Açık Kaynak ERP: Günümüzün En Sıcak teknolojisi mi?
Önümüzdeki 3 – 5 yıl içerisinde kurumlar için en ilginç yükselen teknoloji trendi sizce ne olacak? lpucu verelim: Muhtemelen Apple tarafından dizayn edilmeyecek. CIOI08 konferansında konuşan Capital One’ın eski CIO’su olan Gregor Bailar’a gore bu teknoloji ERP’de açık kaynak kod olacak.
Şaşırdınız mı?
Belki de şaşırmadınız. Bugüne kadar kurmuş olduğu ERP sisteminden pişman olmayan bir CIO görmemişsinizdir. Daha da kötüsü bu pişmanlıkların sayısı son yıllarda gittikçe artmaya ve yükselmeye başladı.CIO dergisinin 20. yıl özel sayısında işlediği dosyasında birçok CIO’nun 2004 yılından beri gerçekleştirdiği ERP dönüşümlerinden memnun olmadıklarını ve bu dönüşümlerin hem çok zaman hem de para kaybettirdiğini düşündüklerini ortaya koymuştu.
Günümüzde birçok CIO halen aynı ERP sistemlerinin yeni sürümlerini kullanıyorlar ve bu pazarın en büyük iki oyuncusu da Oracle ile SAP.
Rekabetin olmaması demek, inovasyon yapılmaması ve bu yazılımların daha sadeleştirilmesini ve IT”nin ihtiyaç duyduğu hızla uygulanabilme özelliklerine kavuşamaması anlamına geliyor. Şüphe yok ki, kullanmaya değer açık kaynak kodlu alternatiflere olan açlık, Bailar gibi IT liderlerini ayaklandırıyor. “Şu anda kullandıklarımızı ağlatacak bir açık kaynak kodlu ERP sistemine sahip olmak isterdim,” diyor Bailar, kendisini dinlemeye gelen konferanstakilere. (Bailar konuşmasında aynı zamanda Wimax’ın en büyük ikinci gelişen teknoloji olduğuna vurgu yapıyor).Bailar ile beraber konferansta konuşma yapan British Telecom Group yöneticisi JP Rangaswami, kendi IT takımının şu sıralar açık kaynak kodlu ERP sistemi olan Thingamy ile çalıştıklarını anlattı. Thingamy kesinlikle açık kaynak kodlu ERP pazarındaki tek ürün değil. Birçok CIO hali hazırda kullaıımakta oldukları devasa sistemlerini boşamaya hazırlar. Hatta bazı orta seviye şirketlerin CIO’ları Compiere ERP Suite ve OpenBravo ile birlikte bu pazardaki ürünleri kullanmaya başladılar bile.
Peki hem orta ölçekli hem de büyük firmaların açık kaynak kodlu ERP sistemlerine hızlı bir şekilde geçmeye başlayacakları bir gun olacak mı? Bu halen belli değil. Ancak kurumlarda artık daha farklı bir yaklaşımı bulunduğunu hatırlatmakta fayda var. Birçok CIO artık sanallaştırılmış ortamlarda farklı kurumsal ihtiyaçlar için Linux kullanmaya başladı. Kurum için geliştirme departmanlarında kendilerine has yazılımlar geliştiriyorlar. Tamamen açık kaynak kodlu olan SugarCRM’i bir başarı öyküsü haline getirmeyi başardılar. Açıkçası devasa bir kurumu açık kaynak kodlu bir ERP sistemine taşıyacak olan tecrübeye sahip durumdalar.