Proje Endüstrileri konusunda düzenlediği etkinlikle tüm dikkatleri üzerine çeken IFS Türkiye, rakipleriyle arasındaki farkı açıyor. Makina sektörüne özel çözümler sunan firma, 2015`e kadar vizyonunu ‘mobilite`den yana belirledi. ST Dergisine Makina Sektörü ile ilgili açıklamalarda bulunan IFS Türkiye Proje Müdürü Nihat Engin Özel; IFS8`in özelliklerine de değindi.
IFS, Türkiye’ye 1995 yıllarının başında distribütör kanalı ile ilk girişini yaptı. Türkiye’nin gelişen ekonomik şartları ve sanayideki hızlı büyüme ile birlikte IFS, merkezi bir karar ile 2004 yılında IFS Türkiye’yi kurma kararı aldı. IFS Türkiye bugün; IFS’in merkezine bağlı yapısı ve lokal yönetim gücü ile hizmet veriyor. Bünyesinde çoğunluğu endüstri ve bilgisayar mühendislerinin oluşturduğu 50’nin üzerinde personel bulunuyor. 2004 yılından bu yana hızlı bir büyüme ile 180’e yakın müşteri ile Türkiye’de en fazla uyarlamaya sahip 2’nci global yazılım konumunda. Türkiye’de ayrıca farklı endüstri ve bölgelerde hizmet veren dört adet partneri de bulunmaktadır.
IFS’in Türkiye makina sektörüne bakışı nasıl?
Makina sektörü, IFS olarak stratejik anlamda konumlandığımız sektörlerin başında geliyor. Bunun en önemli nedenlerinden biri IFS olarak, bu sektöre özel uçtan uca bir çözümümüzün olması. Ayrıca sektörün kendine özel dinamiklerini çok iyi biliyoruz. Ürünümüz IFS Applications, sektörün tüm ihtiyaçlarını karşılamakla beraber esnek ve teknolojik alt yapısı sayesinde kapsamlı bir çözüm sunarken her firmanın spesifik iş yapış şekillerine uyum sağlayabiliyor. Bu noktada IFS’in gerçek nesne tabanlı yazılım mimarisi (SOA), bize fark yaratan bir avantaj sağlıyor. Bugün endüstriyel üretim şirketleri arasında en kompleks üretim süreçlerine sahip sektörlerin başında makina sektörü gelmektedir. IFS olarak çözümü genele göre daha zor, daha kompleks ve daha fazla sektörel tecrübe gerektiren sektörlerde yürüttüğümüz başarılı ERP projeleri ile gurur duyuyoruz. Makina sektörüne de bu nedenle çok önem veriyoruz. Bu sektörün işin doğası gereği barındırdığı kompleks teknik ve üretim zorluklarını; kolay ve rahat bir şekilde yürütebilmesini sağlayan çözümümüzü bugüne kadar çok sayıda makina üreticisi kullanmaktadır.
IFS’in makina sanayinde odaklandığı sektörler nelerdir? 2014 yılında makina sektöründeki hangi alanlarda daha çok hizmet sunmayı planlıyorsunuz?
IFS olarak makina sektöründe çok geniş bir yelpazede çözümlerimiz bulunuyor. Üretim sürecinde kullanılan bir makinanın imalatından, entegre çalışan bir fabrikanın komple tüm sistemin üretiminden, kurulumuna ve satış sonrası servis bakım, işletme fonksiyonlarına kapsayan geniş bir sektörel yelpazede çözümler sunuyoruz. Bugün IFS kullanan 30’un üzerinde makina üreticisi içinde, her alanda faaliyet gösteren müşterilerimiz var.
Hangi sektördeki, hangi firmalarla çalışıyorsunuz?
IFS olarak dört ana segmentimiz var. Bunlar endüstriyel üretim, proje tabanlı süreçler, servis-bakım ile tedarik zinciridir. Savunma ve havacılık da bizim için dikey segmentlerden birisidir. Makina sektöründen otomotive, inşaat sektöründen enerjiye kadar geniş bir sektörel dağılımımız var. Bununla beraber IFS’in esnek ve modüler yapısını kullanarak geliştirdiğimiz çözümler diğer sektördeki firmalar tarafından da başarı ile kullanılıyor. Bilişim, gıda, madencilik, kuyumculuk, lojistik gibi sektörlerde IFS çözümünü kullanan çok sayıda müşterimiz bulunmaktadır.
Yaptığınız son proje hakkında bilgi alabilir miyiz?
