ERP HABER – 1980 yılından bu yana 35 senedir kademeli olarak İran üzerinde uygulanan ambargoların 2016’da tamamen kalkması ile sanayileşmede hız kazanması beklenen İran’daki ERP yazılım pazarının da hareketlenmesi bekleniyor.

iran

Türkiye’de faaliyet gösteren özellikle yerli ERP yazılım firmaları İran üzerinde oluşan bu pazar için büyük bir heyecan duyuyor. Öyle ki, Yazılım Sanayicileri Derneği (YASAD), ambargodan kurtulan İran’a 1 yılda 1 milyar dolarlık yazılım ihraç etmeyi hedefliyor.

2016’da İran yazılım pazarına 1 milyar dolarlık ihracat yapılacak.

Gelecek 10 yılda Türkiye’yi bilgi ve teknoloji alanında bölgesel merkez yapmak ve 5 trilyonluk dünya yazılım pazarının yüzde 5’ine sahip olmak için çalıştıklarını ifade eden YASAD Başkanı Doğan Ufuk Güneş, Türk yazılım şirketlerinin 2015’te 1 milyar dolara yakın yazılım ihracatı çıtasını,İran pazarının da açılmasıyla 2016’da ikiye katlayıp 2 milyar dolara yükseltmeyi hedeflediklerini söyledi. Güneş, ambargo nedeniyle doğal olarak teknoloji alanında eksiklikleri olan İran’ın bütün sektörlerine yönelik ihracat fırsatının ortaya çıktığına dikkat çekerek “Ekonomi Bakanlığı’mız üzerinden ihracat heyeti düzenlemeyi ve İran’a tamamen yazılım odaklı bir ihracat heyeti götürmeyi planlıyoruz. Resmi kurumlarımızın da desteğiyle bu aşamayı hayata geçirdikten sonra kısa ve orta vadeli ihracat hedeflerimiz için yola çıkmış olacağız” dedi.

İran pazarı için en büyük rakibimiz Amerika, İngiltere ve Almanya

İran’daki yazılım pazarında Türkiye’nin en büyük rakibinin Amerika, İngiltere ve Almanya olduğunu söyleyen YASAD Başkanı Doğan Ufuk Güneş, “Yazılımda güçlü olduğumuz alanlarda Türk şirketleri işi direkt üstlenecek. Bizden üstün olan yabancı rakiplerin varlığında ise şirketlerimiz işe konsorsiyum çatısı altında dahil olacak” şeklinde konuştu.

iran doğan ufuk güneş yasad

ERP yazılımları ihracatımızı arttıracaktır

Yapacakları ihracatın nitelikli ve Türkiye’ye direkt döviz girişi gerçekleştirecek yapıda olduğunu belirten YASAD Başkanı Güneş, İran’ın yazılım konusundaki ihtiyaçları ve bu noktada Türk şirketleri için açılan ihracat kapılarını şu örneklerle anlattı: “Önümüzdeki dönemde İran’ın büyük data ihracatı konusunda önemli bir pazar olduğunu düşünüyoruz. Mesela bulut konusunda İran’a Türkiye’den büyük veri ve yazılım satışı olacaktır. Bunun yanı sıra perakende kanalında İran’da ciddi bir büyüme kaydedilecek. Tekstil, konfeksiyon firmaları İran’a girecek. Bu noktada doğal olarak mağazacılık yatırımları artacak. Dolayısıyla perakende sektörüne yönelik yazılımlar önemli bir ihracat kalemimizi oluşturacaktır. Diğer taraftan mobil finans, mobil sağlık, mobil bankacılık gibi mobil uygulamaların tüm alanlarında ciddi düzeyde yazılım ihracatı yapmayı planlıyoruz. Üretim artacağı için fabrikalara yönelik kurumsal kaynak planlama yazılımları alanında Türk şirketleri çok ciddi ve başarılı çalışmalara imza atmıştır. ERP dediğimiz bu yazılımlar ihracatımızı arttıracaktır. Komşumuzda üretim ve perakende sektörü ivme kazanacak. Doğal olarak bunun bir de müşteri kanadı var. İran, bu kanatta CRM uygulamalarına ihtiyaç duyacak. CRM yazılımlarında da Türkiye olarak çok önemli bir noktadayız. Bu bağlamda şirketlerimize iyi ihracat fırsatları doğacağını düşünüyoruz. İnternette iş uygulamalarında, veri yönetiminde ve diğer bütün sektörlerde ihracat yapabileceğimiz çok ciddi bir pazar açılacaktır.”dedi.

YASAD’ın ardından Türkiye ERP sektöründe Faaliyet gösteren firmalardan da konu ile ilgili açıklamalar gelmeye başladı.

CPM Yazılım, Doğu Pazarlarına Açılıyor

100% yerli sermayeyle kurulan CPM Yazılım, İran ambargosunun kaldırılmasıyla birlikte rotayı Orta Doğu’ya çevirdi. 1 milyar dolarlık yazılım ihracatının beklendiği İran pazarında %10 pazar payı hedefleyen CPM Yazılım, altyapı çalışmalarına başladı.

KOBİ ve büyük ölçekli işletmelere kurumsal kaynakların aktif ve verilmli yönetilmesini sağlayan ERP çözümleriyle %25’e varan verimlilik ve kâr artışı sunan CPM Yazılım, Birleşmiş Milletler’in İran’a uyguladığı ambargonun kalkmasıyla birlikte rotasını bu ülkeye çevirdi. CPM yazılım, İran pazarında yüzde 10’luk pazar payına ulaşmayı hedefliyor ve Türkiye’de uyguladığı “Bölgesel Çözüm Ortaklığı” modelini de bu ülkeye getirmeyi planlıyor. CPM, yazılımlarını İran’a uyumlu hale getirmek için ekip çalışmasına ve ülkedeki bilişim şirketleriyle ilgili ARGE çalışmalarına başladı.

CPM Yazılım Yönetim Kurulu Başkanı Recep Palamut
CPM Yazılım Yönetim Kurulu Başkanı Recep Palamut

CPM Yazılım Yönetim Kurulu Başkanı Recep Palamut, şirketinin Orta Doğu’ya açılımıyla ilgili olarak “ERP çözümlerimizle Türk ekonomisine hizmet eder konuma yerleşerek bu alanda hizmet sunan diğer dünya yazılım şirketlerinden çok daha esnek ve entegre çözümler geliştirebildiğimizi ispat ettik. Şimdi bu deneyimi ve başarıyı komşularımıza ve gelecek vadeden Orta Doğu pazarına taşımanın zamanı geldi.” dedi. 

Yaklaşık 1 yıl önce CPM’in başarısının ve potansiyelinin farkına vararak şirketin %60 çoğunluğunu satın alan Palamut Group, CPM Yazılım’ın bölgesel bir yazılım devi haline gelmesini hedefliyor. CPM Yönetim Kurulu Başkanı Recep Palamut, “Türkiye’deki yöneticiler CPM’in ERP çözümleriyle işletmelerine kısa süre içinde %25’lere varan verimlilik ve kâr artışı sağladığını görünce çok etkilendiler. Eminim yıllardır uluslararası yaptırımlar altında varolma savaşı veren İranlı şirketler de bu fırsatı değerlendirmek ve potansiyellerini daha iyi yönetmek isteyeceklerdir. CPM, İran’da KOBİ ve büyük ölçekli işletmere ivme kazandırabilir.” diyerek CPM’in önündeki yeni dönemin altını çizdi.

Türkiye’de 500’ün üzerinde sanayi, finans ve hizmet sektöründen kuruluşa yazılım mühendisliği hizmeti sunan CPM, ERP çözümüyle kurumsal kaynakların aktif ve verimli bir şekilde yürütülmesini sağlıyor. Risk ve zaman kaybını hızla kontrol altına alabilen CPM’in ERP yazılımı, bir işletmenin sadece stok-cari-muhasebe çözümünü değil, tüm iş sürecini tek bir çatı altından yönetmesine imkan sağlıyor.

Uluslararası projelerdeki deneyimlerimizi İran’da hayata geçirmek istiyoruz

İran Ahmet Savaş Göktürk Login
Login Yazılım ERP Çözümleri Danışmanı Ahmet Savaş Göktürk

Login Yazılım ERP Çözümleri Danışmanı Sn. Ahmet Savaş Göktürk konu ile ilgili değerlendirmesinde; “Ortak tarih ve emellerimize bakıldığında komşu ülkemiz İran’ın bizler için önem ve değeri tartışılmaz derecede önemlidir. İran’ın dünya ekonomisine entegrasyonun da konuşulduğu bu günlerde Entegre ERP yatırımlarının da ciddi anlamda gündeme geleceğini görmekte ve bu yüzden kıvanç duymaktayız. Login Yazılım olarak da uluslararası projelerdeki deneyimlerimizi İran’da da hayata geçirmek istiyoruz. Yaptırımların kalkması ile de ticaret hacminin 30 Milyar Doların üstünde ve 1 Milyar Dolarlık da yazılım ihracatının hedefleniyor olması ülkemiz için çok değerli bir süreçtir. Bu sürece katkı sağlamaktan gurur ve onur duyacağız.” diye konuştu.

 

İran için altyapı eksikliği olan finans, banka ve endüstriyel alanlarda çözüm satışları gerçekleştirilebilir

Key Of Change Genel Müdürü Murat Özanlar
Key Of Change Kurucusu Murat Özanlar

Yazılım sektöründe iş geliştirme alanında geliştirdiği farklı modeller ve yaklaşımlar ile tanınan Key Of Change Kurucusu Sn Murat Özanlar konu ile ilgili “İran ile ambargoların kalkması ile birlikte Türkiye yazılım sektörü için bir fırsat doğdu. Özellikle İran için altyapı eksikliği olan finans, banka ve endüstriyel alanlarda çözüm satışları gerçekleştirilebilir. Bununla birlikte hizmet satışı da yapmak çok mümkün. Bu konulardaki bilgi birikimimizi çok iyi anlatmamız gerekiyor. İran’da Türk malı imajı üst seviyelerde. Coğrafi yakınlığımız avantaj. Uzun yıllarda ihracat yaptık. İki tarafta birbirini tanıyor. Artık 4. Sanayi devrimindeyiz ve buna geçmek isteyen ülkelerden biride İran olacaktır. Bu büyük fırsatı iyi değerlendireceğimizi düşünüyorum.” dedi.

Shares: