Günümüzde teknolojinin önlenemez ilerlemesi sonucunda ülkemizde sanayi ile birlikte Kurumsal Yazılım Sektörü de her geçen gün hızla büyümeye devam ediyor. Ben Kurumsal yazılım sektörünü bir mutfağa benzetiyorum. Bu mutfaktaki en lezzetli ve doyurucu yemeği ise ERP (Kurumsal Kaynak Planlama yazılımı) olarak nitelendirirsem kimsenin itiraz edeceğini düşünmüyorum.
Tabi sektörün büyümesi demek mutfaktaki tencerenin de büyümesi manasına geliyor. Tencere büyüyünce yemekte kullanılacak malzemelerde haliyle çoğalıyor. İşte bu noktada mutfakta pişen en güzel yemek olan ERP nin tadı da bozulmaya başlıyor.
Özellikle hayatlarında hiç Kurumsal Kaynak Planlama yazılımı ile tanışmamış firmalar, bu mutfaktan Kurumsal Kaynak Planlama yazılımı istediklerinde, Kurumsal Kaynak Planlama yazılımının gerçek tadını bilmedikleri için üzerinde Kurumsal Kaynak Planlama yazılımı yazan tencerenin içinde pişen her yemeği ERP zannedebiliyorlar.
Peki bu tencerede pişen ERP ’nin gerçek tadı nasıldır? Tadanlara soralım.
ERP, Kurumsal Kaynak Planlama yazılımlarına verilen genel ismin ingilizce kısaltması diyor birisi. Tamam ama yani makarna da makarnadır sonuçta. Fakat bir çok prosesten geçtikten sonra ve diğer malzemeler içine koyulunca adı birden Lazanya oluverir. Peki Nedir Bu ERP? Tam tarifi nedir?
Kurumsal Kaynak Planlama, bana göre, bir firmanın tüm departmanlarını tek bir platformda birleştiren, ve departmanlar arası iş süreçlerini düzene sokan kurumsal iş yazılımları bütünüdür. Kısacası Kurumsal Kaynak Planlama yazılımı bir bütündür. Kurumsal Kaynak Planlama yazılımını oluşturan malzemeler ise modülleridir.
Fakat, üzerinde Kurumsal Kaynak Planlama yazan tencerenin içerisine, bir tutam stok kontrol programı atılıp iyice kaynatılırsa, ERP’nin ne olduğunu bilmeyen, henüz tatmamış firmalara çok rahatlıkla “işte bu lezzetli ERP” diye yedirmek malesef mümkün olmaktadır. Aslında bu firmanın yediği ERP değil, ERPnin bir modülüdür. Yani bu bir tencere makarnayı yaparken koyduğunuz tuzun suda kaynatılıp işte bu makarna diye sadece tuzlu suyu size kaşıkla yedirmeleri gibi bir şeydir.
Aynı örnek ile devam edersek, bu tip tek modüllük yazılımları her departmana farklı tencerelerden alıp yiyenlerde malesef bana göre ERP’nin tadını bilmiyorlar. Düşünsenize Makarna yiyeceksiniz, mutfakta 3 tencere var. Birinin içinde sadece makarna var, diğerinde tuzlu su, diğerinde de tereyağ var. Şimdi bu 3 tencereden 1 er kaşık alıp yiyince siz makarna yemişmi oluyorsunuz? İşte ERP de bunun gibidir. Eğer bu malzemelerin hepsi bir tencerede bulunuyor ve düzgün pişiyor ise ERP’dir.
Tabi tüm malzemeleri bir tencereye koymakla da iş bitmiyor. Pişirmek gerekiyor. Ancak pişirirken, makarnanın cinsine göre önerilen tarife uygun pişirmek gerekiyor. Eğer ayarı kaçırırsanız Makarna ne olur? Hamur olur veya çiğ kalır. İşte bu ERP de böyledir. Eğer Danışmanınızı dinlemezseniz ERP yi hamur yaparsınız. Tabikide o danışmanın da ERP’yi nasıl kuracağını bilmesi gerekli. Yoksa kendisi hamur olur.
Artık Makarnamız pardon ERP miz hazır. Tabikide bu ham Kurumsal Kaynak Planlama yazılımının fiyatı ve tadı aynı makarna markaları gibi farklılık gösterebilir. Markasına göre daha italyan usülü olan makarna çeşitleri olduğu gibi daha türk usulü olan makarna marka ve modellerini market raflarında görebilirsiniz. Ve hepsinin tadı gerçekten birbirinden farklı oluyor. İşte ERP de aynı bu şekildedir. Farklı marka ve model çeşitliliği piyasada buyuklu küçüklü bulunmaktadır. Fakat aynen damak tadı gibi, ERP nin tadı da firmadan firmaya farklılık gösterir.
Peki ERP’nin tadının bizim damak tadımıza uygun olduğunu nerden bilebiliriz? Bu makarna gibi 1,5 TL değilki alıp deneyelim dediğinizi duyar gibiyim. Çok Basit. O ERP’den tatmış olanlar ile konuşarak, Başarı hikayelerini okuyarak , hakkındaki haberleri araştırarak ve demolarına katılarak rahatlıkla anlayabilirsiniz. Eğer ben gene anlamam diyorsanız, Tabikide Kurumsal Kaynak Planlama yazılımı seçimi için yardım alabileceğiniz profesyonelleri bulmak aslında çok da pahalı ve zor değil…
Evet. Artık Sofraya gelmeden önce tencerede pişen ERP’nin tadına bakma zamanı. Test kullanımına geçilip makarnadan tadıldığı anda ERP’deki eksikliklerin neler olduğunu belirleyip, damak tadınıza göre eklemek, hatta sonraki öğünde makarnayı belki Salçalı yapamak isteyebilirsiniz. Bu tamamen firmanızın yapısına göre değişecektir.
Sonunda Sofraya Oturduk. Canlı kullanıma geçiyoruz. Artık özenle hazırladığımız ERP’miz tabakta masaya sunuldu. Masa kalabalık. Herkes Misafir. Tabi arada ev sahipleri de var. Herkese farklı tabaklarda ERP’yi sunuyoruz (ev sahiplerine altın yaldızlı tabakta sunmanız önerilir) ve tadına bakılıyor..
Siz çok emek verdiğiniz için herkesten çok güzel olmuş, çok lezzetli olmuş tepkisi bekleyebilirsiniz, ancak herkes aynı tepkiyi malesef vermeyebilir. Hatta Salçalı ERP’nizin çok kötü olduğunu söyleyip eleştirenler olabilir. Bu eleştirileri dikkate alıp masadaki diğer kullanıcıların damak tadını bozmadan düzeltebilirseniz ve herkesin karnını doyurup masadan gülümseyerek kalkmasını sağlarsanız, işte o zaman dünyanın En Lezzetli Salçalı ERP’sini yapmış olursunuz.
Alışılmış ERP Tanımlarına farklı bir pencereden yaklaşmak istedim. Sonuçta kalbimize giden yol midemizden geçmiyor mu?
Afiyet Olsun…
Yazar:
Endüstri ve Bilgisayar Mühendisi
Managing Director / Founder @ >Click Carrot