Türk mühendislerin geliştirdiği bütünsel yazılım çözümlerini tüm dünyaya ihraç eden global teknoloji firması IAS, Endüstri 4.0 vizyonu ile çalışmalarını sürdürmeye hız kesmeden devam ediyor. IAS Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Hakan Karabiber ile firmasının global arenadaki faaliyetlerini ve 2021 yılındaki hedeflerini konuştuk. Karabiber, canias4.0 ile sundukları caniasERP, IoT, big data, AI, cloud, iasDB, caniasIQ gibi pek çok teknolojiyi ve globaldeki pazar potansiyellerini anlattı. 2020 yılını başarılı bir şekilde tamamladıklarını da aktaran Karabiber, 2021 yılında da iddialı olduklarını söylüyor: “2020’de firmamızın cirosunu yüzde 35 arttırdık ve ekiplerimizi de yüzde 50 oranında büyüttük. 2021 yılının da yoğun, zorluklarla dolu ancak bir o kadar da başarılı bir yıl olacağını biliyoruz. Yeni yılda da ilerleyişimizi sürdürecek, operasyonlarımızın hacmini genişleteceğiz. Bu yıl, faaliyet gösterdiğimiz tüm ülkelerde en az yüzde 100 oranında büyümeyi hedefliyoruz ve bu hedef bizim için uzak değil!”

canias 4.0

Firmanızdan bahseder misiniz?

IAS Holding, 1989 yılında kurumsal kaynak planlama çözümleri üreten bir yazılım firması olarak kuruldu. 1994 yılında İstanbul’daki ar-ge merkezinde kendi teknolojimizi üretmeye başladık. 1997 yılında Türkiye’nin ilk TUBITAK destekli, yüzde 100 yerli yazılım geliştirme platformu TROIA’yı piyasaya sürdük. Kurumsal kaynak planlama ürünümüz caniasERP’yi de TROIA platformunda geliştirerek hizmete sunduk. Firmamız, her zaman kendi teknolojisini üretmeyi ve dijital dönüşüm sürecine öncülük etmeyi vizyon edindi. Kurulduğu günden beri çalışmalarımızı hep geleceği planlayarak gerçekleştirdik. Gelecekte yapacağımız çalışmaların altyapısını oluşturmak için 2019’un başında kendi veri tabanımız IAS Database’i (iasDB) de müşterilerimizin hizmetine sunduk. Bugün geldiğimiz noktada, artık yalnızca bir ERP üreticisi değiliz! Müşterilerimizin Endüstri 4.0 yolculuğunda ihtiyaç duydukları tüm teknolojileri tek bir yazılım ile hizmete sunan, global bir teknoloji firmasına dönüştük. canias4.0 çatısı altında, kurumsal kaynak planlama çözümümüz caniasERP’nin yanı sıra IoT, big data, AI (yapay zeka), cloud çözümleri, kendi veritabanımız iasDB, iş zekası çözümümüz caniasIQ ve e-Devlet entegrasyonları başta olmak üzere pek çok inovatif ürünü hizmete sunuyoruz. Teknolojik çözümlerimizle birlikte sunduğumuz danışmanlık ve eğitim hizmetleri ile de müşterilerimizin tüm ihtiyaçlarına yanıt veriyoruz. Türkiye’de, Türk mühendisler tarafından geliştirilen ürün ve hizmetlerimizi dünyanın dört bir yanına ulaştırıyoruz.

Yurtdışında hangi ülkede/ülkelerde yatırımlarınız bulunuyor?  Global arenadaki çalışmalarınızı özetleyebilir misiniz?

Dünya çapında 1000’den fazla müşteri, 30 binden fazla kullanıcı ve 50’den fazla iş ortağıyla 31 ülkede 16 dilde hizmet veriyoruz. Almanya, Türkiye, Hindistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Güney Kore, İsviçre ve Amerika Birleşik Devletleri’nde bulunan toplam 12 ofisimiz ve dünyanın dört bir yanındaki iş ortaklarımız ile global arenada operasyonlarımızı başarı ile sürdürüyoruz. Kullanıcılarımıza daha kaliteli hizmet vermek amacıyla tüm dünyada çalışmalarımıza hız kesmeden devam ediyor, partner ağımızı da globaldeki ofis ve çalışan sayılarımızı da her geçen gün arttırıyoruz.

Hangi sektörlerde hangi hizmet veya ürünlerle faaliyette bulunuyorsunuz?

Tek bir sektörden söz edemeyiz. Hem üretim sanayiinde hem de hizmet alanında hemen her sektörden müşterimiz bulunuyor. IAS, sektör bağımsız olarak teknolojik çözümler sunan bir firma. Ürünlerimizi her zaman esnek, özelleştirilebilir, geliştirilebilir, kolay entegre edilebilir ve kullanıcı dostu olarak geliştiriyoruz. Bu konuda en büyük avantajımız ise, kendi yazılım geliştirme platformumuz olan TROIA’ya ve kendi veritabanımız olan iasDB’ye sahip olmamız. Bu yola çıktığımızda ana hedefimiz buydu: müşterilerimizin ihtiyaçlarını en ince detayına göre analiz ediyor, gerekli olan geliştirmeleri onların iş süreçlerine göre hızlı şekilde adapte edebiliyoruz. ERP çözümümüz caniasERP’nin birbiri ile tam entegre çalışan standart modülleri üzerinde özelleştirme yapmak, TROIA Platformu sayesinde çok kolay. Üstelik geliştirme sürecinde de müşterilerimizi özgür bırakıyoruz. Özelleştirme talepleri IAS’nin alanında uzman danışmanları tarafından gerçekleştirilebileceği gibi, müşterilerine açık kaynak kodu ile sunulan TROIA sayesinde firmalar kendi IT ekiplerini oluşturarak diledikleri geliştirmeleri proaktif şekilde kendileri de gerçekleştirebilir. Ürün ve hizmetlerimizi, 30 yılı aşkın tecrübemiz ve müşterilerimizden gelen geri bildirimler ve talepler doğrultusunda her gün yenileyeme ve iyileştirmeye devam ediyoruz. Müşterilerimizi ‘geleceğe hazırlamak’ için her zaman ileriye dönük projelere imza attığımızı söyleyebilirim. Endüstri 4.0 vizyonuyla çıktığımız bu yolda, caniasERP, IoT, big data, cloud, AI, iasDB, canias IQ, web client, e-Devlet uygulaması entegrasyonları gibi pek çok ürünümüz ve bunun yanı sıra danışmanlık ve eğitim hizmetlerimizle müşterilerimizin tüm ihtiyaçlarına yanıt veriyor, dijital dönüşüm yolculuğunda onlara rehberlik ediyoruz.

Kaç ayrı ulustan çalışanı istihdam ediyorsunuz? Global istihdamınızın sayısı ne kadar, toplam istihdamınızın yüzde kaçını oluşturuyor?

Daha önce de bahsettiğim gibi IAS, çok uluslu, global bir firma. Ar-ge merkezimiz İstanbul’da ve ürünlerimiz Türk mühendisler tarafından üretilip Türkiye’den dünyaya ihraç ediliyor. Ancak Almanya, İsviçre, Hindistan, Güney Kore, Birleşik Arap Emirlikleri ve Amerika Birleşik Devletleri’nde bulunan ofislerimizde hemen hemen her ulustan çalışanı istihdam ediyoruz. Global çalışanlarımız, toplan istihdamımızın yüzde 40’nı oluşturuyor. Globaldeki ofislerimiz, çoğunlukla satış ve danışmanlık hizmetlerine odaklanmış durumda. Bu ofislerimiz ve dünyanın dört bir yanında bulunan iş ortaklarımız sayesinde ürünlerimizi başarı ile ihraç ediyor, projelerimizi başarı ile sürdürüyoruz.

Teknolojiyi İyi Kullanan Firmalar Pandemiden Karlı Çıkacak

2020 yılı firmanız için nasıl geçti?

IAS, yıllardır firmalara, iş ortaklarına ve hatta kendi sektöründe faaliyet gösteren rakiplerine ‘Geleceğe hazır mısınız?’ sorusunu soruyor. 2020 yılında beklenmedik şekilde ortaya çıkan pandemi, bu sorunun ne kadar önemli olduğunu kanıtladı. Çünkü yüzünü geleceğe dönmüş, teknolojiyi iyi anlamış ve gerekli yatırımları yapmış olan firmalar bu süreçte büyük avantaj elde ettiler. Günümüzde dijitalleşme ve Endüstri 4.0 ile gündeme gelen teknolojilerin çok daha fazla önem kazandığı aşikar. Pek çok firma bunu bizzat deneyimledi ve pandemi süreci ile birlikte yatırımlarını bu yönde yoğunlaştırmaya öncelik verdi. IAS olarak, 2020 yılında pandemiye rağmen çalışmalarımızda hız kesmedik. Yeni koşullara ve iş yapış şekillerine hızlı şekilde adapte olduk ve doğru planlama, hızlı adaptasyon ve geliştirdiğimiz ileri teknoloji ürünlerimiz sayesinde bu zorlu süreci başarı ile geçirdik. 2020’de firmamızın cirosunu yüzde 35 arttırdık ve ekiplerimizi de yüzde 50 oranında büyüttük. 2021 yılının da yoğun, zorluklarla dolu ancak bir o kadar da başarılı bir yıl olacağını biliyoruz. Yeni yılda da ilerleyişimizi sürdürecek, operasyonlarımızın hacmini genişleteceğiz. Bu yıl, faaliyet gösterdiğimiz tüm ülkelerde en az yüzde 100 oranında büyümeyi hedefliyoruz ve bu hedef bizim için uzak değil!

2021 yılında özellikle hangi konulara yoğunlaşmayı planlıyorsunuz? Hedefleriniz neler?

Endüstri 4.0 ile birlikte sık sık gündeme gelen IoT, makine öğrenmesi, big data gibi konulara yoğunlaşmış durumdayız. Aslında bakarsanız, bunlar yıllardır üzerine çalıştığımız konular. 2021 yılında çalışmalarımızın sonuçlarını almaya başlayacağımıza inanıyoruz. 2020 yılı içerisinde, pandemiye rağmen, özellikle IoT konusunda çok başarılı projelere imza attık. 2021 yılında bu projelerin kapsamını ve sayısını önemli oranda arttıracağız. Diğer yandan iasDB’yi geliştirirken ana hedeflerimizden biri yapay zeka, makine öğrenmesi, big data gibi alanlardaki çalışmalarımızda hareket özgürlüğüne sahip olmaktı. Bunun avantajını şimdiden kullanmaya başladık bile. İlerleyen dönemlerde bu alanlardaki projelerimizi de sık sık duyacaksınız.

Müşterilerimize Hareket Özgürlüğü Sunuyoruz

Firmanızın teknolojik yatırım, Ar-Ge çalışmaları ve yeni proje yatırımları hakkında bilgi alabilir miyiz?

Ar-ge çalışmaları IAS için her zaman odak noktalarından biri oldu. Bu alandaki iş gücümüzü ve yatırımlarımızı sürekli olarak büyütüyoruz. Yerli bir teknoloji firması olarak, Endustri 4.0 konusunda öncü olma hedefimiz doğrultusunda ve ar-ge çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Kendi teknolojilerini üreten bir firma olarak, konseptsel çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Daha önce özetlediğim gibi 2020 yılı boyunca üzerinde çalıştığımız IoT, big data, yapay zeka, iş zekası gibi konularda gerçekleştirdiğimiz sahada deneyimlemek ise 2021’in en önemli hedeflerinden bir tanesi. Müşterilerimize her zaman hareket özgürlüğü ve esneklik vaad ediyoruz: 2020 yılı içerisinde geliştirdiğimiz yeni lisanslama modelimiz ile bunu bir adım daha öteye taşıdık. Kurumsal kaynak planlama çözümümüz olan caniasERP’nin modüllerini müşterilerimizin ihtiyaçlarına ve süreçlerine odaklanarak daha esnek bir yapıda yeniden kurguladık. Bu kurgu ile müşterilerimizin doğrudan ihtiyaç duydukları modüllere daha uygun maliyetler ile erişebilmelerini hedefledik. 2021’de yeni modüllerin yaygınlaşması ve daha fazla kullanılması adına çalışmalarımız olacak. Yeni lisanslama modelimizin yanında kullanıcı dostu yeni arayüzümüz ile ilgili de önemli çalışmalar gerçekleştirildi. Bu yıl, bunun tanıtılması, çıktılarının ve geri bildirimlerinin toplanması, gerekli eğitimlerin ve dokümantasyon çalışmalarının yapılması da odağımızda. Ayrıca, hızlı geçiş mekanizmalarımız ile sistemimizi yeni kullanmaya başlayan müşterilerimizin online olarak, hızla adapte olmasını sağlayacağımız çalışmalarımız mevcut. Güvenlik anlamında da önemli geliştirmelerimiz oldu. Şu an veri güvenliği ile ilgili önemli bir noktadayız, 2021 yılında bu konudaki çalışmalarımızı genişletmeyi planlıyoruz. Tüm bunların yanında 2021 yılında, IoT ile ilgili projelerimizi, yeni geliştirmelerimizi ve yeni IoT cihazlarımızı sahada deneyimleyeceğiz. İş zekası konusundaki çalışmalarımızı bir adım öteye taşıyacağız. e-İmza prosedürlerine entegre olması ile ilgili de projelerimiz olacak. Son olarak, arşiv mekanizması konusu da 2021 gündemlerinden bir tanesi.

Ar-Ge sonucu ürettiğiniz ürünlerin muadillerinden farkını anlatır mısınız? Sizi Türkiye’deki ve globaldeki rakiplerinizden ayıran özellikler neler?

Bizim ürünlerimiz her daim geleceğe hazır! Yazılım geliştirme platformumuz ve müşterilerimize açık kaynak kodu ile sunduğumuz TROIA, kendi veritabanımız iasDB, kullanıcı dostlu arayüzümüz ve yeni lisanslama modelimiz üzerinde geliştirme ve iyileştirme yapma özgürlüğüne her daim sahibiz. Müşterilerimize esnek, tam entegre çalışabilen bütünsel yazılım çözümleri sunuyoruz. canias4.0 çatısı altında sunduğumuz teknolojiler sayesinde müşterilerimiz tek bir yazılım ile tüm iş süreçlerindeki tüm ihtiyaçlarına çözüm bulabiliyor. canias4.0 sayesinde üçüncü parti yazılımlara olan ihtiyaç da ortadan kalkıyor. Bu da yatırım anlamında müşterilerimize çok büyük bir avantaj sağlıyor. Ayrıca yeni lisanslama modelimiz de müşterilerimizin daha düşük bütçeler ile en yüksek verimi alabilmeleri için tasarlandı. Özetlemek gerekirse, canias4.0 teknolojileri, müşterilerine hareket özgürlüğü, hız, esneklik, özelleştirme imkanı, kolay geliştirme kabiliyeti ve düşük maliyet avantajları sunuyor. Sunduğumuz tam kapsamlı yazılım çözümlerimiz bizi müşterilerimizden ayıran en önemli özelliğimiz.

Globaldeki Etkinlik Alanımızı Genişletiyoruz

Globalde hedefiniz nedir, yeni yatırımlarınız olacak mı?

Hem globaldeki ofislerimizde hem de iş ortaklarımız ile başlattığımız projelerimizde etkinlik alanımızı arttırmayı hedefliyoruz. Bu yıl, özellikle Güney Kore pazarındaki operasyonlarımıza ağırlık verdik. Burada iş ortağımızla birlikte çalıştığımız önemli bir projelerimiz var. 2021’de bu projelerin de kapsamının büyüyeceğini düşünüyoruz. Büyük, global bir otomobil üreticisiyle beraber birçok otomobil yan sanayii firmasının yurtdışı üretim merkezleri 2021 yılında hedefimizde olacak. Diğer odak ülkelerimizden biri de Almanya. Orada üç ofisimizle faaliyetteyiz ve çalışmalarımız da hızla devam edecek. Diğer yandan, daha önce söz ettiğim gibi, İngiltere bu yıl bizim için önemli ülkelerden biri. 2020 sonunda burada yeni bir iş ortağı daha edindik. Özellikle üretim sektöründe ERP açısında büyük bir potansiyel olduğunu görüyoruz ve çalışmalarımızı arttıracağız. Bunların yanı sıra Litvanya, Pakistan, İspanya ve Fransa da odağımızdaki ülkeler arasında.