Oracle Netsuite, uzun yıllardır ERP pazarının lider yazılım sağlayıcıları arasında yer alıyor. Dünyanın ilk bulut tabanlı sistemlerinden biri olan ve müşteri memnuniyeti konusunda her geçen yıl daha da iyi bir noktaya gelen Oracle Netsuite’in Türkiye dahil MEA bölgesindeki farklı ülkelerdeki yetkili iş ortağı Moneta ’nın Kurucu Ortağı Serkan Pakhuylu ile bir röportaj gerçekleştirdik. Bulut teknolojisinin önemi, pandemi sürecinde ERP sistemleri ve çok daha fazlası için Serkan Pakhuylu’nun görüşlerini ve öngörülerini dilerseniz buradan izleyebilirsiniz;
1- Öncelikle bizlere kendinizden ve ERP endüstrisindeki kariyerinizden bahseder misiniz?
2004 yılında ODTÜ Bilgisayar Mühendisliği bölümünden mezun oldum. Yaklaşık 16 senedir, IT endüstrisinde farklı rollerde görev aldım. Yazılım, satış ve danışmanlık alanlarında edindiğim tecrübenin ışığında, 2011 yılından itibaren ERP endüstrisinin içinde olduğumu söyleyebilirim. On-premise sistemlerle başlayan ERP serüvenimiz, bugün Moneta ve Oracle Netsuite çatısı altında devam ediyor.
2- Moneta, Oracle Netsuite’in Türkiye dahil MEA bölgesindeki farklı ülkelerdeki yetkili iş ortağı olarak hizmet veriyor. Peki, Moneta’nın hikayesi nedir? Moneta ekibi nasıl bir araya geldi? Şu anda Türkiye’de işletmelere sunduğunuz hizmetten bahseder misiniz?
Eski ortağım ile 2017 yılında, ikimizin de yeni bir arayış içerisinde olduğumuz bir dönemde bir araya geldik. Bildiğiniz gibi bulut sistemlere olan talep inanılmaz bir şekilde büyümeye devam ediyor. Fakat özellikle Bulut ERP, Türkiye’de çok yeni konuşulmaya başlandı. Ve On-Premise sistemler yerlerini yavaş yavaş bulut sistemlere bırakıyor. Hatta bununla ilgili bir öngörüyü paylaşmak isterim; 2025’e kadar Bulut ERP pazarının 50 milyar dolar büyümesi bekleniyor. Bizler de bu trendi yakalayabilmek adına 2017 senesinde bir bulut ERP sunan şirket olarak, Moneta’yı kurmaya karar verdik. 2017’den bu yana da KOBİ’lerin dijitalleşmesine ve büyümesine destek oluyoruz. Bu amaç doğrultusunda, şu anda sunduğumuz ürün Oracle Netsuite. Netsuite ile ilgili uçtan uca; kurulum, danışmanlık, eğitim, destek gibi her türlü hizmeti sunuyoruz. Bunun yanında, firmalarımıza Netsuite kullanan müşterilerin nasıl daha verimli kullanabileceklerine dair bir healthcare hizmeti de sunuyoruz. Sadece Türkiye değil, Ortadoğu ve Afrika’daki firmalara da bu hizmetlerimizi ulaştırabiliyoruz. Geçtiğimiz sene içerisinde, yurtdışındaki ilk projemizi Kenya’da canlıya aldık. Yurtdışı operasyonlarımızı büyütmek için Dubai ve Afrika üzerinden iş birliklerimiz devam ediyor. Netsuite’in yanı sıra KOBİ’lerin ihtiyacı doğrultusunda yeni ürünlerimizi de bu sene içerisinde portföyümüze eklemeyi planlıyoruz.
3- Oracle Netsuite, uzun zamandır global ERP pazarında lider konumda yer alan isimlerden biri. Bu başarının sürekliliğinin perde arkasında neler var?
Netsuite dünyanın ilk bulut tabanlı ERP sistemi olarak, pazarda ayrı bir noktada duruyor. Yılların verdiği deneyimle oturmuş olgun bir ürün var karşımızda. En önemli nedenlerinden birisi olarak bunu söyleyebiliriz. Netsuite 98’den bu yana bulutta çalışan bir ürün. Bulut sistemlerin günümüz müşterisine yaklaşımı değiştirdiğini söyleyebiliriz. Bilindiği üzere on-premise sistemler satın alınır ve ardından her sene bakım ücreti isteğe bağlı olarak ödenir. Fakat bulut sistem alındığında aslında bir hizmet satın almış oluyorsunuz. Bu hizmetin arka planında, veritabanı, sunucu, server gibi elementler var ve bunların tümünü Oracle Netsuite sizin adınıza yönetiyor. Böyle bir senaryoda da müşterinin memnun olmama ihtimali oldukça düşük oluyor. Netsuite’in bu konudaki metriklerine baktığımızda, %90’ın üzerinde bir yenileme oranı olduğunu görebiliyoruz. Bunu sağlayabilmek gerçekten oldukça güç olsa da Netsuite müşteri memnuniyeti konusunda her sene daha da güçlenen bir destek sistemi ile dünyanın en iyi firmalarından biri konumunda. Satışın en başından itibaren sürekli müşteri ile ilgilenen, durumu kontrol eden müşteri yöneticileri sayesinde, süreç ile ilgili en ufak bir olumsuzluk yaşandığı anda müdahale edilebiliyor. Kuşkusuz, tüm bunların yanında arkasında Oracle gibi bir devin olması da başarısının sürekliliği üzerinde etki ediyor. Finansal güç yine bu başarı için son derece önemli. Bunun yanı sıra tabi dikey endüstriyel çözümler, global bilgi birikiminin ve en iyi uygulama örneklerinin farklı ülkelere taşınabiliyor olması da bu başarı nedenleri arasında sayılabilir.
4- 2020 yılını geride bırakırken, salgın süreci işletmelere dijital olma gerekliliğini sert bir şekilde hatırlattı. Siz Moneta olarak, bu süreçte hizmet verdiğiniz firmalara ne gibi avantajlar sağladınız?
Kuşkusuz, geçtiğimiz yılın en şanslı firmaları bulut sistemleri kullanan firmalar oldu. Moneta olarak geçtiğimiz yıl canlıya aldığımız Kenya’daki projemizin geçişi normal şartlar altında haziran ayında gerçekleşecekti. Fakat, pandemi nedeniyle Kenya’ya gidemedik. Buna rağmen, uzaktan gayet başarılı bir şekilde geçişimizi gerçekleştirebildik. Bu projenin canlı geçişi, dünyanın neresinde olursa olsun firmaların iş süreçlerine kesintisiz devam edebileceklerinin güzel bir örneği oldu. Bunun yanı sıra, gerçek bulut tabanlı sistemlerde sürpriz bir maliyetle karşılaşma ihtimaliniz neredeyse sıfır. İşletmeler, her sene ne kadar ödeyeceğini bilir ve ihtiyaç duyulan tek şey internete bağlanabilen bir cihazdır. Günümüzde birçok firmanın gelmeye çalıştığı nokta tam olarak bu aslında. Moneta olarak, müşterilerimizin bu süreçte hiçbir sürprizle karşılaşmadan sorunsuz bir şekilde iş süreçlerine devam etmelerine yardımcı olduk. Bu süreçte bizim en büyük avantajımız da hali hazırda bulut sistemi kullanıyor ve bunu müşterilerimize sağlayabiliyor olmak oldu.
5- 2021 yılında firmalar nasıl güçlü bir ERP stratejisi oluşturabilirler?
Bugün büyümekte olan ya da büyüme hedefi olan, dünyaya açılmak isteyen firmaların bulut sistem dışında bir alternatifinin olmadığını görebiliyoruz. Dolayısıyla firmaların öncelikle bu gerçeği göz önünde bulundurmaları gerekiyor. Bir istatistikle açıklamak gerekirse; 2025’e kadar, dünya genelinde ERP sistemlerinin %80-%90 arasında tamamen buluta geçmiş olması planlanıyor. Firmaların bu dönüşüme hazırlanmaları, bu dönüşümün dışında kalmamaları gerekiyor. Bunu gerçekleştirmek için ise bir süreç danışmanlığı almak, atılabilecek en güzel adımlardan biri. Çünkü firmaların her şeyi kendilerinin yapmasını beklemek çok gerçekçi değil. Bir danışmanlık almak, strateji oluşturma noktasında önemli bir adım olabilir. Bizler de Moneta olarak, işletmelerin tüm iş süreçlerinin optimize edilmesi ve sonrasında ERP’ye aktarılması konusunda, KOBİ’lerimizin her zaman yanındayız!