Dünyanın en büyük polietilen boru bağlantı üreticileri arasında olan dünya pazarına yeni ve patentli ürünler sunmayı başaran firmaların başında gelen TEGA iş süreçlerinin yönetiminde ERP sistemi olarak bilişim ERP’yi seçti.

tega

TEGA,  1991 yılında su ve gaz hatlarında kullanılan polietilen boru bağlantı parçalarına yönelik olarak,  ülkemizin duyduğu ihtiyaç doğrultusunda 40 m²’lik küçük bir atölyede 2 çalışanı ile üretime başlamıştır. 2006 yılına gelindiğinde, üretim ve kalite çalışmalarını hızlandırmış, peş peşe en önemli uluslararası kabul görmüş akreditasyon kurumlarından ürün onaylarını ve ülke kalite sertifikalarını almıştır. 2006 yılında 12.000m2’lik 1. Fabrikasının açılışını yapmıştır. 2016 yılı başında 52.000 m²’lik yeni üretim tesisinin açılışını yapmıştır. TEGA, 25 yılın verdiği tecrübe ve kalitesiyle, dünyanın sayılı polietilen boru bağlantı parçaları üreticileri arasında anılmaktadır. TEGA, AR-GE çalışmalarına büyük önem vererek inovatif ürünleri ile uluslararası alanda büyük başarılara imza atmıştır. Üretiminin %80’lik kısmını, Dünya’nın 84 ülkesine ihraç etmekte ve ülke ekonomisine büyük bir katma değer sağlamaktadır. Dünyanın en büyük polietilen boru bağlantı üreticileri arasında TEGA dünya pazarına yeni ve patentli ürünler sunmayı başaran firmaların başında gelmektedir.

4 yıldır TEGA A.Ş’ de Üretim Planlama Sorumlusu görevini yürüten Ozan Özgüven Bilişim ERP’ ile kazanımlarını özetledi

Ozan Özgüven Üretim Planlama Sorumlusu TEGA
Ozan Özgüven – TEGA Üretim Planlama Sorumlusu

“Ortalama 3.500 açık iş emrinin işlem gördüğü fabrikamızda dokunmatik ekranlar yoluyla mobil saha yönetimi yazılımı kullanılmaktadır. Tüm iş emirlerinin barkodlu izlenebilirlik kartları kullanılarak başlatma/bitirme işlemleri yapılmakta, her bir bölümün koltuk deposundan kullanılan malzemeler tüketilmekte ve yarı ürünlerin ilgili koltuk depoya stok girişleri yapılmaktadır.

15.485 son ürün çeşidine sahip olan firmamızda gerek operatörler gerek kalite personeli tarafından yapılan tüm ölçümler mobil kalite sistemi ile Bilişim ERP’ye entegre biçimde kaydedilmektedir. Kalite ölçüm sonuçlarına göre yarı ürünlerin karantina/red/kullanılabilir olması kararları tüm sistemle entegre olarak verilebilmekte ve stok yönetimine yansıtılmaktadır. Ürün çeşidi ve ağırlıkları çok farklı olduğundan kutu için miktar kontrolleri bu sektörde çok önemlidir. Kantar entegrasyonu ile toplam ağırlık kontrolüne dayanan etiket yazdırma altyapısı oluşturulmuştur.

Ürünlerimizin yapısı gereği çok önemli olan kaynak barkodu, son ürün barkodu gibi tüm barkodlar sistemde üretilmekte ve etiketler basılabilmektedir. Çok ürün çeşitliğine sahip birçok firmada olduğu gibi sevk planlarına göre üretimin planlanması bizim firmamızda da çok önemli bir konudur. Bilişim ERP özel planlama çözümleri ile sevk planlarının anlık üretimdeki durumları ve yarı mamul stokları görülebilmekte ve buna göre dinamik bir şekilde bölümlerin hangi işleri yapacağı önceliklendirilerek planlanabilmektedir.”

tega

TEGA Lojistik Müdürü M. Tolga Kıvılcım, lojistik süreçlerinin Bilişim ERP’den öncesini ve sonrasını anlattı.

