ERP HABER – SAP’nin önceleri konsept bir kavram olarak dile getirdiği, aynı anda milyarlarca veri analiz edebilecek “in-memory” çözümü kullanıma sunuluyor.

Çok farklı kaynaklardan ve satış noktalarından gelen 500 milyon satırlık bir veriyi 1 saniye içinde gerçek zamanlı olarak işleyip, analiz edilmesini ve anlık sonuçlar çıkarılmasını sağlayan ilk SAP HANA In-Memory uygulaması geleceğin yeni nesil iş çözümlerinin de habercisi.

SAP Veri Analizi Çözümü kullanıma sunuluyor

Dünyanın en büyük kurumsal yazılım firmalarından SAP, işe yönelik yazılım uygulamalarında yeni bir çığır açacak SAP HANA temelli ilk “in-memory” uygulamasını kullanıma sunuyor. SAP Yüksek Performanslı Analitik Aracı (SAP High-Performance Analytic Appliance – SAP HANA) olarak tanımlanan “in-memory” çözümü, geleneksel veri işleme ve analiz yöntemlerinde köklü bir değişim yaratacak.

SAP’nin iş ortakları ve müşterileri ile birlikte geliştirdiği bu teknolojik uygulama, operasyonel verinin gerçek zamanlı olarak işlenip, analiz edilmesini ve verilerden anlık sonuçlar çıkarılmasını sağlıyor. SAP geliştirdiği in-memory çözümünün ilk kullanımını Coca-Cola Hellenic, Future Group ve Hilti gibi uluslararası şirketlerde gerçekleştirdi. İlk sonuçların heyecan verici olduğu ve çok başarılı bulunduğu vurgulandı.

SAP Teknoloji ve Inovasyon Paltformu Yönetim Kurulu Üyesi Vishal Sikka konu ile ilgili yaptığı açıklamada; “SAP HANA’nın piyasaya sürülmesi ve SAP HANA üzerindeki ilk uygulamanın yapılmasıyla,  iş yazılımlarında yeni bir alan yaratıyoruz.  Müşterilerimizin canlı ve anlık bilgi edinememe sorunlarını ortadan kaldırıyor, mevcut IT süreçlerindeki her aşamayı sadeleştiriyor ve gecikmeleri önlüyoruz. Yöneticilerden CEO’lara her müşterimizle konuşurak, gerçek zamanlı verileri anlık olarak işlemenin, geleceğe yönelik iş planları yaratabilmenin değerini gördük. Bu atılım müşterilerimizin daha güçlü, daha yalın ve daha akıllı adımlar atmalarına imkan verecek, sektörlerinin en iyisi olmalarını sağlayacak” dedi.

SAP Hana In-Memory uygulamasını ilk kullanan şirketlerden Future Group Future Retail CIO’su Parakh Dave yaptığı değerlendirmede; “Yaklaşık 1000 mağazada, spor giyimden kadın modasına kadar herşeyi satan, Hindistan’ın en geniş perakendecisi olarak, pazarı anlamak ve planımızı buna göre yapmak için satış verilerini gerçek zamanlı incelemeye ihtiyacımız vardı. SAP HANA, hangi ürünlerin nerelerde satıldığı, etkili olan promosyonlar ve verimli mağazalar hakkında anlık bilgi sunma imkanı verdi. SAP’nin in-memory teknolojisi bize, çok sayıda mağaza ve ürün hattı için müşteri harcamalarını ve mağaza gelirlerini analiz etmemizi sağlayacak etkili bir yol sunuyor. SAP ile olan iş ortaklığımızı daha ileri taşımak ve kendi işlerimizde bir sonraki aşamaya geçmek için sabırsızlanıyoruz” dedi.

SAP, şirketlerin farklı kaynaklarda yer alan yüksek miktarlardaki operasyonel iş verilerini eş zamanlı olarak işleyip, analiz edememesi sorunu üzerine bu tür bir teknoloji geliştirmeye karar verdi. Geçmişte de benzeri analitik ihtiyaçları karşılamak üzere SAP NetWeaver Veri Ambarı, SAP BusinessObjects Explorer gibi çözümler geliştiren SAP, 10 yıldır şirketlere bu tür uygulamalar sunuyor.

Geliştirilen “in-memory” teknolojisi özellikle gaz, elektrik, su gibi enerji sektörü ile perakende sektörüne çok önemli katma değerler getirecek. Çoklu çekirdekli işlemci teknolojilerinde meydana gelen yeniliklerin de, geliştirilmesini desteklediği “in-memory” uygulaması, şirketlere verinin oluşturulduğu anda analizini yapma imkanı verecek. Bu teknoloji şirketlere gerçek zamanlı simülasyon yapma imkanı da sağlayacak.

SAP gelecek yıl içinde SAP HANA tabanlı yeni uygulamalar duyurmayı planlıyor. Ayrıca, belirli sektörleri yada iş alanlarını hedefleyen, SAP HANA üzerinden çalışan SAP BusinessObjects analitik uygulamaları da SAP’nin planları arasında yer alıyor. SAP HANA üzerinden yürütülecek SAP BusinessObjects Stratejik İş Akışı Planlaması; yöneticilerin, senaryoları gerçek zamanlı simule etmelerine olanak verecek, karmaşık ilişkileri hızlıca analiz edebilecek ve önerilen organizasyonel değişimin işi nasıl etkileyeceğini gösterecek.