Eş zamanlı çok sayıda yürüyen projemiz var. 2013 yılında ki satışlarımız 2012’de olduğu gibi çok iyiydi. Son projelerimiz arasında Baykal Makina, Esit Elektronik, Gedik Döküm, Modül Çelik, Asyaport, NSK Otomotiv, Çukurova Grubu şirketlerinde Çimsataş ve Çumitaş, Elko Makine ve Yepsan Savunma’yı sayabiliriz. 2014 başından itibaren canlı kullanıma geçen müşterilerimiz artık tüm iş süreçlerini IFS uygulamaları üzerinden yürütmeye başladılar.
“IFS8”in kullanıcı alışkanlıkları nasıl? Sektörden beklediğiniz ilgiyi gördünüz mü?
Biz IFS 8’i ERP dünyasında kuralları değiştiren ve IFS’i diğer ERP paketleri arasında farklı yere koyan bir yenilik olarak görüyoruz. Öncelikle söylemeliyim ki IFS Applications 8 tahminimizden fazla ilgi görüyor. Türkiye’de, teknolojiyi ve içeriği çok iyi değerlendirebilen bir grup var ve bu grup IFS 8’i hemen fark etti. Hedef kitlemiz de bu vizyona sahip ve ne aradığını bilen bu tür müşteriler aslında. Bir yandan mevcut müşterilerimizin kullandıkları versiyonları IFS 8’e upgrade etme projelerimiz yoğun bir şekilde devam ederken, bir yandan da yeni projelerimizde IFS 8 kurulumları çok hızla devam ediyor.
IFS 8 kullanıcıların ERP’ye bakışını kökten değiştirecek yeniliklerle geliyor. Aurora projemizle değişen ve kullanımı kolaylaşan kullanıcı arayüzlerimiz, bu IFS 8 versiyonumuz ile beraber daha da gelişti. Artık IFS uygulamaları tablet ve akıllı telefonlar üzerinden kullanılabilmektedir. Bu sayede son zamanlarda hızlı bir şekilde hayatımıza giren mobilite kavramı, IFS 8 uygulamaları ile müşterilerimizin yararına sunulmuş oldu. Artık IFS 8 müşterileri, diledikleri her yerden IFS’e bağlanarak işlemlerini yapabiliyor, rahatlıkla bilgilere ulaşabiliyor ve raporlayabiliyor. Bu durum, kullanıcıların IFS’i kolay kullanabilmesini ve sevmesini sağlıyor. 2015’e kadar IFS olarak vizyonumuz ‘mobilite’. Gelecekte iş uygulamalarının çok büyük oranda mobil olarak kullanılacağı açıkça görülüyor, biz de bu nedenle bugünden geleceğe hazırlanıyoruz. IFS 8 ile beraber IFS uygulamalarını mobil platforma taşıdık. Şimdi ‘cloud’ teknolojisi ve akıllı telefonlardaki uygulamalarımızı daha da geliştiriyoruz.
Okuyucularımızın fikir sahibi olması açısından yazılımınızın, müşterinize entegre süresi ortalama ne kadar süre alıyor?
Aslında bir ERP sisteminin firmaya kurulumunun ne kadar süreceğinin çok fazla parametresi var. En önemlisi, elbette paketin getirdiği çözümün kapsamı ve yetenekleridir. IFS gibi esnek ve parametrik olarak çok kolay kurgulanabilen bir yazılım için bu süreç hızlı ve kolay bir hale geliyor. Diğer önemli faktör ise projede yer alacak proje ekipleri. Burada iki taraf var; biri ERP tedarikçi firmanın proje ekibi. Biz bünyemizde ki sektörel deneyimli danışmanlık ekibimiz ile süreci mümkün olan en hızlı şekilde ilerletebiliyoruz. Artık bu konuda çok yetkin ve deneyimli bir danışmanlık kadromuz var. Entegrasyon süresinde yer alan diğer önemli faktör; müşteri tarafında ki proje ekibi. Bu ekibin süreç boyunca ağırlıklı olarak proje çalışmalarını üstlenmesi gerekiyor. Ayrıca konusunda yetkin ve karar verebilen kişilerden oluşması çok önemli. IFS olarak projelerimizde, uçtan uca kurduğumuz bir ERP siteminin, kurulum süresi beş, altı ay ile bir yıl arasında değişiyor. Bu süre sonunda müşterimiz entegre, uçtan uca tüm süreçleri kapsayan bir IFS ERP sistemine sahip oluyor.
Nasıl bir hedef kitleniz var?
Büyüyen ve büyümek isteyen firmaların tercihi IFS. Orta ve büyük ölçekteki firmalara hitap ediyoruz diyebiliriz. Bununla birlikte özellikle savunma sanayi gibi niş bir alanda hizmet veren ve IFS’in proje tabanlı ve savunma sanayine özel uygulamalarını kullanmak isteyen büyümekte olan firmalarımız da mevcut. Aslında genel olarak işi kompleks olan ve bunu klasik bir yazılım ile çözemeyen, planlı büyümek isteyen, bunun için de yanına güvenebileceği bir iş ortağı arayan firmalar bizim hedef kitlemiz diyebiliriz. Gartner’ın 2013 yılı Magic Quadrant raporlarına baktığınızda IFS Ürün Odaklı Orta Ölçekli İşletmeler için ERP kategorisinde lider olan iki firmadan biri seçildi.
