ERP

Her yeni gün beraberinde bir değişimi getiriyor. Bu değişimler iş dünyası açısından takip edilmesi ve hızla uyum sağlanması gereken trendlere dönüşürken, işletmeler açısından çoğalan alternatifler kafa karışıklığı ve endişeye sebep olabiliyor. ERP yazılımları, teknolojik trendler açısından oldukça değişken bir yapıya sahip. Sürekli gelişen ve değişen sistemler işletmeler açısından birçok soruyu beraberinde getiriyor. Bugün herhangi bir şey satın alacağı zaman müşteri açısından kişiselleştirilebilir yapı oldukça büyük önem arz ediyor. Söz konusu yazılım olduğunda ise bu trend hayati bir önem taşıyor. Esnek yapıya sahip ERP yazılımlarının geleceğe yatırım olduğu gerçeğinden hareketle, bu yazımızda sizlere ERP özelleştirmelerinden ve özelleştirme sürecini nasıl yönetmeniz gerektiğinden bahsetmek istiyoruz.

ERP

Günümüzde birçok yazılım işletmenin ihtiyacı olan kapsamlı değişiklikleri yapma imkânı sunuyor. Fakat bu değişiklikleri yapmaya kalkıştığınız an hata eğilimini de hissedilebiliyor. Peki, başarılı ve iş süreçlerinizde etkin bir değişiklik yaratacak ERP projesini özelleştirmenin avantajları ve dezavantajları nelerdir? Ve özelleştirme süreci nasıl yönetilmeli?

Global alanda yapılan araştırmalar, ERP sistemlerinin %90’ının küçük özelleştirmelere sahip olduğunu, %36’sının ise kodun %50’sinden fazlasını değiştiren özelleştirmelere sahip olduğunu gösteriyor.

ERP ÖZELLEŞTİRMELERİNİN ARTILARI VE EKSİLERİ

ERP sisteminde yapılan değişikliklerin artması, karmaşanın ve maliyetin de artabileceği ihtimalini beraberinde getirir. Bu noktada yine danışmanlığın değerinden bahsetmek gerekir. Eğer doğru danışmanlık hizmeti ile sistem uygulama sürecini başarılı bir şekilde geçirirseniz, ERP özelleştirmesinin yaratabileceği sorunları da elersiniz. Doğru danışmanlık hizmetine dair bir önceki yazımızı buradan okuyabilirsiniz.

ERP sistem güncellemeleri, özelleştirilmiş bir ERP açısından çok daha zorlayıcı bir hal alabilir. Herhangi bir değişikliği desteklemek için kodun yeniden yazılması gerekir ve bu durum sistem yükseltildikçe zorlaşmaya devam eder. Dolayısıyla aşırı özelleştirmenin ERP karmaşasının ana kahramanı olduğunu söyleyebiliriz. Ayrıca bağımsız bir araştırma, pek çok kuruluşun ERP sistemini değiştirme kararı vermesinde aşırı özelleştirmenin etkili olduğu sonucuna ulaştı.

Tüm bunların yanında özelleştirmenin en güzel yanı kuşkusuz ki işinizin ihtiyaçlarını karşılamak üzere tasarlanan bir ERP sistemine sahip olmanızdır. Ayrıca, özelleştirme kuruluşunuzun rekabet avantajı olan alanlarını geliştirmenize yardımcı olur.

İHTİYAÇLARINIZI BELİRLEYİN

ERP sisteminde özelleştirme yapmadan önce, seçim aşamasında ihtiyaçlarınızı belirlemeniz oldukça büyük önem taşır. İlgilendiğiniz ERP sağlayıcılarının özel çözümlerinin her işletmeye uygun bir yapı sağlayabileceğinden emin olmalısınız. Örneğin, CoreSys’in sağladığı E-bankacılık çözümü gibi özel çözümlerin her sektöre ve her işletmeye tam uyum sağlayabilir.

GEREKSİZ ÖZELLEŞTİRMELERİ KALDIRIN

İşletmeniz büyüdükçe ihtiyaçları ve hedefleri de artar. Bir zamanlar sizin için gerekli olan bir süreç şu anda gereksiz olabilir. Bu durumun benzeri ERP sistemi için de geçerlidir. Mevcut bir ERP özelleştirmesi artık işletmenize değer sağlamıyorsa tutmanın bir anlamı yoktur. Gartner’da Pazarlama Metin Yazarı Zach Hale’e göre bir özelleştirmeyi kaldırmayı düşünüyor fakat endişe duyuyorsanız, kararınızdan tam anlamıyla emin olmadan gerçekleştirmek sisteminizde büyük hatalara neden olabilir.

Her ne kadar içinde yaşadığımız dönem, özelleştirmeleri zorunlu kılsa da aşırı özelleştirmeler, sisteminizin başarısını olumsuz anlamda etkileyebilir. Farklı iş süreçlerinize tam anlamıyla uyum sağlayabilecek ve sektörünüzün gerektirdiklerini yerine getirebilecek bir ERP sistemi arayışındaysanız, CaniasERP hakkında daha detaylı bilgi almak için CoreSys’e ulaşabilirsiniz.