AI

Günümüz teknolojisinin hızı artık öngörülemeyen bir boyuta ulaştı. Hem sosyal hayatı hem de iş dünyasını derinden etkileyen bu gelişmeler, doğru kullanıldığı zaman büyük avantajlar sunabiliyor. Özellikle yapay zekâ (AI), IoT ve Big Data gibi organizasyonların ilgi odağı olan gelişmeler, aynı zamanda ERP sistemleri içerisinde oldukça etkili olabiliyor. Bu yazımızda ERP sisteminden sağlayacağınız faydayı maksimum seviyeye taşıyabilecek yapay zekâ (AI) den bahsedeceğiz. İşte ERP sisteminiz içerisinde yapay zekadan nasıl fayda sağlayabileceğinize dair birkaç örnek;

AI

1- Satış Yönetimi

Satış yönetimi organizasyonlar için en kritik alanlardan biridir. Karmaşaya meyilli olan bu alanda başarılı bir yönetim arzulayan işletmeler için AI çözümü oldukça faydalı olabilir. Satışlarda bir AI algoritması, fiyat optimizasyonunda, puanlamada ve daha birçok konuda sizlere yardımcı olabilir. Yapay zekayı kullanarak, envanteri, kaynakları ve satış görevlilerinizin performansını daha iyi yönetmek için gelecek çeyreğin gelirini, satışlarınızı vb. daha doğru tahmin edebilirsiniz.  Bir AI sistemi ile mevcut müşterilerinize, satın alma geçmişlerine göre yeni ürün ya da hali hazırda kullandıkları ürünün güncellenmiş versiyonunu önerebilirsiniz.

2- Müşteri Hizmetleri

Müşteri deneyiminin değerinin gün geçtikçe arttığı bu dönemde, işletmelerin müşteri hizmetlerine daha fazla özen göstermesi gerekiyor. Yapay zekâ ile müşteri hizmetlerini daha hızlı, uygun maliyetli ve tutarlı hale getirebilirsiniz. Chatbot’lar ile müşteri temsilcilerinin sıradan görevlerini azaltabilir ve yalnızca karmaşık müşteri sorunları ile ilgilenmelerini sağlayabilirsiniz. Farklı departmanlardan gerçek zamanlı veri alarak, müşteri geçmişini analiz edebilir ve büyük miktarda veriyi okunabilir raporlara dönüştürebilirsiniz.

3- Envanter Yönetimi

İyi stok yönetimi, düzenli işletme operasyonları ve yeterli nakit rezervini sağlamanıza yardımcı olacak stok bulundurmak anlamına gelir. Envanter yönetiminde AI konusunda dikkat etmeniz gereken nokta sistemi değiştirmek yerine sistemin bir parçası olarak kullanılmasıdır.  AI ve öğrenen makineler ile birlikte talep tahminleri, stok seviyeleri, stok optimizasyonları ve kullanıcı taleplerini çok daha hassas bir şekilde yönetebilirsiniz.

4- Finansal Yönetim

Finansal yönetim, işletmelerin belki de en çok farkında oldukları ve önem verdikleri alandır. Finansal yönetimde yapay zekâ kullanımı, veri işleme verimliliğini artırarak, raporların doğruluğunu test etmenize olanak tanır ve piyasa verilerine göre gelecekteki finansal sonuçları tahmin etmenizi sağlar. AI ve öğrenen makineler farklı insanların girdilerinden çok daha iyi ve doğru değerlendirmelere yapabilir. Finansal yönetiminize yapay zekâ ile çok daha akıllı ve güvenilir bir yapı kazandırabilirsiniz.

5- İnsan Kaynakları

İnsan kaynakları son teknolojik gelişmelerle birlikte önemli ölçüde bir değişim yaşamaya devam etmektedir. Günümüzde yapay zekâ, şirketlerin işe alma süreçlerini ve iş gücünü yönetme biçimlerini tümüyle değiştiriyor. Yapay zekâ sistemleri işe alma sürecinizde adaylardan en alakalı olanları sizin için tarayabilir ve değerlendirebilir. Sadece işe alma süreci ile kalmayarak, aynı zamanda eğitim prosedürleri gibi zaman alan süreçleri daha organize bir şekilde yönetmenize olanak tanır. Yapay zekâ araçlarını kullanarak, İK yöneticileri çalışanların performanslarını ve ihtiyaçlarını çok daha kolay bir şekilde değerlendirerek, analiz edebilir.