Eğer işletmenizde bir ERP sistemi kullanıyorsanız, başlığın ilginizi çekmesi oldukça normal. Her yeni gün yeni özelliklerin eklendiği ERP sistemleri, tüm sektörleri derinden etkilemeye devam ediyor. Hal böyle olunca rekabet ortamında başarıyı yakalayarak, rakiplerinden öne geçmek isteyen işletmelerin en güvendiği araç ERP sistemi oluyor. Bulut teknolojisi, büyük veri ya da nesnelerin interneti (IoT) gibi çözümler, işletmeler açısından büyük beklentiler doğuruyor. Hala eski bir ERP sistemi kullanıyor ve yenileme fikrini sıklıkla düşünüyorsanız, bu yazımızda öncesinde yapmanız gerekenleri sıralayacağız. Gerçekten bu çözümlere ihtiyacınız var mı? Sorusunun yanıtını ile başlayalım;

ERP-Sistemi

ERP sisteminizi değiştirmek ya da yeni özellikler eklemek pek kolay süreçler değildir. Beklediğiniz avantajların dezavantajlara dönüşme olasılığı oldukça yüksektir. Bu sebeple karar almadan önce iyi düşünmelisiniz! Aşağıda sıralayacağımız maddeler eğer sizin için geçerliyse bu kararı verirken, daha emin adımlar atabilirsiniz.

1- İşletmenizin Boyutu ERP Sisteminizin Kapasitesini Aşıyorsa

 Başarılı işletmeler hızla büyür ve büyük hacimli işleri gerçekleştirirken, önemli miktarda veri toplar. Bu verilerin etkin bir biçimde kullanılabilmesi için ise işletmenin güçlü bir ERP sistemine ihtiyacı olur. İşte bu gibi durumlarda ERP sistemlerini yenilemek oldukça akılcı bir çözüm olabilir. Eski sistemlerin kapasitesi, günümüzün veri odaklı iş biçimi açısından pek uyumlu değildir.

2- Kullanıcı Deneyimi (UX)

 UX, birçok şirketin özellikle de yüz binlerce çalışanı olan şirketlerin en önem verdikleri konuların başında gelmektedir. Günümüzün teknolojisi ile birlikte alışık olduğumuz mobil deneyimin kolaylığına karşılık, eski sistemlerin eski moda ekranları kullanıcıları zorlayabilir.

Dolayısıyla ERP sisteminizi yenileme vaktinin geldiğini Kullanıcı Deneyimi yorumlarıyla da anlayabilirsiniz. ERP ara yüzleri olabildiğince basit olmalıdır. Yine iş akışlarının otomatikleştirilmesi, mobil erişim gibi avantajlar sağlaması, işinizin verimi açısından oldukça değerlidir.

3- Desteklenmeyen İş Süreçleri

İşletmeler çoğu zaman bildikleri ERP sistemine sadık kalma eğilimindedirler. Ancak geliştiriciler kullanıcıların önündedir. Sürekli güncellenen sistemler, kullanıcıları son sürüme yükseltmeye zorlar.

Kimi zaman yazılım sağlayıcınızın son sürümü ile iş süreçleriniz uyum noktasında sıkıntılı bir süreç doğurabilir. Bu durumda da ERP sisteminizi yenilemeniz yönünde alacağınız karar mantıklı olacaktır. Unutulmaması gereken, doğru sistem ve doğru ERP partnerini seçmek için sıkı bir pazar araştırması yapmanız gerektiğidir. Doğru ERP sistemini seçerken dikkat etmeniz gerekenleri buradan okuyabilirsiniz.

4- ERP Sisteminiz İşinize Uyum Sağlayamıyorsa

ERP sistemleri işletmelerin temel iş uygulamalarıdır. İşletme açısından hayati önem taşıyan finansal veriler için merkezi, güvenli bir depo görevi gören ERP sistemleri, bir şirket büyüdükçe ve iş süreçleri olgunlaşarak, daha karmaşık hale geldiğinde gereksinimleri karşılayamayabilir.

Bazı durumlarda standart bir uygulama ile bu sorunun üstesinden gelinebilir. Bu noktada CRM sistemleri iyi birer örnektir. ERP sisteminize entegre edebileceğiniz birçok uygulama ile bu sorunu aşabileceğiniz gibi kimi zaman bu uygulamalar yeterli olmayabilir. Bu noktada yeni bir ERP sistemini düşünebilirsiniz.

Shares: