ERP HABER – Xerox, şirketlere dış kaynak kullanımı yolu ile hizmet veren bu alandaki en büyük şirketlerden Affiliated Computer Services’i satın alarak, 500 milyar dolarlık bir hacme ulaşan bu pazarda liderliği hedefliyor. 
Dünyanın  önde gelen teknoloji şirketlerinden Xerox, Dallas merkezli Affiliated Computer Services (ACS) adlı özel bir şirketi 6,4 milyar dolara satın aldı. Xerox, ACS’nin satın alınmasıyla bir çok yeni alan ve konuda şirketlere dış kaynak hizmetleri veren global bir şirketin kuruluşuna imza atıldığını duyurdu. Xerox, ACS’in satın alınmasıyla 2008’de 3,5 milyar dolar olan bu hizmetlerden elde ettiği gelirlerin, 2010 yılında 10 milyar dolara çıkararak, bu alandaki gelirini yaklaşık üç kat artırmayı hedefliyor.

Yıllık cirosu 6,5 milyar dolar olan ACS, binlerce çok uluslu müşterisine, 100 ülkenin kamu kurumlarına 500 faklı noktada 74,000 çalışanı ile hizmet veriyor. ACS; finans, telekomünikasyon, perakende, sağlık, eğitim, ulaşım, insan kaynakları, bilgi teknolojileri, müşteri ilişkileri alanlarındaki şirketlere iş süreçlerinin yönetimi konularında dış kaynak hizmetleri sağlıyor. ACS’nin faaliyet gösterdiği iş süreçlerinin yönetimine yönelik dış kaynak hizmetleri pazarının dünyadaki büyüklüğü 150 milyar dolar ve her yıl yüzde 5 oranında büyüyor. Xerox, ACS’yi satın alarak, kendisinin hâlihazırda faaliyette bulunduğu dış kaynak hizmetleri pazarı ile birlikte, toplamda 500 milyar dolarlık büyüklükteki bir pazarda lider olmayı hedefliyor.

Satın alma ile ilgili bir açıklamada bulunan Xerox’un Dünya Başkanı Ursula Burns; “Xerox ürün, çözümleriyle, dünyanın bir numaralı BPO (Business Process Outsourcing – Dış Kaynak Yoluyla İş Süreçleri Yönetimi ) şirketi olan ACS’nin hizmetlerinin birleştirilmesi ile çok daha kapsamlı yeni bir komple hizmet kategorisi yaratmış olacağız. Xerox için oyun kurucu olacak ACS’in satın alınması, güçlü mali yapısı ve büyüyen kazançlarıyla işlerimizin ve karlarımızın artmasına yardımcı olacak” dedi.
Anlaşma şartlarına göre, ACS hissedarları hisse başına peşin olarak 18.60 dolar alacaklar. Ayrıca sahip oldukları her ACS hissesi için 4.935 Xerox hissesi sahibi olacaklar. Ek olarak, Xerox, ACS’nin 2 milyar dolarlık borcunu üstlenecek ve ACS’nin B Sınıfı hisse sahipleri için 300 milyon dolarlık değiştirilebilir imtiyazlı hisse senedi çıkaracak. Xerox ve ACS Yönetim Kurulu ile ACS Özel Komite’si tarafından onaylanan alım satım işleminin, 2010 yılının ilk çeyreğinde tamamlanması bekleniyor. ACS bağımsız bir organizasyon olarak yönetilecek ve başlangıçta ACS, bir Xerox Şirketi olarak markalandırılacak. Şirket, Ursula Burns’a rapor verecek olan Lynn Blodgett liderliğinde yönetilecek.