Türkiye’de ilk defa bir üniversite, uluslararası bir şirket ile ortak bilimsel araştırma yapma konusunda iş birliğine gidiyor. SAP Research, Boğaziçi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi bünyesinde gerçekleştirilen bir araştırmayı destekleme kararı aldı.
Dünyanın önde gelen kurumsal iş yazılımları firması SAP, Türkiye’de Boğaziçi Üniversitesi ile ortak bir araştırma projesi yürütme kararı aldı. “Hızlı ve Esnek Üretim için Bütünleşik Planlama ve Kontrol” isimli projeyi, Almanya Dresden’deki SAP Araştırma Merkezi ile Boğaziçi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği bölümünden birer ekip ortaklaşa yürütecek.

Boğaziçi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği bölümünden 4 öğretim üyesi, 2 doktora öğrencisi, 4 yüksek lisans öğrencisinin görev aldığı projenin, Temmuz 2007’de tamamlanması planlanıyor. Tedarik zinciri ve üretim sürecinde oluşan belirsizliklere yanıt verecek bir planlama yönteminin geliştirilmesi için yapılan “Hızlı ve Esnek Üretim için Bütünleşik Planlama ve Kontrol” projesinin araştırması için Boğaziçi Üniversitesi, Endüstri Mühendisliği bünyesindeki iki laboratuarını tahsis edecek.

SAP

Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ayşe Soysal konu ile ilgili yaptığı değerlendirmede; “Boğaziçi Üniversitesi Türkiye’de bir ilki daha gerçekleştiriyor, uluslararası bir IT projesine imza atıyor. SAP gibi teknoloji alanında lider bir firma ile yapacağımız işbirliği Boğaziçi açısından büyük önem taşıyor. Uluslararası alanda Boğaziçi Üniversitesi’nin saygınlığını artıracak bu proje aynı zamanda Avrupa Birliği projelerine başvurma imkanı sunacak. SAP ile gerçekleştireceğimiz araştırma projesinin ileride başka başarılı projelere vesile olmasını diliyorum” dedi.

İşbirliği anlaşması için kısa bir süreliğine Türkiye’ye gelen SAP Research Operasyon Direktörü Sinan Tümer yaptığı açıklamada; “Boğaziçi Üniversitesi ile Türkiye ve Avrupa’da, her iki tarafın faydalanabileceği uzun vadeli IT araştırma projeleri geliştirmeyi amaçlıyoruz. Yapacağımız girişimlerle, Boğaziçi Üniversitesi ile Avrupa Birliği projelerinde ortak çalışmalar yapmak ve Türkiye’de birlikte çalışacağımız araştırmacıların, dünya çapındaki IT araştırma projelerine katkıda bulunmalarını sağlamak istiyoruz” dedi.

SAP nin yazılım geliştirme kısmına aktarılıyor.

SAP-Research, dünya üzerinde iş dünyası ile ilgili yapılan fikri araştırmaları takip ederek, SAP’yi bu araştırmalara dahil etmeye çalışıyor. Böylece araştırmalarını bir kaç ofiste toplamak yerine dünya geneline yayarak farklı bakış açılarını bir araya getiriyor. Başarılı olan teorik araştırmaların sonuçları, SAP’nin yazılım geliştirme kısmına aktarılıyor. Araştırma sonuçlarının uygulamaya dönük bir yazılım haline gelmesini SAP’nin yazılım geliştirme uzmanları sağlıyor.
SAP-Research, şu an dünya üzerinde 100 den fazla akademik araştırmaya destek veriyor. SAP-Research, MIT, Stanford, Rutgers, Carnegie Melon, Berlin, Darmstadt, Dresden gibi dünyanın saygın ve önde gelen üniversiteleri ile ortak araştırmalar yürütüyor. Akademik araştırmacılarla yakın işbirliğini kuvvetlendirmek amaci ile SAP-Research’ün, 11 araştırma merkezinin bir coğu üniversite kampüslerinin içinde yer alıyor. SAP’nin 35.873 çalışanından, 200’ü SAP-Research bünyesinde, 11.600’ü de SAP’nin yazılım geliştirme laboratuvarlarında çalışıyor.

Türkiye’de ilk defa bir üniversitede uluslararası bir şirketin sağladığı destek ile fikri sermaye geliştirmek amaçlı bir IT projesi yürütülüyor olacak. Bu işbirliği, SAP Research ile Türkiye arasında uzun vadeli projelerin temelini oluşturması bekleniyor. SAP Research, benzeri araştırma iş birliklerini diğer güzide Türk üniversiteleri ve araştırma kurumları ile de yapmak istiyor.