Bir çok şirketin yılın ikinci çeyreğinde karamsar tablolar çizdiği bir düzlemde SAP nin ümit vaat eden sonuçlar açıklaması aralarında analistlerin de bulunduğu pek çok kişiyi şaşırttı.

SAP
Dün, SAP hisselerinin 6 puanın üzerinde değerlenerek 36.07 avroyu görmesini sağlayan şeyin aslında pazarın hareketlerini iyi okuyabilmek ve olumlu düşünmek ile ilgili olduğunu belirten CEO Henning Kagermann, 2010′a kadar 100 bin müşteri hedefini yakalayacaklarına inandığını söyledi.

Önümüzdeki yıl yardımcısı Leo Apotheker’e görevi devredecek olan CEO Henning Kagermann, Amerikalı rakip Oracle’ın, “SAP, TomorrowNow iştirakinin müşterilerimizin gizli bilgilerini deşifre ederek bilgi hırsızlığı yaptığını biliyordu” iddialarının doğru olmadığını, kendisinin ve yönetim kurulunun aldığı kararla da bunu ispatladığını söyledi.

Hatırlanacağı üzere Oracle, tarihi 2006′ya uzanan olayda, Alman rakibi SAP’yi ‘haksız rekabet’ ve ‘fesat karıştırmak’ suçlamalarıyla mahkemeye vermişti. Konuya esas teşkil eden olay, SAP’nin iştirakleri kanalıyla yine Oracle’ın iştiraklerinin elinde bulunan müşteri hizmetleri bilgilerine sistematik bir şekilde erişmesinden kaynaklanıyor. Oracle’ın, zararının tazmini için 1 milyar dolar tutarında tazminat istemeye hazırlandığı belirtiliyor.

Dünyanın, belirsizliklere ve daha kıt ve daha pahalı kaynaklarla üretime doğru gittiği bir ortamda kurumlara, kaynak kullanımı yazılımları sağlayan SAP’nin önümüzdeki dönemde de karlılığını devam ettireceğine kesin gözüyle bakılıyor. Analistler, SAP’nin sağlam görünümünün yatırımcıların güvenini göreli olarak artıran bir unsur oluşturduğuna dikkati çekiyorlar.

Menkul değerler aracı kurumu Brokerage Cheuvreux, SAP’nin gelecek için olumlu bir profil oluşturmasını ve hisselerindeki yükselmeyi ‘mükemmel’ olarak değerlendirdi. Brokerage Cheuvreaux, SAP hisselerinin, vergi, faiz, yıpranma payı ve yatırımın geri dönmesi unsurları bakımından çok uygun bir fiyatla piyasaya sunulduğuna dikkati çekti.

Merck Fink piyasa değerlendirme kuruluşundan analist Theo Kitz, SAP’nin ABD’deki girişiminin birinci çeyrekte yüzde 20, ikinci çeyrekte ise yüzde 39 büyümesi nin ciddi olarak övgüyü hak ettiğini söyledi.

SAP’nin, 2008 ikinci çeyrek değerlendirmelerinde yazılım ve yazılım bağlantılı hizmet gelirlerinde yatırımcı çevrelerin beklentilerinin üzerinde bir performans ile yüzde 21′lik bir büyüme gerçekleştirdiği ve 2.06 milyar avroluk gelir elde ettiği açıklandı.

SAP, yaptığı açıklamada fiyatlandırma stratejisini belirleyen oranın bu yıl yüzde 28.5′ten 29′a çıkartılmasının hedeflendiğini duyurdu. Bir karşılaştırma yapabilmek açısından Oracle 2008′in ilk çeyreğinde bu oranı yüzde 36 olarak belirlerken, yazılım devi Microsoft yüzde 31 olarak açıklamıştı.