Microsoft-ve-Oracle

Microsoft ve Oracle geçtiğimiz hafta önemli bir bulut ortaklığını duyurdu. Müşterilerin artık analitik ve yapay zeka gibi Azure servislerini Oracle Bulut üzerinden kullanabilecekleri bu ortaklık beraberinde birçok avantaj sunuyor. İşte konuya ilişkin detaylar;

Microsoft-ve-Oracle

Microsoft Corp. ve Oracle Corp., Çarşamba günü müşterilerinin görevleri açısından kritik olan kurumsal iş yüklerini Microsoft Azure ve Oracle Bulut arasında taşıyabilmelerine ve çalıştırabilmelerine imkan sağlayan ve birlikte çalışabilen bulut ortaklığı kurduklarını duyurdu. Artık işletmeler, Analitik ve Yapay Zeka gibi Azure servislerini, Kendi Kendini Yöneten Veritabanı gibi Oracle Bulut servislerine sorunsuz bir şekilde bağlayabilecek. Müşterilerin iş yüklerinin bir kısmını Azure’da ve aynı iş yükünün bir diğer kısmını ise Oracle Bulut’ta çalıştırabilmelerine imkan sağlayan bu ortaklık ile her iki bulut ortamının en iyi özelliklerinden faydalanılabilecek. Birlikte kullanıldıklarında Azure ve Oracle Bulut, müşterilerine tüm faaliyetleri için ihtiyaç duydukları tüm bulut hizmetlerini ve uygulamalarını tek bir noktadan temin edebilme olanağı sunuyor.

Azure ve Oracle Bulut’un birlikte çalışabilen ağ ve kimlik yönetimi ile bağlanması, ortamların taşınması sürecini de sorunsuz hale getiriyor. Bu ortaklık iki bulut arasında doğrudan, hızlı ve güvenli bir ağ bağlantısı sağlarken işletmelerin bu iki şirketten beklediği birinci sınıf müşteri hizmetleri ve desteğini de almaya devam etmelerine imkan sunuyor. Oracle yazılımlarını Oracle Bulut ve Microsoft yazılımlarını da Azure üzerinde çalıştıran müşteriler için sunduğu birlikte çalışabilirlik özelliğine ek olarak bu ortaklık sayesinde Oracle E-İş Yönetim Sistemi veya Oracle JD Edwards ürünlerinin Azure üzerinde çalıştırılması veya Oracle Kendi Kendini Yöneten Veritabanı’nın Oracle Bulut’taki Exadata altyapısı üzerinde çalıştırılması gibi yeni ve yenilikçi senaryolar da geliştirilebiliyor.

“Fortune 500 listesindeki şirketlerin %95’ten fazlasının kullandığı ve işletmelerin tercih ettiği bulut olan Azure olarak her zaman öncelikli olarak müşterilerimizin dijital dönüşüm yolculuğuna yardımcı olmaya odaklandık” diyor Microsoft’un Bulut ve Yapay Zeka bölümünden sorumlu başkan yardımcısı Scott Guthrie. “Ortak müşterilerimizin kurumsal uygulamalarını ve veritabanlarını genele açık buluta taşıma süreçlerini hızlandırmalarına yardımcı olduğumuz için Oracle’ın kurumsal uzmanlığı nedeniyle de bu ortaklık bizim için doğal bir tercih.”

“Oracle Bulut, satış, servis, pazarlama, insan kaynakları, finans, tedarik zinciri ve üretim için entegre uygulamalardan oluşan eksiksiz bir çözümün yanısıra Oracle Kendi Kendini Yöneten Veritabanı’nı içeren oldukça otomatik ve güvenli 2. Nesil altyapıyı da sunuyor” diyor Oracle Bulut Altyapısından (OCI) sorumlu başkan yardımcısı Don Johnson. “Oracle ve Microsoft on yıllardır kurumsal müşterilerinin ihtiyaçlarını karşılıyor. Bu ortaklık ile ortak müşterilerimiz sahip oldukları uygulamaların tamamını herhangi bir şeyi yeniden yapılandırma gereği duymadan ve bugüne dek yapmış oldukları büyük çaplı yatırımları da aynen muhafaza ederek buluta taşıyabilirler.”