Peki, yazılım konusunda sanayi yeterince bilinçli mi? Teknolojiye bakış açıları sizce nasıl?
Bu konuda son yıllarda IFS olarak bizi oldukça memnun eden değişimler yaşıyoruz. Artık görüştüğümüz firmalar, ihtiyaçları ve aradıkları çözümler konusunda çok daha bilinçli bir yaklaşım gösteriyor. ERP uygulamalarıyla ilgili iki konuda yaklaşım çok önemliydi ve bunlar olumlu yönde değişti. Bunlardan ilki artık ERP projelerinin bir IT projesi olmaktan ziyade kurumsal dönüşüm projesi olarak algılanmaya başlanması. Şirketler ayakta kalmak ve rekabette avantaj sağlayabilmek için bir ERP sistemine sahip olmanın şart olduğunu anladılar. Bu bilince ulaşan şirketlerde ERP projeleri kurumsal bir dönüşüm fırsatı olarak algılanıyor. Sonuç olarak bu kadar önemli bir projeyi, sadece IT projesi şekline görerek dar bir kalıba sığdırmaya çalışmıyorlar. Kurumsal katılım sağlanarak, süreci yönetimin sponsorluğunda bir değişim projesi olarak yönetiyorlar. Diğer önemli konu ise seçim sürecinde gördüğümüz bilinçlenme. Firmalar artık sürece davet edecekleri ERP tedarikçilerinin seçiminden başlayarak, ihtiyaçlarını ve bunların nasıl karşılanacağını daha kapsamlı analiz etmeye çalışıyor. Eskiden fiyat odaklı verilen kararlar, yerini öncelikle nitelik ve içerik açısından en iyi paketi seçmek için yapılan detaylı bir seçim sürecine bıraktı.
Son dönemde yaptığınız herhangi bir yatırım var mı?
Aslında IFS olarak ürünümüzü geliştirmek ve içeriğini zenginleştirmek için sürekli olarak devam eden yatırımlarımız var. Dünya genelinde altı adet Ar-Ge merkezimiz bulunuyor ve IFS uygulamalarını devamlı olarak geliştiriyorlar. Bu çalışmalarımızı iki ana gruba ayırıyoruz: İlk grupta IFS’in fonksiyonalitesini geliştiren, kapsamını artıran ve yeni modülleri sisteme kazandıran çalışmalar yer alıyor. Her yeni versiyonumuzla beraber bu çalışmalarımızı müşterilerimize sunmaya devam ediyoruz. İkinci grup, teknoloji ve vizyon açısından IFS uygulamalarını geliştiren çalışmalardır. Örnek vermek gerekirse 2015 yılına kadar vizyonumuzdaki ana konulardan biri ‘mobilite’. IFS uygulamalarının gerek tablet cihazlar, gerekse akıllı telefonlar üzerinden çalışan ara yüzlerle kullanılabilmesi için AR-GE çalışmalarımız devam ediyor. IFS 8 versiyonu ile gelen akıllı telefon uygulamaları sayesinde artık IFS Uygulamalarını mobil olarak kullanabilir, ofisinize gitmeye gerek kalmadan tüm işlemlerinizi mobil cihazlar üzerinden sisteme bağlanarak gerçekleştirebilirsiniz.
Pazar payınızı artırmak için ne gibi çalışmalar yapıyorsunuz?
Pazar payını artırmak isteyen her şirket gibi bizde tanıtım&reklam aktivitelerinin yanında hedef müşteri kitlemize ulaşmak için etkinlikler düzenliyoruz. Geçen yıl iki etkinliğimiz oldu. İlki yeni çıkan IFS 8 versiyonumuzu tanıttığımız ve Mayıs ayında gerçekleştirdiğimiz etkinliğimizdi. IFS’in teknoloji ve kullanım kolaylığı anlamında pazardaki diğer oyunculara nazaran çok daha ilerde olduğunu anlattığımız, uygulamaya kodlama yapmadan alan eklenebilmesi gibi çok teknolojik ve kullanışlı özelliklerini paylaştığımız bir platformdu. Diğer etkinliğimiz ‘Proje Endüstrileri’ konusundaydı. Klasik ERP sistemlerinden farklı olarak IFS uygulamalarının niçin proje tabanlı sektörlerde kapsam ve kullanım kolaylığı açısından lider olduğunu anlattığımız bir etkinlikti.
Kaynak: http://www.haberortak.com/Haber/Makina/03032014/2015e-Kadar-Vizyonu-Mobilite.php