TEGA

TEGA,  1991 yılında su ve gaz hatlarında kullanılan polietilen boru bağlantı parçalarına yönelik olarak ülkemizin duyduğu ihtiyaç doğrultusunda 40 m²’lik küçük bir atölyede 2 çalışanı ile üretime başlamıştır. 2006 yılına gelindiğinde, üretim ve kalite çalışmalarını hızlandırmış, peş peşe en önemli uluslararası kabul görmüş akreditasyon kurumlarından ürün onaylarını ve ülke kalite sertifikalarını almıştır. 2006 yılında 12.000 m2’lik ilk fabrikasının açılışını yapmıştır. 2016 yılı başında 52.000 m²’lik yeni üretim tesisinin açılışını yapmıştır.

TEGA

TEGA, 25 yılın verdiği tecrübe ve kalitesiyle, dünyanın sayılı polietilen boru bağlantı parçaları üreticileri arasında anılmaktadır. TEGA, AR-GE çalışmalarına büyük önem vererek inovatif ürünleri ile uluslararası alanda büyük başarılara imza atmıştır. Üretiminin %80’lik kısmını, Dünya’nın 84 ülkesine ihraç etmekte ve ülke ekonomisine büyük bir katma değer sağlamaktadır. Dünyanın en büyük polietilen boru bağlantı üreticileri arasında TEGA dünya pazarına yeni ve patentli ürünler sunmayı başaran firmaların başında gelmektedir.

TEGA Mühendislik Sanayi ve Ticaret AŞ, Kurumsal Kaynak Planlaması (BilişimERP) sistemiyle lojistik ve üretim planlama süreçlerini bütünleşik olarak tek platformda yönetmektedir. TEGA lojistik müdürü M. Tolga Kıvılcım, şirketlerinin lojistik süreçlerinin BilişimERP’den öncesini ve sonrasını şöyle anlattı:

“TEGA AŞ olarak BilişimERP ile Bilişim mobile Depo Yönetimini kurmadan önce malzeme yönetimi ve stoklarımızın takibinde büyük sorunlar yaşıyorduk. Bunun yaratmış olduğu üretim kayıpları, verimsizlik ve hatalı stok seviyeleri kaynaklarımızın doğru bir şekilde kullanılmasını engellemekteydi. Ancak yaklaşık 8 ay gibi kısa bir sürede BilişimERP’nin tüm modülleriyle birlikte Bilişim mobile Depo Yönetimini de işletime alarak ürünlerimizin parti bazında, anlık ve lokasyon olarak stoklarını doğru görebiliyor ve üretim planlama için sıfır hata ile gerçek ve dinamik bir planlama yapılabilmesini sağlıyoruz…”

TEGA AŞ’nin Üretim Planlam Sorumlusu Ozan Özgüven de BilişimERP ile kazanımları hakkında şunları söylemektedir:

“Ortalama 3.500 açık iş emrinin işlem gördüğü fabrikamızda dokunmatik ekranlar yoluyla mobil saha yönetimi yazılımı kullanılmaktadır. Tüm iş emirlerinin barkodlu izlenebilirlik kartları kullanılarak başlatma/bitirme işlemleri yapılmakta, her bir bölümün koltuk deposundan kullanılan malzemeler tüketilmekte ve yarı ürünlerin ilgili koltuk depoya stok girişleri yapılmaktadır.

15.485 son ürün çeşidine sahip olan firmamızda gerek operatörler gerekse kalite personeli tarafından yapılan tüm ölçümler mobil kalite sistemi ile Bilişim ERP’ye entegre biçimde kaydedilmektedir. Kalite ölçüm sonuçlarına göre yarı ürünlerin karantina/red/kullanılabilir olması kararları tüm sistemle entegre olarak verilebilmekte ve stok yönetimine yansıtılmaktadır. Ürün çeşidi ve ağırlıkları çok farklı olduğundan kutu için miktar kontrolleri bu sektörde çok önemlidir. Kantar entegrasyonu ile toplam ağırlık kontrolüne dayanan etiket yazdırma altyapısı oluşturulmuştur.

