ERP HABER – Yeni Nesil ERP Bakım Uygulamaları MRO

Modern işletme teorisine göre, bir işletmeyi oluşturan 5 temel unsurdan biri olan sermayenin, yani makine ekipman kaynağının, üretilen ürün maliyetine katkısı, yadsınamayacak kadar yüksektir. Bu durumun farkında olan firmalar, direkt hammadde, işçilik maliyeti kadar endirekt üretim maliyetlerini de kontrol altına almak için son derece ciddi çaba sarf etmektedirler.

Endirekt maliyetleri oluşturan en önemli unsurlardan biri makine ve ekipmanların bakım giderleridir. Öngörülemeyen duruşlar, telafisi olmayan arızalar, gereksiz yedek parça stokları, plansız bakım faaliyetleri, işletmelere parasal olduğu kadar zamansal açıdan da çok büyük sıkıntılar çıkarmaktadır. Öyle ki bir imalat işletmesinin dar boğazı niteliğindeki bir makinenin zamanında bakımının yapılmamasından kaynaklanan bir arızayı takiben makinenin durması, o işletmeyi tamamen durduracak bir domino etkisi yaratabilmektedir. Ya da bir enerji santralindeki trafonun arızası tüm bir şehri elektriksiz bırakabilmekte, telafisi mümkün olmayan sonuçlar doğurabilmektedir.

İşte işletmelerin bu önemli sorunlarına IFS Uygulamaları çok etkin çözümler sunmaktadır. IFS, bir çok sektörde ve süreçte çözümleri olan kapsamlı bir ERP süiti olmakla beraber, ilk olarak 1983’te İsveç’te bir enerji santralinin bakım süreçlerini yönetmek için yazılmaya başlanmıştır. Bu nedenle bakım modülü doğal olarak sürekli yenilenmiş ve geliştirilmiştir. Bugün itibariyle geldiği noktada dünyanın en güçlü Kurumsal Varlık Yönetimi (EAM – CMMS) ve Ağır Bakım (Kompleks MRO) sistemi olarak bilinmektedir. Öyle ki 18.200 MW kapasite ve 84,7 milyar kWh/yıl enerji çıkışı ile dünyanın en büyük hidroelektrik santral projesi olan ve Çin’in Hubei ilinde Yangtze Nehri üzerine kurulan Three Georges, bu devasa ekipman parkının yönetimi için IFS Uygulamalarını tercih eden dünyanın sayılı firmalarından sadece biridir.

ifs mro erp bakım uygulamaları

ERP MRO Bakım Uygulamaları

IFS/Bakım Yönetimi, onu tercih eden bir işletmeye kısa zamanda şu faydaları sağlamaktadır:

1-) Varlık Yaşam Döngüsü’nün artmasını takiben ROI(Return on Investment)’in yükselmesi
2-) OEE(Overall Equipment Effectiveness) değerlerinin yükselmesi ve varlık verimliliğinin artması
3-) Yedek parça stoklarının kontrol altına alınması ve stok maliyetlerinin düşürülmesi.
4-) Çoklu şirket, site, lokasyon ve şantiye bazlı operasyonlarda donanım izlenebilirliğinin sağlanması
5-) Bakım maliyetlerinin kontrol altına alınması ve izlenebilirliğinin sağlanması
6-) Kestirimci Bakım kapsamında kritik ekipman göstergelerinin okunması, kayıt altına alınması ve arıza gerçekleşmeden ilgili birimlerini uyarılması ve harekete geçirilmesi.
7-) Bakım organizasyonunun daha etkin planlanması ve işgücünün daha etkin kullanımı ile verimliliğin artması, maliyetlerin düşmesi,

Ayrıca,
IFS gelişmiş entegrasyon özelliği ile tüm bakım süreçlerinizi tek bir platform üzerinden yönetmenizi sağlar. Tüm üretim süreçleri ile entegredir. Bütün bakım faaliyetleri otomatik olarak üretim planlarına yansır ve sipariş terminleri hesaplamasında dikkate alınır.

Otomasyon sistemleri ile entegre olabilir. Otomasyondan gelen sinyalleri değerlendirip gereken kayıtları ve bakım emirlerini otomatik oluşturur.

IFS, isterseniz farklı coğrafyadaki işletmelerinizi Google Map üzerinde görsel olarak takip edebilir, arıza/bakım sinyallerini harita üzerinde gösterebilir.

Sayısız yeniliklerin yanında IFS, ERP uygulamalarında devrim niteliğinde bir değişim olarak tanımlanan ve kalıplaşmış ERP kavramlarını değiştiren kendi geliştirdiği Aurora teknolojisini kısa süre önce devreye almıştır. Böylece IFS / Bakım Uygulamaları tamamen Web tabanlı olarak kullanılabilen, görsel olarak çok daha keyifli, kullanımı kolay ve fonksiyonel bir yapıya kavuşmuştur.

Artık yeni nesil IFS – Bakım Uygulamalarını kullanan işletmelerle rekabet etmek eskisinden çok daha zor olacaktır.