çektiler. Daralma, işsizlik oranı, cari açık gibi rakamlar 2009′un 2001 krizinden daha kötü geçtiğini gösteriyor. İmalat ve hizmet sektörlerindeki daralma %18′lere ulaştı. İş dünyasında ilk iş masraflar ve yatırımlar kısıldı. İşçi çıkarmalar, maaş kesintileri, şube kapanışları v.b. bir sürü önlem almak zorunda kalındı. Doğal olarak bu süreç bilgi teknolojileri pazarını da etkiledi.

ÖTV indirimi tüketici pazarında donanım satışında belli bir hareketlenme sağladı. Var olan BT yatırımlarını desteklemek için alınan hizmetlerde önemli bir düşüş yaşanmadı ancak BT yatırımları ciddi biçimde durduruldu. Yeni yatırımlar söz konusu olduğunda faydasını görmek için belli bir sürece ihtiyaç var. İş dünyasında yatırımların geri dönüşümünü bekleme tahammülü sıfıra indi. Bu açıdan bilişim sektöründe de ciddi bir etkilenme oldu. Gartner kriz sonrası Türkiye BT Pazarı 2009 büyüme beklentisini %5-6′lara çekmişti. Henüz açıklanmış net bir rakam olmasa da hizmet satışlarının az da olsa pazar içerisindeki büyüklüğünü artırdığını ama genel BT sektöründe ve kurumsal yazılım pazarında bir büyüme olmadığını tahmin ediyoruz. Biz bu dönemi daha çok kurum içi yapılanmamızı ve kurumsallaşma sürecimizi etkinleştirme ve kriz sonrası döneme hazırlık amacıyla kullandık. Kriz sebebiyle hiçbir çalışanımızı işten çıkarmadık. Maaşlarda kesinti v.b. yollara da başvurmadık.” dedi.

2010′un ikinci yarısında tablonun daha iyi olacağını 2011′den itibaren de kurumsal yazılım pazarının eski büyüme hızlarına ulaşacağını tahmin ettiklerini dile getiren Özlem Turhan’a göre krizin etkilerinin daha az hissedilmesinin yanı sıra büyük küçük tüm yazılım firmalarının KOBİ pazarına yönelik daha düşük yatırım ve yaşatma maliyetlerine sahip çözümler sunmaları ve internet tabanlı teknolojiler üzerinden on-demand servislerle Türkiye’ye ve dünyaya yazılım hizmeti satabilme imkanı 2010′dan itibaren kurumsal yazılım pazarının genişlemesinde önemli rol oynayacak.

2010′da yazılım dünyasında SAAS uygulamalarının ağırlığının artacağına ve bunun sektöre farklı bir hareketlilik getireceğine inanıyoruz diyen Özlem Turhan, Workcube olarak on-premise ve on-demand alternatiflerini bir arada sunarak yazılım ihtiyacı olan hiçbir KOBİ’yi cevapsız bırakmayacaklarının altını çizdi.

Özlem Turhan

Workcube Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı