Günümüzde, dijital iş modellerinden faydalanmak ve sağladıkları büyüme fırsatını avantaja çevirmek isteyen organizasyonlar, ERP’nin rolünü yeniden değerlendirmek zorunda kalıyor. Artık on-Premise ERP’nin en değerli özelliği olan esneklik, yeni dijital iş modellerinin ölçeklendirilmesi açısından ihtiyacı karşılamıyor. Bulut teknolojisi ERP sektörünü yeniden şekillendirirken, yapay zekâ ve öğrenen makine platformları, eski ERP sistemlerinin dijital iş modeli açısından yarattıkları boşluğu doldurabiliyor.

bulut

Eski ERP Sistemlerinin Yarattığı Boşluğu Yapay Zekâ ile Doldurmak

Organizasyonların mücadele verdiği yeni rekabet ortamının en önemli kuralları; akıllı olmak ve öngörülmeyenlere hızlı bir şekilde yanıt vermektir. Bugün, eski ERP sistemleri ne yazık ki bu iki kuralı sağlamakta zorlanmaktadır. Eski ERP sistemleri, bugünün teknolojisi ve buna bağlı olarak değişen müşteri beklentisine göre tasarlanmamıştır.

Cloud ERP, söz konusu olduğunda organizasyonların taşıdıkları güvenlik endişeleri de neredeyse son bulmuştur. Bununla birlikte pazar beklentisi büyük olan Bulut ERP, hala uygulama aşamasında şirketlerin gözünü korkutabilmektedir. Sizler de on-premise ERP’den Buluta geçme konusunda endişe duyuyorsanız, bu yazımızı inceleyebilirsiniz.

Bir ERP sisteminin yaşayan bir yapı olduğunu uzmanlar her defasında vurgularken, günümüzün teknolojisine ayak uydurmaya çalışan eski bir ERP sisteminin nefes alabilmesinin kısa bir süre sonra mümkün olamayacağını tahmin edebiliyoruz. Cloud ERP daha fazla esneklik sunduğu gibi aynı zamanda entegrasyon seçeneği açısından da geniş bir yelpazeye sahiptir. Bu özellikleri sayesinde de sisteminizin sürekli canlı kalmasına yardımcı olur.

Gelişen teknolojinin en merak uyandırıcı ve heyecanlı ürünlerinden biri olan yapay zekâ ve Cloud ERP birleştiğinde ise işletmeniz açısından oldukça etkin ve verimli bir yapı yaratabileceğinizi söyleyebiliriz. İşte yapay zekâ ile Bulut ERP’yi iyileştirmenin 10 yolu;

1- Bulut ERP platformlarının yapay zekâ ve öğrenen makineler için işletmenin her bir katındaki tedarikçi ağları arasında kendi kendine öğrenen bir bilgi sistemi oluşturulması ve bu sistemin güçlendirilmesi gerekir.

Yapay zekâ ve öğrenme algoritmalarına sürekli olarak veri akışı sağlamak için çekirdek ERP web servislerini, uygulamaları ve gerçek zamanlı gözlemlemeyi entegre eden bulut tabanlı bir altyapıya sahip olarak, sistemin bütünün öğrenme hızını artırabilirsiniz.

2- Sesli asistanların sundukları avantajlardan faydalanabilirsiniz.

Apple’ın Siri’si, Amazon’un Alexa’sı, Google Voice ve Microsoft Cortana gibi işlem görevlerini ve süreçlerini düzene sokabilen, karmaşık görevlere yönlendirme yapabilen sesli asistanlar, ERP sektörü açısından da etkileyici bir potansiyele sahiptir.

Günümüzde birçok üretim yapan şirket, artık sesli asistanları kullanmaya başladı. Makine üreticileri, siparişe göre konfigürasyon ve üretimi kolaylaştıran, ayrıntılı çalışma talimatları sağlayabilen sesli asistanlara pilotluk yapmaya devam ediyor.

3- Nesnelerin İnterneti (I.o.T) tasarımı itibariyle, veri yapısının seviyesini kolaylıkla algılamanıza yardımcı olabilir.

Son dönemde ERP sektöründe yapay zekâ ile birlikte anılan ve oldukça büyük ilgi uyandıran nesnelerin interneti ve I.o.T cihazları veri yapısı konusunda destek sağlayarak, büyük veri akışından faydalanma avantajı sunuyor. Yapay zeka ve bulut ERP söz konusu olduğunda hızın artmasını sağlamak amacıyla I.o.T’nin sunduğu avantajlardan faydalanabilirsiniz.

4- Yapay zekâ ve öğrenen makineler, genel ekipman verimliğinizi (OEE) geliştirme konusunda fikir verebilir.

Yapay zekâ, üretim yapan firmalar için departmanların verilerini stabilize etmek ve performansı artırma fırsatı sunar.  Bir Cloud ERP platformu, öğrenen bir sistem olarak hizmet sunduğu zaman, üretime dair gerçek zamanlı verileri izleyebilmenizi ve sorunlu alanları iyileştirmeniz için gereken bilgiye sahip olmanızı sağlar.

5- Öğrenen makineler, hangi tedarikçilerin en yüksek, hangilerinin en düşük kalitede olduğunu size sunabilir.

Tedarikçiler, çoğunlukla kalite ve teslimat performans seviyeleri açısından büyük farklılıklar gösterirler. Öğrenen makineler ile hangi tedarikçinin işletmeniz açısından risk taşıdığını ve hangisinin istediğiniz kalitede ürün sağladığını takip edebilirsiniz.

6- PLM, CAD, ERP ve CRM arasında var olan yapılandırma açığını kapatmanıza, Cloud ERP ve yapay zekâ yardımcı olabilir.

En başarılı ürün konfigürasyon stratejileri, tek bir bakış açısının etrafında şekillenir. O da mühendisliğin CAD ve PLM ile bir ürünü nasıl tasarladığı, satış ve pazarlamanın CRM ile nasıl sattığı ve üretimin bir ERP sistemi ile nasıl kurulduğu arasındaki ilişkide boşluk olmamalıdır.  Yapay zekâ ve öğrenen makineler, konfigürasyonun yönetimini mümkün kılabilir ve konfigürasyon stratejilerini düzene sokarak, zaman kaybının önüne geçebilir.

7- Yapay zekâ ve öğrenen makineler ile daha öngörülü bilgilere dayanarak, tedarikçileriniz ile daha iyi iş birliği sağlayabilirsiniz.
Kendi kendine öğrenen bir bilgi sistemi ile daha yüksek bilgi doğruluğu sağlayabilir ve veri gecikmelerinin önüne geçebilirsiniz.

8-Ekipman arızalarını ve varlık kullanımınızı artırabilirsiniz.

IP adresine sahip sensörleri kullanarak, her makinenin durumuna dair sabit veri akışını yakalayabilirsiniz. Cloud ERP ile üretimin her aşamasındaki veri setlerini kullanabilir ve performansı ölçebilirsiniz.

9- Cloud ERP ile montaj hatlarındaki üretim sorunlarını öngörerek,  öğrenen makine algoritmaları ile üretim raporları alabilirsiniz.

Eski ERP sistemleri ile problemlerin tespit edilmesi neredeyse olanaksızken, bir uçak üreticisi geçmiş olay raporlarını karşılaştırmak için öğrenen makineleri kullanabiliyor.

10- Öğrenen Makinelerin algoritması ile tedarikçi incelemesi, kalite kontrol, iade malzeme izni (RMA) ve ürün arıza verilerini bir araya getirerek, analiz edebilirsiniz.

Cloud ERP platformları kaliteli veriyi yakalamanız açısından birçok avantaj sunduğu gibi aynı zamanda ürünlerin neden başarısız olduğu sorusunun yanıtını bulmanıza da yardımcı olur.

Shares: