ERP HABER – Türkiye’nin önde gelen lojistik şirketleri  Lojistik ERP ve Bilişim Teknolojileri hakkındaki görüşlerini bizlere anlattı.

Lojistik ERP : Borusan Lojistik’te ERP ve IT yatırımları durmuyor

borusan lojistik ERPHızlı büyümeye paralel olarak çağdaş bilgi sistemleri yönetişim metotlarıyla çalışmaya ihtiyaç duyduklarını anlatan Borusan Lojistik Genel Müdürü Kaan Gürgenç, COBIT ve ITIL yaklaşımlarını benimseyerek şirket süreçlerine bilgi sistemleri yönetişimini sağlayacak uyarlamalar gerçekleştirdiklerini belirtirken, bunu daha görünür hale getirebilmek amacıyla ISO/27001 ve ISO/20000 belgeleri almak üzere projeler yürüttüklerini, bu yıl içinde limanlarında ve araç takip sistemlerinde teknolojik gelişmeler paralelinde kullanımı daha ekonomik hale gelen tanıma/iletişim sistemlerini kullanma planları olduğunu açıkladı. Gürgenç, “Tüm kullandığımız sistemlerin bilgi ile beslediği SAP BI ile operasyonel-finansal performansımızı karneler bazında izliyor, ilgili raporlara ulaşabiliyoruz. 2008’de başladığımız ve bu yıl da devam edeceğimiz CRM’de kullanım kapsamımızı geliştirip müşterilerimizi daha da iyi anlama planımız var. Araç takip sisteminde geliştirmelerimiz, iş ortağımızla beraber devam ediyor” dedi.

Lojistik ERP : 2009 Ceva’da IT projelerinde atılım yılıCeva Lojistik ERP

Ceva Lojistik Türkiye ve Balkanlar Genel Müdürü Aslan Uzun, 2008 yılında gelişen müşteri portföyleri paralelinde BT altyapılarını güçlendirmeye ve mevcut sunumlarına ek olarak fark yaratacak yeni teknolojilere yatırım yaptıklarını söyledi. 2009’un sürdürülebilir başarı için yatırımların devam edeceği bir yıl olacağını vurgulayan Uzun, “Disaster Recovery&Business Continuity Center’ımızı hizmete sokmayı planlıyoruz. Tüm noktalarımızı iki karasal hatta ek olarak Edge ile yedeklemeyi hedefliyoruz. Taşıma yazılım altyapımızı yenileyeceğiz. Tüm bölge ve şubelerde kesintisiz çevrimiçi çalışma için yedekli sistemleri devreye alacağız, tüm şube ve bölgeler arasında ADSL üzerinden VoIP hizmetini devreye sokacağız, el terminalleri ile Edge üzerinden çalışacak uygulamayı devreye alacağız. Yakın bir zaman önce Balkanlar CEVA Türkiye’ye bağlandı. Balkan ülkelerinde Türkiye merkezli BT projeleri ile bilgi birikimimizi oralara taşıyacağız. 2009 BT projeleri açısından atılım yılımız olacak” dedi.

Lojistik ERP : DHL Express’te bu yıl yatırımlar  iletişim üzerine olacak

DHL Express IT Direktörü Hakan Uçar, 2008’de kesintisiz hizmet anlayışı doğrultusunda iş devamlılığı merkezlerini oluşturduklarını, çağrı merkezini sanallaştırarak iki farklı noktadan hizmet veren yapıya getirdiklerini açıkladı. Mobil çalışma ortamını kuryeleri dışına taşıyıp, ihtiyaç duyan birimlere çeşitli donanım desteklerinde bulunduklarını, Müşteri Sadakat Programı ile abone olmayan müşterilere de katma değerli hizmetler sunabildiklerini dile getiren Uçar, 2009 yatırımlarınınsa ağırlıklı olarak iletişim üzerine olacağını açıkladı. Uçar, “Telekomünikasyon alanındaki projelerin yanı sıra müşterilerimizin bize ulaşmasını kolaylaştıracak çözüm yelpazemizi de geliştireceğiz. Hem web tabanlı hem de istemci bazlı olarak sunduğumuz E-com uygulamalarıyla müşterilerimiz taleplerini hızlı ve kolayca iletiyor. Müşterilerimizin finansal durumlarını takip etsin diye DHLPLUS.com’u hazırladık. Hedeflerimiz içinde web ya da mobil araçlarla hizmetlerin daha verimli kullanılacak çözümlerin oluşturulması bulunuyor.”

Lojistik ERP : Ekol, sanallaştırma çalışmalarını bu yıl içinde sonuçlandıracakekol lojistik erp

Yatırımlarını sadece teknik ekipmanla sınırlamayıp, ekipmanı en iyi şekilde optimize ederek kullanabilecek bir bilişim altyapısını kurmaya çalıştıklarını anlatan Ekol Lojistik Bilgi Teknolojileri Yöneticisi Murat Çevikbaş, bilişim sektörünün lojistik sektörünün gelişimindeki en büyük sürücü güç olmayı her zaman sürdüreceğini ifade etti. Çevikbaş, “Müşterilerimizin siparişlerini takip ettiği, çeşitli raporlamalar yaptığı lojistik portalımız, müşteri bazında daha esnek, spesifik amaçlara hizmet verecek şekilde yenilendi. Sanallaştırma üzerine pilot noktalarda çalışmalarımız oldu. Bu teknolojinin sağladığı olanaklardan, verimliliği artırma, maliyetleri düşürme yönündeki faydalarından yararlanmak için şirket bünyesinde kullanılan bilgisayarların bu ortama taşınması yönünde bir çalışma başlatıldı. IT, lojistiğin vazgeçilmez bir destekçisi. Lojistik yatırımlarımız devam ettikçe, IT yatırımlarımız da bunu destekleyecek. Sanallaştırma yönündeki çalışmalarımızı 2009 yılında sonuçlandırmayı hedefliyoruz” dedi.

Lojistik ERP : Express Kargo’da gündem donanımların, PDA’lerin yenilenmesi ve CRM projeleri

Express Kargo Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Serdar Yanaşan, 2008 yılında kendi iş süreçlerine uygun olarak yazılım geliştirilmesine ağırlık verdiklerini anlatırken, buna paralel olarak ERP’ye geçişi tamamladıklarını ve bilgi güvenliği çalışmalarını sonuçlandırdıklarını belirtti. Yeni yapılanmalarından doğan ihtiyaçları karşılamak üzere donanım güncellemeleri gerçekleştirdiklerini ve altyapılarını gözden geçirdiklerine değinen Yanaşan, “PDA uygulamalarında gerekli uyarlamaları yaptık ve tüm operasyonel sistemimizi çevrimiçi ve dışı çalışacak şekilde tasarladık. Önceliklerimiz şubelerimizdeki temel donanımın ve PDA’lerin yenilenmesinin sağlanması. Müşteri sistemleriyle tam bütünleşik çalışan projelere ağırlık vereceğiz. RF etiketlerin sektörümüzde kullanımının sağlanması için çalışmalar başlatıldı. Devreye alacağımız önemli konuların başında CRM projeleri gelecek. Tüm bunların bu yılın birinci çeyreğinde devreye almayı hedefliyoruz” dedi.

Lojistik ERP : Sürat Kargo mobil teknolojilere yoğunlaşacak

sürat kargo lojistik erpSürat Kargo Bilgi İşlem Müdürü Gürhan Kozan, geçen yıl altyapılarını güçlendirecek yatırımlar gerçekleştirdiklerini, bu konuda IBM, EMC ve Sürat Teknoloji ile işbirliklerine imza atıp planladıkları Disaster Recovery projesinin ilk ayağını bitirdiklerini belirtti. 2008’in müşteri memnuniyetini sağlamak adına yazılım geliştirme yılları olduğunu anlatan Kozan, yıl sonuna doğru gerçekleştirdikleri çevrimiçi teslimat projesiyle kuryelerinin kargolarını teslim ettikleri gibi bulundukları noktadan teslimat bilgilerini girebilir hale geldiğini, projenin uyarlama sürecinin tamamlanmak üzere olduğunu söyledi. Kozan, “Kurumsal WAN yapımızda revizyona gittik. Bağlantıları Türk Telekom’un Veri Akış Erişimi teknolojisine geçirerek, bağlantı maliyetlerinde ciddi bir tasarruf kazandık. Sürat Kargo Mobil Şube prototipini geliştirdik. Bu yıl Disaster Recovery projesini tamamlayarak şehir dışında bir yedekleme merkezi oluşturmak ve 3N teknolojisi ile gelişmiş mobil teknolojiler üzerine yoğunlaşmak istiyoruz” dedi.

Lojistik ERP : Reysaş’ta 2009 yılı durgun geçecek

Reysaş, 2008 yılı IT yatırımlarında müşteri hedeflerine oranla altyapıyı sağlamlaştıracak çözümlere ilişkin çalışmalara odaklandı. Şirket veri merkezi, disaster recovery ve CRM çalışmalarının iyileştirilmesine önem verdi. Şirket, tüm sahip olduğu araçlarında GPS ve GPRS ile Araç Takip Sistemi kullanarak tüm araçlarını çevrimiçi takip ediyor. Reysaş Lojistik Yönetim Kurulu Başkanı Durmuş Döven, sektörün Türkiye’deki gelişiminin 2000’li yıllardan beri büyüyerek devam ettiği, önümüzdeki yıllarda daha da büyüyeceği görüşünde. Döven, “2008’deki IT yatırımlarımız tahminen milyon dolara yakın olmuştur. Aslında IT kökenli bir şirket sayılırız, bu anlamda hizmet veren kardeş kuruluşumuz var. 90’lı yıllardan bugüne bütün operasyonlarımızı depolarımızı takiplerimizi ERP üzerinden yapmaktayız. 2009’da fazla büyümeye dönük hedeflerimiz yok ama IT anlamında belli olmamakla beraber yatırım yapmamız mümkün olabilir” şeklinde konuştu.

Lojistik ERP : Gefco elindeki yazılım ve programları gözden geçiriyor

Geçen yıl en önemli yatırımları arasında Nomad ile Nostra yazılımları ve müşteri şikayetleri takip sistemini sayan Gefco Türkiye IT Müdürü Yasin Uğraş, Nomad ve Nostra’yı otomotiv lojistiği hizmetlerinde kullandıklarını, bu sistem aracılığıyla, fabrika içerisinde üretim bandının son noktasında müşterileri adına tam ve bitmiş araçları onlar adına teslim alarak gereken kontrolleri yaptıklarını anlattı. Bu yıl içerisinde iş süreçlerini yeniden değerlendirerek ellerindeki yazılım ve programları gözden geçireceklerine değinen Uğraş, 2009 yılına ilişkin önemli planlardan birinin de finans ve muhasebe olarak SAP uygulamasını 2009’un ikinci yarısı devreye almak olduğunu belirtti. Uğraş, “SAP’nin Gefco’ya uyum sağlamış kurumsal uygulaması olan Pilot, backoffice hizmetlerimiz açısından esneklik ve merkezimizle tam anlamıyla bütünleşme sağlayacak. Diğer bir projemiz ise, Nomad yazılımının İzmit Otomotiv Lojistik Merkezimizde uygulamaya geçilmesi” dedi.

Lojistik ERP : “Müşterilerimizin bir nevi Ar-Ge’leri gibi çalışıyoruz”

Galata, yabancı sermayesini oluşturan Albini&Pitigliani Grubu’nun Alpi OnLine isimli tüm ofislerin çevrimiçi bağlı olduğu bir sistemi kullanıyor. Galata Taşımacılık Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Vittorio Zagaia, e-ortamda ve Alpi On-line sistemiyle hizmete sundukları en önemli hizmet olarak gerek buradan yurtdışına giden ürünlerin gerek Türkiye’ye gelecek olan ürünlerin bu sistem sayesinde gerek alıcı gerek ihracatçı tarafından adım adım izlenebilmesini gösterdi. Zagaia, “Mühendis altyapılı müşteri temsilciliği departmanımızda kilit müşterilerimizin her türlü yük takibi daha sipariş aşamasından itibaren takip edilirken, diğer taraftanda çalışma periyodlarının sonunda müşterilerimizle yaptığımız tespitleri ve maliyet odaklı olabilmek adına neleri iyileştirip nelere değiştirebileceğimizi paylaşıyoruz. Müşterimizin bir nevi kendi iç departmanları, Ar-Ge’leri gibi çalışıyoruz. Her çalışma talebe göre aylık ve 3 aylık olarak raporlanıyor, kendilerine hem Galata hem tedarikçileriyle ilgili olarak da performans ölçümü yapabilmeleri imkanı sağlıyoruz. 2009 standartlarımızı korumaya yönelik bir yıl, gelişmeleri görmeden ne yapacağımızı öngörmemiz doğru olmaz. Toparlanma ve büyüme stratejimizi 2010’a göre yapacağız” dedi.

Lojistik ERP : “Yeni yatırımlarımız, dağıtılmış veri merkezleri üzerinde yoğunlaşıyor”

2008’de KOBİ’lere bilişim destek hizmeti TNTKobiweb’i vermeye başladıklarını söyleyen TNT Express Türkiye Bilgi ve Haberleşme Sistemleri Direktörü Oğuz Tüzün, Mart 2008’den itibaren ise 30’u aşkın ülkede sayısal imzalı güvenli elektronik fatura düzenlemeye başladıklarına, bu şekilde TNT’nin ayda 1 milyona yakın kağıt faturayı ortadan kaldırabileceğini öngördüğünü belirtti. Tüzün, “2009 yılındaki yeni yatırımlarımız, kontrollerin merkezlerde toplandığı dağıtılmış veri merkezleri üzerinde yoğunlaşıyor. Hedefimiz süper kullanıcılardan oluşan komitelerimizin tasarladığı sistemleri mümkün olduğunca ortak ve standart uygulamalar haline getirmek. İç kaynaklarla ana sistemler değil, fakat tamamlayıcı sistemlerin üretilmesi konusunda da 2009 yılı içerisinde çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Ayrıca RFID de çok yakın bir gelecekte kargo içerisindeki payını da artıracak” dedi.

Lojistik ERP : DHL Forwarding’de krize rağmen ERP yatırımları sürecek

DHL Global Forwarding Türkiye olarak 2008 yılında, özellikle telekom, ERP yazılımı ve doküman görüntüleme üzerine yatırım gerçekleştirdiklerini söyleyen DHL Global Forwarding Orta Doğu ve Afrika’dan Sorumlu Bilgi Sistemleri Direktörü Burak A. Ertuna, bu yatırımlarla temel amaçlarının, müşterilere daha hızlı bilgi akışı sağlama, operasyonel süreçleri kısaltma, iyileştirme ve işletim maliyetlerinde tasarruf sağlamak olduğunu ifade etti. Ertuna, “Krize rağmen, BT yatırımlarına devam edeceğiz. “Materyal/mal sevkıyatı ve veri/bilgi sevki birbirinin ayrılmaz bir parçası olduğundan, önümüzdeki yıllarda müşterilere özellikle daha detaylı bir izleme takip sistemi sunabilmek adına ciddi yatırımlar yapılacağını öngörüyoruz. RFID ve In Transit Visibility yatırımlarının gelecekte standart bir hizmet olarak sunulmaya başlanacağını tahmin etmekteyiz” dedi.

Lojistik ERP : “Yanımızda IT ekiplerimiz olmadan hiç bir projeye başlamıyoruz”

Balnak Lojistik Pazarlama ve Satış Koordinatörü Emre Yenal’a göre, altyapı eksiklikleri, mevzuatlar, diğer taraftan düşen işler ve kar marjları 2009’un oldukça zor bir yıl olacağını gösteriyor. Ancak her şeye rağmen işlerin durmadığını da anlatan Yenal, “İçinde bulunduğumuz dönem yatırım kararlarını olumsuz etkiliyor ama artık öyle bir konumdayız ki yanımızda BT ekiplerimiz olmadan hiçbir projeye başlamıyor, hiçbir karar almıyoruz. Sektör yavaş olsa da büyüyecek. 2008 yılı oldukça hareketli geçti. İzmir Lojistik Grubu ile birleşme sonucunda hem oldukça büyüdük hem de yoğun bir yıl geçirdik. 2008 yılının iki farklı yapının IT anlamında altyapılarını, donanım olarak güçlendirmek ile geçti. Yazılım ve donanım anlamında yatırımlar 2009’da da devam edecek” dedi.

Lojistik ERP : Horoz Lojistik, genel merkezinin iletişim ve internet altyapısını geliştirecek

Horoz Lojistik ERPHoroz Lojistik geçen yılı sistem iyileştirmeleri, ERP ve mobil uygulamaların yaygınlaştırması üzerine yoğunlaşarak geçirdi. Horoz Holding Bilgi İşlem Direktörü Uğur Duman, “Bu yıl ise hedefimiz daha az kaynak kullanarak işlerimizi yapmak ve verimliliğimizi artırmak. Bu yıl hedefimizi gerçekleştirebilmek için genel merkezimizin internet ve iletişim altyapısını geliştireceğiz. Türkiye genelindeki ofislerimizin merkez ile bağlantısında kapasite artışı ve güvenlik altyapısı yenilemesi yapacağız. ERP olarak 2009 yılından itibaren SAP kullanmaya başladık, bu yıl SAP ve operasyonel sistemimiz olan Honest ile beraber çalıştırabileceğimiz karar vermeyi kolaylaştıracak raporlama araçları arayışında olacağız” dedi.

 

Shares: