SAP Genel Müdürü Cem Yeker Yazısında ideal bir CFO’nun nasıl olmasi gerektiğini kaleme aldı.

“Bu ayki yazımda, Haziran ayı içinde gerçekleştirdiğimiz bir etkinlikle tanıttığımız SAP’nin yeni Finans çözümünden ve ideal CFO’nun (Chief Financial Officer) görevlerini tanımlamaya yönelik SAP’nin yaptırdığı bir araştırmanın sonuçlarından bahsetmek istiyorum.

Finansal getirileri iyileştirirken şeffaflığı sağlamak, risk yönetimi ve kontrolleri sıkı bir şekilde takip etmek ve iş süreçlerine uygun bir mali sistemi yönetmekle görevli olan CFO’ların sorumlulukları giderek artıyor. Finans yöneticileri, geleneksel görevlerine ek olarak yeni görev ve sorumluluklar üstleniyor. Doğru çözümlerle profesyonel şekilde işlerini yönetemeyen finans departmanları da giderek daha karmaşık hale gelen süreçlerle uğraşmak zorunda kalıyor.

cfo

SAP geçtiğimiz aylarda, şirketlerin finansal performansını geliştirmek üzere hazırladığı yeni SAP Finans çözümünü dünyada kullanıma sundu. Biz de bu çözüm paketini tanıtmak üzere Haziran ayında bir toplantı organize ettik. Yurtdışından konuk konuşmacıların yer aldığı toplantıda, yeni SAP Finans çözümünün özelliklerini ve getirdiği yenilikleri anlattık.

SAP’nin finans etkinliği ile eş zamanlı olarak, SAP’nin dünya genelinde yaptırdığı İdeal CFO’nun sorumluluklarını ve nelerle uğraşması gerektiğini sorgulayan bir araştırma sonucunu kamuoyu ile paylaştık. Sizlerin de gazeteler de okumuş olabileceğiniz bu araştırma sonucunda öne çıkan bazı sonuçları size aktarmak istiyorum.

İdeal CFO araştırma sonuçları, CFO‘nun şirketin finans işlerinden ve finansal sonuçlardan bütünüyle sorumlu olduğunu, firmanın diğer bölümleri ile yakın ilişki içerisinde süreçleri yönetmesi gerektiğini ortaya koyuyor. Ayrıca CFO’ların farklı öneriler getiren bir konu uzmanı olduğu düşünülüyor. Araştırmaya katılanların çoğunluğuna göre CFO’lar, firmalarda devletin koyduğu düzenleme ve yükümlülükleri de takip etmeliler. Ayrıca CFO, yönetimsel sorunlar karşısında firmanın iş bütünlüğünü sağlayan ve bu sorunlarla mücadele eden kişi olarak tanımlanıyor. Firmaların yoğun rekabet altında büyümeye çalıştıkları dönemlerde ise CFO’nun iş stratejilerine destek vermesi ve firmanın stratejik planlamasına yardımcı olması gerektiği vurgulanıyor.

İdeal CFO tanımına yüklenen bu kadar çok görev ve sorumluluklar, CFO’ların ve finans yöneticilerinin bu beklentileri karşılayabilecek bir sistem ve alt yapı ile beraber çalışmasını zorunlu kılıyor. SAP’nin finans çözümü de, finans bölümlerinin bir çok işi aynı anda yapabilmelerine, detaylarda kaybolmamalarına ve şirketin finansal performansını anlık olarak takip edip, doğru kararlar vermelerine yardımcı oluyor.

SAP olarak çeşitli sektörlerdeki en iyi iş deneyimlerini bir araya getirerek, iş ortaklarımızla beraber iş dünyasına ışık tutmaya devam edeceğiz. Yazımı tamamlarken, yeni iş fırsatları yakalayacağınız güzel bir ay geçirmenizi diliyorum.”

Cem Yeker
SAP Türkiye
Genel Müdür