“TEGA A.Ş. olarak Bilişim ERP ile Bilişim mobile Depo Yönetimini kurmadan önce,  malzeme yönetimi ve stoklarımızın takibinde büyük sorunlar yaşıyorduk. Yaklaşık 5.000 palet ve 7.000 SKU’luk bir malzeme hacmini doğru yönetmek, zamanında, istenilen yerde ve doğru miktarda bulunmasını sağlamak gerçekten imkansızdı. İşlerimizi tamamen kişilere bağlı olarak kaotik bir şekilde yürütmeye çalışıyorduk. Bunun yaratmış olduğu üretim kayıpları, verimsizlik ve hatalı stok seviyeleri  kaynaklarımızın doğru bir şekilde kullanılmasını engelliyordu… Ancak yaklaşık 8 ay gibi kısa bir sürede bilişimERP’nin tüm modülleriyle birlikte bilişimmobile Depo Yönetimini de işletime alarak; ürünlerimizin parti bazında, anlık ve lokasyon olarak stoklarını doğru görebiliyor ve üretim planlama için sıfır hata ile gerçek ve dinamik bir planlama yapılabilmesini  sağlıyoruz… Tüm operasyonlar el terminalleriyle anlık olarak sahadan yönetilebilmekte olup;  gerçek anlamda kağıtsız bir depo ve malzeme yönetimi gerçekleştiriyoruz. Bu şekilde bilişimmobile Depo Yönetimi ile kullanıcılarımızın sistem üzerinden performanslarını da çok kolay izleyebiliyoruz…”

mutlu_sedat
M. Sedat Yılmaz Bilişim ERP Çözümleri Müdürü

Bilişim ERP Çözümleri Müdürü M. Sedat Yılmaz ERP Haber için Bilişim‘in “best practice” çözümlerine değindi.

“Türkiye’de Bilgisayar Mühendisliği öğretimini başlatan, bilgisayarın isim babası Prof. Dr. Aydın Köksal tara­fından kurulan Bilişim A.Ş. , 30 yıldır Kurumsal Kaynak Planlama sistemleri tasarlayan öncü bir yazılım evidir. Ankara ve İstanbul ofislerinde 80 kişilik kadroya sa­hiptir. Bilişim ERP Kurumsal Kaynak Planlama Ürünümüz Java platformunda son teknoloji ile web tabanlı olarak geliştirilmiştir. Otomotiv, Havacılık, Makine Yan Sanayilerinde Plastik, Talaşlı İmalat, Kaynaklı İmalat,  Alüminyum Enjeksiyon, Döküm, Dövme, Montaj, Kompozit üretim tipleri için hazır “best practice” çözümler sunuyoruz. Ayrıca müşterilerimize özgü süreçler için uyarlama çalışmaları yapıyoruz. Danışmanlık ve eğitimler çözüm ortakları yoluyla değil, bizzat kendi fir­mamızca verilmektedir.  Paket satışı değil, çözüm üretme bakış açısına sahip olduğumuz için konularında uzman danışmanlarımız ile süreç analizi ve sistem modeli çalışması yapıyoruz. Bu çalışmaların sonunda iş süreçlerine tam uyumlu ve bütünleşik olarak Bilişim ERP sistemini işletime alıyoruz.

Bilişim ERP ile bütünleşik çalışan Bilişim mobile uygulamaları, uçtan uca entegrasyonu bir üst seviyeye taşımakta ve sahadan gerçek verilerin girilebilmesini sağlamaktadır. Bilişim mobile Üretim ve Saha Çözümü ile,  barkod ya da dokunmatik ekranlarla iş emri listelerinden seçim yapılarak çalışma başlatma,  bitirme ve stok giriş – çıkış işlemleri yapılabilmektedir. Bilişim mobile Depo Çözümü ile adres bazında depo transferleri, stok çıkışları, sevkiyat hazırlama ve sevkiyat işlemleri yapılabilmektedir.

Bilişim mobile –Kalite Çözümü ile operatör ve kalite personeli için kalite ölçümleri mobil cihazlar aracılığıyla yapılabilmektedir.”

Shares: