ERP HABER – Trovarit Genel Müdürü Dr. Karsten Sontow ile hem pazar hem de şirketleri hakkında konuştuk. ERP, iş süreçlerinin vazgeçilmez parçası olma yolunda. Bu pazarda Türkiye de, önemli bir potansiyele sahip olarak görülüyor. Yazılım çözümlerinin seçimi ve uygulanması ile ilgili ihtiyaç duyulabilecek tüm bilgilere cevap verebilen pazar analiz ve bağımsız danışmanlık hizmeti şirketi Trovarit de, 2000 yılından bu yana Almanya’da sürdürdüğü faaliyetlerini yurtdışına taşımış ve Türkiye’yi de hedef pazarlarından biri olarak belirlemiş, burada bir ofis kurmuştu. Şimdiye kadar Almanca konuşulan bölgede hizmet sunan şirket, Türkiye ile aslında ilk uluslararası faaliyetini başlatmıştı. Trovarit Genel Müdürü Dr. Karsten Sontow ile hem pazar hem de şirketleri hakkında konuştuk.

ERP Çözümleri Yelpazesi genişliyor

Sağladıkları araçlarla araçlar ve servislerle, iş süreçlerini etkili bir şekilde organize ettiklerini, mevcut olan ERP ve iş sistemlerinin kullanımını en verimli hale getirdiklerini kaydeden Sontow, şirketleri yapacakları ERP yatırımlarıyla ilgili yönlendirdiklerini ifade etti. Sontow, “Trovarit, it-matchmaker.com üzerinde çözüm üreticileri ile bu çözümleri bünyelerinde yapılandırmak isteyen kurum ve kuruluşları biraraya getiriyor. Süreç analizi, ERP çözümü seçimi ve uygulamaya geçiş gibi pek çok konuda danışmanlık hizmeti veriyoruz. İşimizin temelinde metodoloji yatıyor. Araçlarla kuruluyor. Bu sayede müşterilerimiz kendileri de süreçleri yürütebiliyorlar. Kurulumdan tam kapsamlı çözüme kadar geniş yelpazede çözüm sunabiliyoruz. Şu anda platformumuzda 50’nin üzerinde çözüm yer alıyor. Müşteriler bu çözümler arasından kendilerine en çok uyan uygulamaları seçiyor. Bu yazılımların yelpazesi zamanla genişliyor. Örneğin Almanya’da veritabanımızda bin 500’ün üzerinde yazılım çözümü bulunuyor” dedi.

“Türkiye Almanya seviyesine gelecek”

Türkiye’de şimdiye kadar 30’a yakın proje yürüttüklerini anlatan Sontow, bu yıl  içinde iki yüze yakın proje yürütmek istediklerini  açıkladı. Sektörde kendilerini tanıtma sürecinde olduklarından bahseden Sontow, şunları söyledi: “Almanya’da ERP penetrasyonu yüzde 95 oranında. Türkiye’de bu oran ise henüz o seviyelerde değil. Türkiye’de gidilecek oldukça fazla yol var ama bu ciddi bir potansiyele de işaret ediyor. Türkiye’nin önümüzdeki on yıl içinde Almanya seviyesine ulaşacağını öngörüyoruz. Türkiye girdiğimiz dördüncü ülkeydi. Almanya’da 28, Türkiye’de ise 3 çalışanımız var. Türkiye’de ERP konusunda kötü deneyimler yaşanmış. Almanya da bu süreçten geçmişti. ERP’ye güveni tekrar oluşturmak gerekiyor.  Biz Türkiye’de şirketler  ‘ERP arıyorum ve danışmanlık istiyorum” dediklerinde çalacakları ilk kapı olmak istiyoruz.