Geçtiğimiz ay gerçekleşen caniasERP Live 2019 etkinliği ile dikkatleri üstüne çeken IAS, sunduğu kurumsal kaynak planlama çözümü caniasERP’deki son yenilikleri ve Endüstri 4.0 konusunda gerçekleştirdiği çalışmaları katılımcılara aktardı. Etkinlik sonrasında bir araya geldiğimiz IAS Genel Müdürü Behiç Ferhatoğlu, IAS’nin gelecek planlarını, caniasERP ile sunduğu avantajları ve dijital dönüşüm yolculuğunda firmalara sağladıkları hizmetleri anlattı. “2020 yılında büyük veri, Endüstri 4.0 ve yapay zekâ ile ilgili çalışmalarımıza devam edeceğiz” diyen Ferhatoğlu, ERP yazılımlarının dijital dönüşüm sürecindeki önemine de vurgu yaparak “Gelişmiş yapay zeka sistemlerine sahip olan şirketler geleceği domine edecek” şeklinde konuştu.
IAS’den ve faaliyet alanlarından bahseder misiniz?
IAS, dinamik, yenilikçi ve ERP alanında uzmanlaşmış bir kurumsal yazılım firması. Ancak özellikle son iki yıldır üzerinden yoğunlaştığımız çalışmalara baktığımızda IAS için bir teknoloji şirketi demek daha doğru olur. Büyük verinin yönetimi ve yapay zeka alanındaki çözümlerimize temel oluşturması amacıyla geliştirdiğimiz IASDB ile veri tabanı üreten, Endüstri 4.0 ve IoT alanında yaptığımız çalışmalar ve özellikle üretim sahasından veri toplama amacıyla ortaya çıkardığımız caniasERP IoT Box çözümü ile donanım da üreten bir kurumsal teknoloji şirketine dönüştük.
IAS, yurt dışında kaç ülkede faaliyette? Sunduğunuz çözümler özellikle hangi sektörler tarafından tercih ediliyor?
IAS olarak şu anda Almanya, Türkiye, İsviçre, Güney Kore, Hindistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nde toplam 11 ofisimiz bulunuyor. Dünyaya yayılmış 50’nin üzerinde çözüm ortağımız ile de hali hazırda 33 ülkede hizmet veriyoruz. Kurumsal kaynak planlama çözümümüz caniasERP sektör bağımsız bir ürün. 40’tan fazla sektörden müşterilerimiz var. Ancak yine de müşterilerimizin yoğunlaştığı ve özel çözümler geliştirdiğimiz başlıca sektörleri otomotiv, tekstil, savunma sanayi, makine ve endüstriyel otomasyon, metal, ambalaj, gıda, kimya, plastik, yapı malzemeleri, elektrik ve elektronik, maden, mobilya, sağlık, hizmet & servis olarak sıralayabilirim.
Kurumlara sunduğunuz ERP çözümlerinin avantajları neler?
Başta 30 yıllık sektörel uzmanlığımız ve bilgi birikimimizin yansıması olan ve 40’tan fazla modülden oluşan ana ürünümüz caniasERP’nin kendisini saymak gerekir. 20’nin üzerinde sektörel çözümümüz var. Bu sayede firmalar sektörlerindeki en iyi iş yapış şekillerine hızlı bir şekilde ulaşabiliyorlar. Devamında kendi geliştirdiğimiz yazılım geliştirme platformumuz TROIA’nın hem yazılımını geliştiren taraf olarak bize hem de istediği özelleştirmeleri rahatlıkla yapan taraf olarak müşterilerimize kattığı hız, esneklik ve çeviklik geliyor. Ek olarak yüzde 100 web tabanlı, açık kaynak kodlu, platform bağımsız, güçlü ve güvenilir bir altyapıya sahip olduğumuzu belirtmek isterim.
Sizce Türkiye’de şirketler ERP’nin önemini biliyor mu?
Bu konuda hala gelişmiş ülkelerin çok gerisinde olduğumuz kabul etmek lazım! Ancak her geçen gün hem devlet tarafından kapsamı genişletilen e-dönüşüm uygulamaları hem de Endüstri 4.0 alanındaki çözümlerin cazibesi ve bu çözümlerin ancak gelişmiş ERP yazılımları tarafından sağlıklı bir şekilde uygulanabiliyor oluşu ERP ile ilgili bilinci hızla yükseltiyor.
Peki, ERP’nin KOBİ’ler için önemiyle ilgili neler söylemek istersiniz?
Güzel bir örnek olduğu için her fırsatta tekrar ediyorum, ERP yazılımları işletmelerin sinir sistemi gibi. Kapsamlı uygulanmış bir proje ile tüm iş süreçlerini ERP yazılımları üzerinde yürüten firmalar, işletmelerine dair her şeyi istediği zaman, istediği yerden öğrenebilir ve kritik kararları hızlı bir şekilde alarak hep rekabette bir adım önde olabilir.
2020’de Buluta Yatırım Yapacağız
2019 yılı IAS için nasıl geçiyor ve 2020 hedefleriniz neler? Hangi alanlara ne kadarlık yatırım yapmayı planlıyorsunuz?
2019’da genel olarak eylül ayında lansmanını gerçekleştirdiğimiz yeni versiyonumuz 8.02 ile ilgili çalışmalara yoğunlaştık. Bunun yanı sıra büyümeye ve yeni operasyonlarımıza odaklandık. Bunların başında Güney Kore operasyonumuzu devreye almak, İsviçre ve Amerika Birleşik Devletleri (ABD) operasyonlarımızla ilgili yaptığımız hazırlık çalışmalarını sürdürmek geliyor. Bir yandan kendi operasyonlarımızı büyütürken öte yandan aramıza katılan yeni çözüm ortaklarımızla da yine hizmet ve satış ağımızı genişletmeye devam ettik. Aynı zamanda iki yıldır üzerinde çalıştığımız organizasyon yapımızı daha çevik hale getirmekle ilgili projelerimiz de sürüyor. Bir yandan yatay bir organizasyona dönüşüyoruz, bir yandan da ekiplerimizi aramıza yeni katılan arkadaşlarımızla güçlendiriyoruz. Şu an itibarıyla ABD ofisini henüz devreye almadığımızı düşünürsek 6 ülkede 11 ofisimiz, 280 çalışanımız ve 50’den fazla çözüm ortağımızla dev bir aileyiz. Bu yıl yaptığımız önemli çalışmalardan bir tanesi de lisanslama modelimiz üzerinde gerçekleştirdiğimiz ciddi düzenlemelerdi. Son birkaç yıldır üzerinde denemeler yaptığımız bir çalışma bu. Geldiğimiz son noktada, lisans modelimizi son derece sadeleştirdik ve hem müşterilerimiz hem de müşteri adaylarımız için çok daha anlaşılır hale getirdik. Müşterilerimizin büyümesiyle birlikte artan kullanıcı sayıları, onlar için lisans ve bakım maliyetlerinin giderek artması demek oluyordu. Yeni lisanslama modelimizde bu maliyetlerin büyüme ile daha avantajlı hale gelmesini hedefledik. 2019’un ilk yarısı tüm bu çalışmalar doğrultusunda şekillendi. Ticari açıdan da oldukça olumlu sonuçlar aldığımız bir yıl oluyor. 2019’un ilk yarısında IAS, Euro bazında yüzde 15’e yakın bir büyüme yaşadı. Hedefimiz bunu 2019’un ikinci yarısında da benzer şekilde devam ettirebilmek. Güney Kore, İsviçre ve ABD ile ilgili yapacağımız pazara giriş yatırımları dışında 2020 yılında büyük veri, Endüstri 4.0 ve yapay zekâ ile ilgili çalışmalarımıza devam edeceğiz. Bunlara ek olarak 2020 yılı buluta yatırım yapacağımız bir yıl olacak. caniasERP 2000 yılından bu yana internet üzerinden kullanılabiliyor. Faaliyet gösterdiğimiz tüm pazarlarda müşterilerimize caniasERP’yi SaaS yöntemi ile kiralayarak kullanma imkanı da sunuyoruz. Ancak gelen taleplerin artması üzerine artık bu konuda daha geniş kapsamlı bir çözüm sunmamız gerektiğine karar verdik. Müşterilerimizin caniasERP ve IASDB’nin lisans ve bakım kiraları ile birlikte bulut server donanım kirası ve server yönetim bedellerini de içeren tek bir aylık ödeme yaparak caniasERP’yi dünyanın her yerinde kullanmalarına imkân verecek bir çözüm üzerinde çalışmalarımıza devam ediyoruz. Hedefimiz, 2020 yılı içerisinde bu çözümü de pazara sunmak. Yeni versiyonumuz caniasERP 8.02, veri tabanımız IASDB ve bulut çözümümüzle hızlı bir şekilde büyümeye devam edeceğiz. Yüzde 100’ün üzerinde büyüme gerçekleştireceğimiz o büyük sıçrama dönemine girdiğimizi düşünüyoruz. Bu doğrultuda çalışmalarımıza hız kesmeden devam ediyoruz.
IAS Anayasası 2020’de Hazır!
IAS Anayasası projenizi, amacını ve kapsamını paylaşır mısınız?
IAS Anayasası projesi aslında operasyonlarımızı genişletirken, yeni pazarlara girerken karşılaştığımız zorlukları aşmak üzere yaptığımız toplantılar esnasında ortaya çıktı. 30 yıllık bir kurumsal yazılım şirketi olarak süreçlerimizin yönetimi ve denetimi ile ilgili birçok sertifikamız var. Ancak bunların hiçbiri tek başına kurum kültürümüzü ve iş yapış şekillerimizi tam olarak yansıtmıyor ve süreçler ile ilgili tüm detayları içermiyor. Biz de başarımızın sürdürülebilirliğini artırmak, aramıza yeni katılan arkadaşlarımızın adaptasyon sürelerini kısaltmak için çok detaylı el kitapları hazırladık ve faydalarını kısa zamanda görmeye başladık. Bu projemiz devam ediyor, hedefimiz 2020 başına kadar tüm iş süreçlerimizi bu mantıkla dokümante etmiş olmak.
Geleceği Yapay Zeka Domine Edecek
Sektörünüzün geleceğini nasıl değerlendiriyorsunuz? Dijital teknolojilerin gelişmesi sektörünüzü nasıl şekillendirecek?
Tek tek tüm gelişmeleri sayabiliriz ama neredeyse hayatımızın tamamında olacağı gibi kurumsal yazılım pazarını da en çok etkileyecek gelişmenin yapay zekâ olduğunu düşünüyorum. ERP yazılımları özelinde bakarsak, yapay zekâ sayesinde her geçen gün kullanıcıların gerçekleştirdiği işlemlerin azalacağını, planlama ve tahminleme gibi karar destek fonksiyonlarının ERP sistemlerinin geneline yayılarak çok daha hızlı ve doğru gerçekleşeceğini söyleyebiliriz. Bu açıdan bakıldığında gelişmiş yapay zekâ sistemlerine sahip olan şirketlerin gelecekte bulundukları pazarları domine edeceğini de söylemek yanlış olmaz.
caniasERP Live Yoğun İlgi İle Tamamlandı
Her yıl caniasERP Live etkinliği düzenliyorsunuz. Bu etkinliklerinizin geri dönüşleri nasıl oluyor? Müşteri memnuniyetini nasıl etkiliyor?
Geçtiğimiz ay İstanbul’da altıncı caniasERP Live etkinliğini düzenlendik. Muhteşem bir organizasyondu! Çoğunlukla müşterilerimiz ve müşteri adaylarımızdan oluşan 700’ün üzerinde katılımcı vardı. Yeni versiyonlarımızla gelen yenilikleri ve yeni ürünlerimizi bu etkinliklerle duyuruyoruz. Dolayısıyla hemen sonrasında oluşan detaylı sunum taleplerini planlamak ilk işimiz oluyor. Bu yıl yeni versiyonumuz caniasERP 8.02 ile gelen online maliyetlendirme gibi fonksiyonları anlattık. Buna ek olarak, özellikle ara yüzümüz ile ilgili süreç haritaları üzerinden uygulamayı kullanmaya yönelik yenilikleri ve kokpit uygulamalarını, yeni webclient’ımızı, yeni ürün olarak pazara sunduğumuz veri tabanı çözümümüz IASDB’yi ve Endüstri 4.0 konusunda geliştirdiğimiz çözümleri katılımcılara aktardık ve yoğun bir ilgi ile karşılaştık. caniasERP Live etkinlikleri, faaliyet gösterdiğimiz diğer ülkeler de dahil olmak üzere tüm caniasERP ekosistemini bir araya getiriyor. Bu nedenle bu etkinlikleri prestij açısından oldukça önemsiyoruz.