ERP HABER – Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hizmete alınan e-fatura uygulaması SAP sistemleri üzerinden kullanılabilecek.

SAP’nin e-fatura çözümü ile şirketler, online fatura alıp gönderebilecek; basılı fatura gönderme ve saklama zorunluluğu ortadan kalkacak.

Dünyanın en büyük yazılım firmalarından SAP, Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı’nın, 397 Sıra No’lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğin yayımı ile entegrasyon için talep edilen tüm standartları yerine getirerek Türkiye’de SAP e-fatura çözümünü kullanıma sundu. SAP’nin şirketlere sunacağı  Elektronik Fatura çözümünden farklı büyüklükteki anonim ve limited şirketler faydalanabilecek.

SAP e-fatura çözümü sayesinde, SAP ve SAP dışı sistemlerde oluşturulan tüm faturalar elektronik ortama taşınıp Gelir İdaresi Başkanlığı e-fatura sistemi ile entegre çalışır hale getirildi. Gelir İdaresi Başkanlığı’nın belirlemiş olduğu tüm standartlara uygun olarak geliştirilen SAP e-fatura çözümü hızlı, güvenilir ve raporlanabilir yapısı ile dikkat çekiyor.

SAP E-fatura çözümünün kazanımları

SAP e-fatura çözümü ödeme, teyit ve muhasebe süreçlerini kısaltıyor; nakit akışını hızlandırıyor, baskı, çıktı alma, kağıt, posta giderlerini azaltıyor, müşteriler ile kurum arasındaki uyuşmazlıkların azalmasına yardımcı oluyor. SAP e-fatura çözümü sayesinde kurumların yasal yükümlülükleri yerine getirmesi kolaylaşırken; yanlış bilgiyi düzeltmek daha kolay ve daha az maliyetli olacak. SAP kullanan firmalar için ek başka bir uygulamada işlem yapma zorunluluğunu ortadan kaldıran SAP e-fatura çözümü, mevcut SAP sistemi ile entegre bir şekilde çalışarak tüm süreçleri SAP üzerinden yönetilebiliyor. SAP dışı sistemlerle beraber çalışabilen SAP e-fatura çözümü e-fatura uygulamasını kullanmak isteyen tüm kurumlar için hazır bir içerik sunuyor. Yatırım geri dönüşünün yüksek olduğu SAP e-fatura çözümü, hızlı entegre edilmesi, proje uygulama süresinin kısa olması; entegrasyonu izleyebilme ve raporlayabilme özellikleri ile benzeri uygulamalardan farklılaşıyor.

SAP e-fatura çözümünün, Gelir İdaresi Başkanlığı’nın standartlarını destekleyerek sistemler arasındaki entegrasyonu sağladığını belirten SAP Türkiye İş Geliştirme Yöneticisi Musa Zorbozan, “E-fatura uygulaması, şirketlere sağladığı kazanımların yanı sıra e-devlet projeleri kapsamında da büyük önem taşıyor. Önümüzdeki dönemde gerçekleştirilmesi planlanan e-Defter uygulaması için de önemli bir altyapı sağlıyor. E-defter tebliği yayımlanınca SAP e-fatura çözümünü kullanan şirketler kolayca e-defter uygulamasına geçiş yapabilecekler” dedi.

Avrupa’da yılda 23 milyar fatura elektronik ortamda e-fatura olarak düzenleniyor. Avrupa’da şirketlerin yüzde 41’i e-fatura uygulamasından yararlanıyor. E-fatura, şirketlerin etkinliklerini yüzde 79 oranında arttırıyor; maliyetlerini yüzde 74 oranında düşürüyor, müşteri ödemelerini yüzde 42 oranında hızlandırıyor; satıcı-müşteri arasındaki anlaşmazlıkları yüzde 29 oranında azaltıyor.

E-fatura uygulaması sayesinde şirketler sisteme kayıtlı olan diğer şirketlere elektronik ortamda fatura gönderimi ve kendilerine gelen elektronik faturaları online alma yeteneği kazanıyorlar. E-fatura çözümünü şirketler e-fatura entegrasyonu ve e-fatura portalı ile kullanabiliyor. Bilgi işlem kapasiteleri yeterli olan şirketler, belirlenen standartlara uygun entegrasyonu sağlamaları koşulu ile e-fatura uygulamasını doğrudan kendilerine ait bilgi işlem sistemleri aracılığı ile kullanabilecekler. Bu altyapı sayesinde kağıt fatura basmadan ya da almadan, fatura işlemleri online olarak gerçekleştirilebilecek. E-fatura uygulamasını entegrasyon yolu ile kullanma konusunda yeterli altyapıya sahip olmayan şirketler, e-fatura çözümünü, bu iş için geliştirilen e-fatura portalı üzerinden yapabilecekler. E-fatura portalı, e-fatura uygulamasına ait temel fonksiyonları bünyesinde barındıran bir web uygulaması. Kullanıcı hesabını aktive eden şirketler e-fatura portalına giriş yaparak e-fatura göndermeye veya almaya başlayabiliyor.