Günümüzde ERP seçimi geçmişe nazaran çok daha zordur. Her geçen gün gelişen teknoloji ile birlikte, rekabet şansınızı artıracak ve aynı zamanda teknolojiye her daim ayak uydurmanıza yardımcı olacak esnek yazılımı bulmak için fazlasıyla çaba göstermeniz gerekir. Artan alternatifler arasından doğru olanı bulmakta güçlük çekiyorsanız, bu 5 öneriyi takip ederek, organizasyonunuz için en doğru ERP yazılımını seçebilirsiniz.
Dijital dönüşüm adına ilk adımı atarak ERP ihtiyacınızı belirlediniz fakat nereden başlayacağınızı bilemiyor musunuz? Günümüzde artık sadece süreç yönetimini sağlayarak başarıya katkı sağlamayan aynı zamanda sürecin her bir parçasını daha çevik ve izlenilebilir kılan ERP yazılımları ile artan verinin yönetimini kolaylaştırarak, zamandan ve maliyetten tasarruf edebilirsiniz. Nasıl mı?
Öncelikle şunu unutmamanız gerekir; bir ERP yazılımı her şirket için iyi değildir. Kuşkusuz rakipleriniz ya da başarısını gözlemlediğiniz birçok organizasyon olabilir. Fakat onların kullandığı yazılım sizin için de iyi olacak gibi bir algı, ERP seçim süreciniz açısından belki de en tehlikeli olanıdır. Özellikle son dönemde, her biri özel yeteneklere sahip ve birbirinden farklı güçleri olan birçok yazılım sağlayıcı mevcuttur. Bu alternatifler arasından daha önce başarısını bildiğiniz bir organizasyon üzerinde kanıtlamış olanı seçmek, süreci kolaylaştırmaz. Aksine zorlaştırır. Dolayısıyla bu noktada, ERP seçim süreci sorularının tümünü kendi organizasyonunuzun sahip olduğu özel iş süreçlerine yönelik sormalısınız. ERP HABER olarak, ERP seçim sürecinize dair küçük bir kılavuz hazırladık;
Herkesle İletişim Kurun ve Sürece Dahil Edin
En iyisini seçseniz dahi yazılımı kullanması gereken çalışanlarınız ya da ekibiniz, yazılıma uyum sağlayamıyorsa, ERP seçiminiz başarısız olmuş demektir. Kurumda bulunan herkesle seçilmesi planlanan ERP hakkında iletişim kurmak oldukça önemlidir. Ekibinize neden seçtiğinizi, hangi sorunları çözdüğünü ve çalışma ortamını nasıl etkileyeceğini etkili bir şekilde anlatarak, yazılım konusundaki adaptasyonu daha hızlı hale getirebilirsiniz.
Araştırmanızı Özenle Yapın ve Detayları Dikkate Alın
Daha önce de belirttiğimiz üzere günümüzde ERP konusundaki alternatifler her geçen gün artmaya devam etmektedir. Tüm bu alternatifler arasından sizin için en doğru olanı bulmak adına araştırmanızı dikkatle yapmanızda fayda vardır. İhtiyaçlarınızı önceden belirlemeniz bu araştırma sırasında size rehberlik edebilir. Bunun yanı sıra, tasarım ve düzen gibi küçük detayları da incelemeyi, kullanıcı deneyimini göz önünde bulundurmayı unutmamalısınız. Kuşkusuz karşılaştırma yapmak da seçim sürecinizi kolaylaştıracaktır.
İhtiyaçlarınızı Net Bir Biçimde Belirleyin
Her organizasyonun iş süreçleri tıpkı parmak izi gibi birbirinden farklıdır. Bu fark dolayısıyla ERP yazılımınızı seçerken, tamamen kendi organizasyonunuza odaklanmanız gerekir. Hangi özelliklere ihtiyacınız var? Önce işe alımları yöneten bir yazılıma mı yoksa tedarik zinciri yönetiminize entegre olabilecek bir yazılıma mı ihtiyacınız var? Bu soruları ekibinizle birlikte yanıtlayarak, işletmeniz için doğru yazılıma giden yolda ilk adımı atabilirsiniz.
Artıları ve Eksileri Listeleyin
Liste yapmak, genel olarak sonuca ulaşma açısından etkili yollardan biridir. ERP seçim süreciniz açısından da oldukça verimli olan bu yöntemi kullanarak, bir sütuna ilk 5 ERP çözümünü ve diğer sütuna da her bir çözümün iş gereksinimlerinize nasıl uyum sağladığı/sağlamadığını yazın. ERP arayışınızın tam ortasındaysanız ve bu derin suda boğulmaya başladığınızı hissediyorsanız, bu adım kesinlikle tam size göre!
Yardım İsteyin
Yeni bir yazılım sistemi, sorularınız ve endişelerinizle birlikte gelir. Bu zorlu süreçte, her sorunu yalnız çözmek zorunda değilsiniz. Sormaktan çekinmeyin. Özellikle araştırdığınız yazılım sağlayıcılarınıza sorularınızı yöneltin. Sizin için yeni özellikler ekleyip ekleyemeyeceklerini sorun. Eğer sorularınızın yanıtını alamıyorsanız, bu zorlu süreci birlikte kat edebileceğiniz bir yazılım sağlayıcı değildir. Bu da seçim süreciniz açısından olumlu bir durumdur. İsteklerinize ve sorularınıza yanıt verebilen bir yazılım sağlayıcı bulana dek sormaya devam edin!