Ürünlerimizin yapısı gereği çok önemli olan kaynak barkodu, son ürün barkodu gibi tüm barkodlar sistemde üretilmekte ve etiketler basılabilmektedir. Çok ürün çeşitliğine sahip birçok firmada olduğu gibi sevk planlarına göre üretimin planlanması bizim firmamızda da çok önemli bir konudur. Bilişim ERP özel planlama çözümleri ile sevk planlarının anlık üretimdeki durumları ve yarı mamul stokları görülebilmekte ve buna göre dinamik bir şekilde bölümlerin hangi işleri yapacağı önceliklendirilerek planlanabilmektedir.”

Bilişim AŞ ve BilişimERP Hakkında

Bilişim AŞ, önemli kamusal ve özel kuruluşların Yönetim Bilişim Sistemleri (MIS) ve Kurumsal Kaynak Planlama (ERP) projelerinde sistem çözümleme/tasarım ve uygulama yazılımı geliştirme uzmanlığını, proje yönetiminde her türlü güçlüğü alt edebilecek mühendislik ustalığını, yazılım ürünleriyle ve başardığı hizmetlerle kanıtlamış, çağdaş teknolojinin bütün olanaklarına sahip, yenilikçi ve dinamik bir endüstri kuruluşudur. Bununla birlikte Bilişim AŞ, Araştırma-Geliştirme (Ar-Ge) çalışmalarıyla geliştirdiği birçok özgün yazılım ürününe sahiptir.

  • BilişimERP, kalite odaklı yaklaşımı, web tabanlı ve bütünleşik alt yapısı ile işletmelerin bütün iş süreçlerini ve kaynaklarını etkin bir biçimde yönetmeyi amaçlayan kurumsal kaynak planlama yazılımıdır.
  • BilişimERP, J2EE ortamında web tabanlı, çok katmanlı, açık yazılım mimarisi üzerinde yapılandırılmıştır ve platform bağımsızdır. Kurumunuzda kurulu herhangi bir sistem yazılımıyla çalışabilir.
  • Çok dilli kullanıcı arabirimi altyapısına sahiptir. Kuruluşunuzda çalışan yabancı uyruklu kullanıcılar, sistemi aynı anda birden çok dilde (örneğin İngilizce, Türkçe ve İtalyanca) etkileşimli olarak kullanabilirler.
  • BilişimERP, büyük ve orta ölçekli kuruluşlar için olduğu kadar daha küçük çaptaki işletmelerin de rahatlıkla edinebileceği ve kullanabileceği ölçeklenir bir sistemdir.
  • BilişimERP ile; ana üretim planı ve MRP sonuçları üzerinde hesaplama parametrelerini değiştirerek yapılan denetlemelerle, istenen parti büyüklüğü politikasına göre sonuçlar üretebilirsiniz. Bununla birlikte tanımlayacağınız ABC sınıflarına, hesaplama yöntemlerine ve düzeltim kriterlerine göre sistem ABC analizi yapabilir, sonuçları envanter kartına otomatik olarak işletebilirsiniz.
  • Min –Max. S-Q modelleri gibi stok denetim politikaları oluşturulabilir, sisteme bu politikalara göre uyarı ve sipariş listeleri hazırlatabilir, daha önce öngörülmemiş raporlar, hiçbir programlama çalışması yapılmadan sistem kullanıcısı tarafından kolayca oluşturabilir, aylık üretim bilgilerinizi adet, dakika, kg vb. birimlerle istediğiniz anda karşılaştırmalı biçimde görebilir, ekran görüntüleri ve kısa yolları özelleştirebilir, herhangi bir ekranda görüntülenen ekranlar üzerinde kolonları gizleme, belirli kolon değerlerini seçerek verileri süzme ve sıralama işlemlerini yapabilirsiniz.