Bu genişletilmiş ortaklık sayesinde şirketler artık bir dizi yeni imkanı da kullanıma sunuyor:

  • Azure ve Oracle Bulut’u sorunsuz bir şekilde birbirlerine bağlayarak müşterilerin tesislerindeki veri merkezlerini her iki buluta da taşıyabilmelerine imkan sağlama. Bu doğrudan bağlantı, bugünden itibaren Ashburn’de (Kuzey Amerika) ve Azure Doğu ABD’de kullanıma sunulmuş olup yakın gelecekte başka bölgeleri de kapsayacak şekilde genişletilecek.
  • Azure ve Oracle Bulut’taki kaynakları yönetmek amacıyla tek bir şifreyle oturum açma ve otomatik kullanıcı karşılama özellikleri sayesinde yekpare kimlik ve erişim yönetimi. Ayrıca bugünden itibaren Oracle uygulamaları, kimlik sağlayıcı olarak ve şartlı erişim için Azure Active Directory’yi de kullanabilecek.
  • Oracle Bulut’ta kurulu Oracle veritabanları ile (RAC, Exadata, Kendi Kendini Yöneten Veritabanı) özel uygulamaların ve kullanıma hazır Oracle uygulamalarının (JD Edwards EnterpriseOne, E-İş Yönetim Sistemi, PeopleSoft, Oracle Perakende, Hyperion) Azure üzerinde kurulabilmesi için destek. Aynı Oracle uygulamaları ayrıca Oracle Bulut’taki Oracle veritabanları ile Azure’da çalışmak üzere de onaylanacaktır.
  • BT kuruluşlarının bu yeni özellikleri kurmalarına yardımcı olurken var olan müşteri destek ilişkileri ve süreçlerinden de faydalanmalarına imkan sağlayan, işbirliğine dayalı bir destek modeli.
  • Oracle Veritabanı, aralarında Windows Server ve Oracle Linux’un da bulunduğu çeşitli işletim sistemleri üzerindeki Azure bünyesinde çalışmak üzere onaylanmaya devam edecektir.

“Albertsons’ın dijital dönüşümünü hızlandırdığımız ve genele açık bulutun tüm imkanlarından faydalandığımız için Microsoft ile Oracle arasındaki bu ittifak hoş bir haber,” diyor Albertsons şirketlerinde başkan yardımcısı ve bilgi teknolojilerinden sorumlu yönetici Anuj Dhanda. “Bu sayede bir yandan genele açık bulutun çeviklik, ölçeklenebilirlik ve verimlilik özelliklerini azami seviyeye çıkartırken bir diğer yandan da mevcut yatırımlarımızın birçoğunu en verimli hale getirecek bulutlar arası çözümler yaratabileceğiz.”

“Birden çok kanal deneyimimizi daha da fazla bir araya getirmeye ve Gap Inc. markalarını güçlendiren teknoloji platformumuzu dönüştürmeye çalışırken Oracle ve Microsoft arasındaki bu işbirliği, farklı kanallar arasında da özelliklerimizi sunabilmemizi ve ölçeklendirebilmemizi bizim için daha da kolaylaştıracak” diyor Gap’de bilgi teknolojilerinden sorumlu yönetici olan Sally Gilligan. “Azure ve Oracle Bulut’un birlikte çalışabilecek olması sayesinde Oracle uygulamalarını ve özel geliştirilmiş uygulamaları Azure üzerinde ve Oracle veritabanlarını da Oracle Bulut üzerinde kurabileceğiz.”

“Halliburton’da kritik uygulamalarımızın birçoğu için hem Oracle’ın hem de Microsoft’un teknolojilerini uzun bir süredir birlikte çalıştırıyoruz. Bu iki stratejik tedarikçi ile sahip olduğumuz engin deneyim sayesinde her zaman istikrarlı ve yüksek performanslı uygulama kurulumları yapabildik,” diyor Halliburton’da kıdemli başkan yardımcısı ve CIO olan Ken Braud. “Bu ittifak, standart mimarilerimizden faydalanmaya devam etmek için gereken esnekliği ve kesintisiz desteği sunarken bizim de hissedarlarımız için getirileri azami seviyeye çıkartacak iş sonuçlarına odaklanmamıza imkan tanıyor.”