ERP HABER – Portekiz’in dev çimento üreticisi Cimpor Grup, yurtdışında olduğu gibi Türkiye’de de iş süreçlerini SAP ERP – Kurumsal Kaynak Planlama  Uygulaması ile takip etme kararı aldı. Şubat 2008′de başlayan proje Kasım 2008 tarihi itibari ile kullanıma alındı.

Çimento sektöründe dünyada 9′uncu, Avrupa’da 6′ncı sırada yer alan Portekizli çimento üreticisi Cimpor, Yibitaş Lafarge’ı 535 milyon Euro’ya satın alarak Türkiye pazarına girdi. Cimpor Türkiye’de Sivas, Yozgat ve Çorum’da 3 çimento fabrikası, Hasanoğlan, Nevşehir ve Samsun’da 3 öğütme-paketleme tesisi, Ankara, Kapadokya ve Karadeniz bölgesinde 12 hazır beton tesisi ile Bünyan ve Lalahan’da 2 agrega ocağının sahibi olarak faaliyetlerine devam ediyor. Portekiz’in yanı sıra İspanya, Fas, Tunus, Mısır, Brezilya, Çin, Güney Afrika, Mozambik ile Cape Verde’de faaliyet gösteriyor.

cimpor cement sap erp çimento

Proje kapsamında Cimpor Grubu’nun iş süreçlerini SAP ERP sistemi üzerinden takip edebilmesi ve geliştirebilmesi amaçlandı. Ana yükleniciliğini SAP Türkiye’nin yaptığı, MBIS’in de danışmanlık hizmetlerini yürüttüğü projeye diğer ülkelerdeki Cimpor SAP projelerine katılmış Portekizli danışmanlardan oluşan bir ekip de katıldı. Başlangıçta Cimpor standart ERP modelinin uygulaması olarak tasarlanan proje, gerek yasal zorunluluklar, gerekse işletme yapısının karmaşıklığı nedeniyle oldukça kapsamlı bir hale geldi. Projede kantar entegrasyonunun dışında beton üretimi tarafında kullanılan mevcut uygulama ve çimento tarafında Cimpor Grubu’nun kullandığı istatistiksel veri tabanı ile entegrasyon sağlandı. Satınalma ve Stok Yönetimi (MM), Bakım ve Onarım (PM), Mali Muhasebe (FI), Maliyet Muhasebesi ve Kontrol (CO), Satış ve Dağıtım (SD), Duran Varlıklar (AA) modülleri uygulamaya alındı. Tek faz olarak planlanan projede canlı kullanım sonrası barkod entegrasyonunun da gerçekleştirilmesi amaçlanıyor.

Cimpor SAP ERP projesi Ocak sonunda canlı kullanıma geçti. Bu aşamadan sonra Cimpor Portekiz bünyesindeki danışmanlarının destek sürecini yürütmesi, gelecekteki lokalizasyon ihtiyaçları için ise MBIS danışman ekibinin desteğinin alınması planlanıyor.