Elektronik imalat endüstrisinde ERP ile çalışan lot takibi süreçlerinin değeri üzerinde durduğumuz önceki bir blog yazımızda kalite ve güvenceden bahsetmiştik. Gelişmiş ileri seviye ERP çözümleri, işletmelerin özel lot takip bilgisini, kalite kontrol personeli, envanter yöneticileri, üretim denetçileri, bakım-onarım çalışanları ve hatta finans departmanındaki çalışanların bile görebileceği kadar veri paylaşımını mümkün kıldığından, entegrasyon da sağlanmış olur.
Her şey güzel ve iyidir, ancak barkodlama – üst düzey strateji oluşturmak için ERP ile lot takibini oldukça etkili yapan araç – üretim hattındaki montaj işçilerine nasıl yardımcı olur? Çalışanlar, kendilerini destekleyen güvenilir bir ERP sistemine sahip oldukları sürece bundan oldukça fazla fayda sağlayacaktır.
Daha akıllı zaman yönetimi
Tarih öncesi zaman kaydı cihazları öldü. Yaşasın 21. yüzyılın zaman yönetimi araçları.
Barkodlama, geleneksel zaman raporlamasını her an yener.
Yalın üretim uygulamaları değişkenliğin azaltılması için standardizasyon ile ilgilidir. Ancak, imalatçılar üretimin üzerine oldukça az düşmekte ve çalışılan ile çalışılmayan arasındaki gri alana değil, öğle molalarına, vardiya bitimine vs. odaklanmaktadır. Saniyeler bile oldukça kıymetliyken çalışanlar zaman aşımı yapmakta, dolayısıyla işverenler de sıkı marjlar ve dalgalı talepler nedeniyle zorluk çektikleri sektörde etkinliği geri kazanmak için küçük ama değerli fırsatlarını kaybetmektedirler.
Barkod entegrasyonu tüm bunları değiştirir. Üretim hatları, istasyondan ilk andan itibaren iş çıkış saatine kadar ekiplerin tam potansiyelinden yararlanarak verimlilik-avantaj kazanır. Ancak ERP ile bu teknoloji çok daha fazlasını yapar. İşletmelere, her bir montaj işçisinin nasıl performans gösterdiği, belirli bir görevi yerine getirmek için ne kadar zaman harcadığı, genel olarak takıldığı yerlerin nereleri olduğu vb. konularında veri odaklı bir içgörü sunma gücü vardır. Bu sayede en iyi performanslara sahip olan çalışanlar belirlenerek istikrarlı ve güvenilir üretimi 7/24 desteklemek için vardiya boyunca eşit olarak dağıtılabilir.
İmleme olarak barkodlama
İş tüketici elektroniği montajında organize olmaya gelince, şans üretim hattının lehine değildir. Minyatürleştirme gibi trendlerin baskısı elektronik ürünlerde son 10 yılda baskılı devre kartlarındaki deliklerin ve çizgi genişliklerinin, yüzde 80 gibi yüksek bir düşüş yaşaması ve işlemci boyalarının son 90 yıl içinde ortalama 90 nanometre’den 14’e düşmesi doğrultusunda limitleri zorlamakta.
Bu, birkaç minnacık ürün bileşeni için yapılır. Ancak tüketiciler sürekli olarak yeni teknolojilerin daha azıyla daha fazlasını yapmasını bekliyorlar; bu nedenle de parçalar ürün başına büyüdükçe sayıları küçülüyor. Bununla birlikte, işletmeler gelişmekte olan pazarlara yönelirken, temel montaj için emsal teşkil edecek bir standart operasyon prosedürü de bulunmamaktadır. İşçilerin, görevlerini etkili bir şekilde yerine getirmeleri için gereken rehberlik eksik olduğunda, yeni yollar denemek her ne kadar heyecan verici olsa da montajda hata olasılığı oldukça yüksektir.
Çalışanlar her adımdan sonra bir barkod okutarak, tam olarak nerede hangi süreçte olduklarını, hangi parçaların eklenmiş olduğunu takip eder ve bir sonraki adımda ne geldiğini ve monte edilmiş bileşenlerin hangi test sürecinden geçtiğini takip eder. Geçmişte bu türden bir doğruluğu elde etmek ve kayıt altına almak için işçiler titizlikle, el yazısı veya daktilo notları tutmak zorunda kalırlardı, bu da yapılması gereken işleri yapmak için geçirecekleri vakitlerini azaltırdı. ERP sistemi, taranan tüm barkodları işlemeye uygun dizilere dönüştüren yapıdır.
İnsan hatasını denklemin dışına çıkarın
Kazalar elbette olur. Böyle karmaşık montaj işlemlerini küçük sıkıntılardan izole etmek için kusursuz bir yol bulunmamakla birlikte, barkodlama oldukça önemli bir riskin mümkün olduğunca aza indirgenmesine yardımcı olur: insan hatası.
İşverenlerin montaj ekiplerini ne kadar iyi eğittiği o kadar da önemli değil, yanlış tuşa basmayla oluşan yazım hataları ve manuel girişle ilgili diğer yaygın sorunlar daima alt satırlarını ve verilerin kalitesini etkiler. Tarayıcılar ve barkodlar, bu tehdidi ortadan kaldırırken, montaj aşamasında arızalı bileşenlerinin rapor edilmesi için gereken süreyi de azaltırlar. ERP, bu önemli veriyi doğru kanallar boyunca yaymak için gereken uçtan uca entegrasyonu sağlar.
Sonuçta, barkodları ve ERP’yi eşleştirmek, kaliteden ödün vermeden veya büyük veri denizinde boğulmadan zamandan tasarruf ederek üretim verimliliğinin artırılmasına yardımcı olur. Ama hepsinden önemlisi, bu yenilikçi kombinasyon, montaj işçisinin elinden gelenin en iyisini gerçekleştirmesine, dolayısıyla hem direkt olarak ekibine, hem de şirkete gerçek bir katma değer sağlamasına imkan verir.
Sponsored Content
29 ülkede, 65 iş ortağı ve 1.000’den fazla danışmanı ile 3.500′den fazla Küçük ve Orta Ölçekli (KOBİ) müşterisine 35 yıldır hizmet sunan abas, ürünü olan abas ERP ile müşterilerine standart ERP modüllerinin yanı sıra CRM (Müşteri İlişkileri Yönetimi), Mobil Çözümler, Business Apps, BI (İş Zekası), APS (İleri Planlama Çizelgeleme), DMS (Doküman Yönetim Sistemi), Proje Yönetimi, Konfigüratör, e-Fatura, e-Defter ve Webshop çözümlerini de sunmaktadır.